O întrebare după întâlnirea de vineri: Va mai cânta saxofonistul Dioane și...

O întrebare după întâlnirea de vineri: Va mai cânta saxofonistul Dioane și în noul CEH?

Timp de citire: 2 minute

Vineri, 5 februarie, la sediul Complexului Energetic Hunedoara din Petroșani a avut loc o întâlnire organizată de Sindicatul „Muntele”, la care au fost invitate o serie de oficialități hunedorene, printre care deputatul PNL Vetuța Stănescu, prefectul județului, Călin Petru Maria, și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Din partea conducerii CEH au fost prezenți administratorul special, Cristian Roșu, și directorul general, Samuel Dioane.

Trei luni până la formarea noului complex energetic

Ținând cont de situația grea în care se află în acest moment, de o bună perioadă și nu de azi de ieri, CEH, sindicaliștii de la „Muntele” au solicitat „sprijinul și implicarea autorităților în identificarea urgentă a soluțiilor care pot duce la evitarea falimentului celui mai mare angajator din județ, garantând succesul procesului de reorganizare”. Acest lucru a fost și principalul scop al acestei întâlniri.

„Reprezentanții salariaților din mineritul Văii Jiului, au cerut reprezentanților legislativului, Vetuța Stănescu și ai executivului, prefectul Călin Petru Marian, să sprijine mineritul prin aprobarea unei Ordonanțe de Urgență care să permită C.E.H. accesul la fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, constituit la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, potrivit președintelui executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sin, procesul de reorganizare a activității CEH este extrem de întârziat și trebuie urgentat pentru a evita falimentul”, se arată în comunicatul Prefecturii Hunedoara.

Răspunsurile oficialilor prezenți au fost tot cam cele pe care administratorul special Cristian Roșu le-a transmis ziarului nostru după întâlnirea de la București cu ministrul Energiei, fapt relatat în ZVJ săptămâna trecută. Atât prefectul județului, cât și deputatul Vetuța Stănescu, au menționat că „în următoarele 3 luni, se va putea vorbi de înființarea Complexului Energetic Valea Jiului, care se va desprinde de Termocentrala Mintia”.

Primul-ministru Cîțu a tras deja semnalul de atenționare. Aici intră, clar, și CEH!

Rămâne de văzut cum se va mișca, în primul rând, guvernul la toate acestea, dar nu în ultimul rând și cei din CEH, cu soluții clare, viabile, în condițiile în care se anunță un an foarte greu pentru toate companiile de stat ce produc pierderi. Premierul Cîțu menționa recent, cu subiect și predicat, foarte clar, că anul acesta „societățile de stat care înregistrează pierderi vor primi resurse de la buget doar în baza unor planuri de restructurare”. „Fiecare proces de restructurare pe care îl voi dispune o să fie monitorizat și judecat de guvern. Voi cere miniștrilor să prezinte trimestrial stadiul de implementare al acestor programe de restructurare/reformă”, mai completa Cîțu. Ca atare, prin crearea unui nou CEH, asta nu va însemna că, gata, facem un nou colos energetic și ne spălăm pe mâini, facem din nou pierderi și peste vreo trei ani mai vedem. Monitorizarea va fi aspră, iar primul care va plăti dacă lucrurile nu ies bine cu viitorul CEH, va fi chiar actualul susținător al acestui proiect, care într-adevăr salvează pe moment mineritul de huilă atât cât mai este el, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Urmat de toate capetele de conducere de la CEH și probabil și vreo câțiva secretari de stat. Practic, responsabilitatea va fi mare și unii nu vor mai scăpa cum s-a tot întâmplat, de aceea să sperăm că se face ce trebuie măcar în al XV-lea ceas, că al XII-lea a trecut demult!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii