O reușită acțiune a primăriei și consiliului local / Vânătorii de munte...

O reușită acțiune a primăriei și consiliului local / Vânătorii de munte din mai multe ţări europene au ocupat Petroşaniul

Timp de citire: 6 minute

În ediția de ieri, am relatat pe larg despre prima zi a reuniunii vânătorilor de munte la Petroşani. Astăzi veți afla ce s-a întâmplat în ziua a doua. Merită subliniat un aspect important. Niciodată – şi reţineţi treaba asta – Petroşaniul (sau o altă localitate din Valea Jiului) n-a fost „asediată” de sute de cetăţeni străini, în mare parte italieni, cum a fost în weekendul ce tocmai a trecut! Peste tot prin urbe unde te învârteai era imposibil să nu vezi grupuri de italieni, femei, bărbaţi şi tineri, care se plimbau ori făceau cumpărături. „Dar de ce sunt aşa de mulţi şi de ce toţi bărbaţii toţi au pălării cu pene? Sunt vânători sau ce-i cu ei?”, se întrebau miraţi petroşenenii. Oricum în acest final de săptămână, cu toată vremea capricioasă şi pe alocuri friguroasă, Petroşaniul parcă a fost mai animat pe trotuarele din zona centrală şi prin parcul mare ca niciodată! Iată ce înseamnă un astfel de eveniment şi ar fi bine pentru toată lumea, pentru comunitate, pentru comercianţi şi hotelieri, ca măcar periodic acest lucru să se reediteze! Bravo, Primăriei și Consiliului Local ale municipiului  Petroșani!

Pregătirile din Cimitirul Eroilor
Când spunem de „partea impresionantă a evenimentului” ne referim la ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, 23 septembrie, pe străzile Petroşaniului, şi, apoi, la Cimitirul Eroilor din Petroşani Nord.
Am scris în câteva rânduri de faptul că acest cimitir este pregătit pentru această acţiune, unde cele două părţi, italiană şi română, vor puncta 100 de ani de la Primul Război Mondial şi de la înfiinţarea acestui cimitir unde sunt îngropaţi bravi soldaţi de toate naţio­nalităţile participante la marea confruntare mondială. Trebuie subliniat încă o dată aportul primăriei şi a primarului petroşenean la pregătirea acestui eveniment şi a felului cum arată acest cimitir, precum şi a anumitor consilieri locali care au îmbunătăţit imagi­nea acestui loc de veci unde se odihnesc aceşti eroi căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din Valea Jiului şi împrejurimi (în mod special îl evidenţiem aici pe consilierul Costel Postolache care s-a ocupat personal de curăţarea şi revopsirea monumentului central din cimitir, precum şi de vopsirea Tricolorului pe toate crucile). Reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din Valea Jiului şi al celor din cadrul Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, filiala judeţului Hunedoara, în mod special al domnilor col. (r) Ioan Leviţchi şi plt. maj. (r) Sorel Duşa, au fost pe metereze şi au curăţat voluntar toate crucile din cimi­tir timp de mai multe zile, împreună cu doamna preşedinte Felicia Vitan (alături de voluntari ai Crucii Roşii Petroşani). Fără ei, lucrurile s-ar fi mişcat mult mai greu.

Casa Pollicino
Totul a început sâmbătă, acolo unde, de fapt, a început toată această frumoasă poveste dintre românii din Petroşani şi italienii din Belluno: Casa Pollicino. Începând cu orele 9:00, grupuri-grupuri de vânători de munte italieni şi români, reprezentanţi ai vânătorilor de munte din Germania, Austria, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Slovacia, de cadre şi ofiţeri în rezervă din Petroşani şi Valea Jiului din cadrul celor două importante asociaţii (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă „Valea Jiului” şi Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Valea Jiului), mulţi alături de soţii şi copii, de un pluton de 25 de elevi de la şcoala militară din Alba-Iulia, costumaţi în alb pur, însoţiţi de un locotenent, de reprezentanţi ai administraţiei publice locale în frunte cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi de reprezentanţi ai unor instituţii şi ong-uri de pe plan local, inclusiv cetăţeni curioşi şi o serie de oficialităţi italiene s-au adunat la Casa Pollicino. Cu steagurile de luptă pregătite şi cu o minunată fanfară italiană a alpinilor italieni din cadrul Filarmonicii din Lentiai (Belluno) formată din circa 30 de persoane, în frunte cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Italiei în România, domnul Marco Giungi, Andrea Tiveron, ataşatul militar al Ambasadei Italiei la Bucureşti şi deputatul italian al regiunii Veneto Roger de Menech (fost primar al localităţii înfrăţite cu Petroşaniul, Ponte nelle Alpi), Enrico de Bona, viceprimarul localităţii Ponte nelle Alpi, s-au încolonat şi au plecat în marş pe strada centrală a Petroşaniului, via centrul civic, spre Cimitirul Eroilor.
Această defilare, cu peste 350 de participanţi, încolonaţi ca la carte şi grupaţi pe categorii, va rămâne un reper în istoria Petroșaniului. A fost ceva impresionant, semn că această colaborare româno-italiană este vie, frumoasă, cu adevărat frăţească, nu doar după limbă şi geneză.
După parcurgerea celor câţiva kilometri, timp în care foarte mulţi petroşeneni au aplaudat şi i-au ovaţionat pe participanţi de pe margine, filmând sau fotografiind, coloana a ajuns la cimitir, sub supravegherea atentă a forţelor de poliţie, poliţie rutieră, jandarmerie şi poliţie locală, nefiind semnalate incidente nedorite mai cu seamă în traficul auto (circulaţia n-a fost oprită dar s-a mers atent şi bine organizat).

Festivitatea de la Cimitirul Eroilor
La cimitir evenimentele s-au succedat cu repeziciune: intonarea celor două imnuri de stat, discursuri ce au marcat evenimentul, prezentarea drapelelor de luptă ale celor 15 Regimente şi Batalioane ale Armatei Române care au luptat pe frontul Primului Război Mondial în regiunea noastră, citirea „Testamentului Eroilor” de către col. (r) Ioan Leviţchi şi a „Rugăciunii Alpinilor” de către col. (r) Francesco Forti, depuneri de coroane de către oficialii ambelor părţi, dezvelirea plăcii ce simbolizează 100 de ani de la înfiinţarea Cimitirului Eroilor, poze de grup la final ce vor rămâne de-a pururi amintire cu acest eveniment.

Concertul de lângă teatru
Totul s-a încheiat în amfiteatrul din centrul civic, de lângă Teatrul Dramatic de Stat „I.D. Sîrbu”, acolo unde, în prezenţa participanţilor şi a ambasadorului italian, dar şi a câtorva sute de cetăţeni prezenţi în acele ore în zonă ca de sâmbătă liberă, fanfara a oferit un spectacol superb, cu conoscute cântece italiene ostăşeşti, dar şi melodii cunoscute din alte genuri muzicale. Soarele a răspuns în cele din urmă şi el „prezent”, după o dimineaţă de toamnă mohorâtă şi rece, astfel că finalul a fost unul numai bun pentru o nouă sesiune de poze de grup şi strângeri de mâini frăţeşti.

Discursul ambasadorului Italiei
Încheiem prin a reda ce a rostit Excelenţa Sa ambasadorul Italiei în România, domnul Marco Giungi la Cimitirul Eroilor, sâmbătă, în faţa celor câteva sute de oameni prezenţi în acel loc simbolic şi sacru pentru comunitatea locală din Petroşani: „Sunt extrem de încântat şi de impresionat de solemnitatea acestui loc, de simplicitatea acestui monument şi de mesajul simplu transcris pe el: Pentru Patrie! Pentru a ne aminti de eroi nu este nevoie neapărat de focuri de artificii. După părerea mea, este suficient să se facă ceea ce facem noi acum, să ne aflăm într-un loc solemn şi să-i cinstim cu onoruri pe aceşti oameni ce se odihnesc aici, dezvelind o placă comemorativă. În acelaşi timp, acest loc ne indică să reflectăm şi asupra comunităţii, dar nu doar asupra comunităţii dintre români şi italieni, ci şi a comunităţii între forţele armate. Când războiul s-a terminat, soldaţii nu se văd între ei ca învinşi şi învingători, ci ca membrii aparţinând aceluiaşi popor care a luptat pentru patrie pe fronturile de luptă. Această comunitate este simţită mult mai profund de către vânătorii de munte români, de către alpinii italieni, asta şi datorită locului unde ne aflăm. Spiritul alpinilor italieni este recunoscut peste tot şi astăzi celebrăm şi comuniunea şi solidaritatea care s-a stabilit între italieni şi români, acest lucru întâmplându-se mai cu seamă datorită Casei Pollicino. Valoare în viaţă, solidaritate în moarte, trăiască alpinii!”.

O reușită acțiune a primăriei și consiliului local / Vânătorii de munte din mai multe ţări europene au ocupat Petroşaniul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii