Este foarte bine că tot mai multă lume urcă în Pasul Vâlcan, pentru a schia, să se dea cu placa ori cu bobul sau, pur și simplu, ca să mai schimbe peisajul. Și tot foarte bine este că, pentru schiorii fără fițe care se mulțumesc și cu câteva sute de metri de pârtie, municipalitatea vulcăneană a reușit să aducă un utilaj care, pilotat de cineva care se știe cu el, „bate” ca la carte pârtiile existente.
Cu puțin timp
în urmă am scris despre două chestiuni ridicate, în forul legislativul vulcănean, de către Florin Govor, ex-consilier local. A mai rămas una pe care tot el a readus-o în atenția noului primar și a actualilor membri ai Consiliului Local Vulcan. Cea care privește amenajarea unui sistem sigur destinat alimentării cu energie electrică a cabanelor și a instalațiilor de la cota 1300. Căbănuțarii și, în mod deosebit, domnul Alexandru Cantor, revenit pe funcția de președinte al Asociației „Pasul Vâlcan”, își amintesc, în mod sigur, de situațiile neplăcute prin care au trecut de-a lungul timpului din cauza deselor întreruperi intervenite în alimentarea cu curent a acestei stațiuni montate.
Întreruperi
cauzate de desele probleme intervenit pe traseul subteran de 6KV pe care-l parcurgea cablul electric care pleca din separatorul aflat peste drum de reședința fostului primar. Nici Sandu nu cred că mai ține minte de câte ori a fost nevoit să aducă specialiști care să caute și, apoi, să remedieze defectul. Care cel mai adesea era același: cablul „pușca” ba aici, ba dincolo. Treaba a devenit ceva mai sigură după ce Asociația „Pasul Vâlcan” a încheiat o înțelegere cu primăria, prin care tot ce-i în Pas să fie alimentat electric de la transformatorul de la capătul de întoarcere al telegondolei. La vremea aceea s-a vorbit c-ar fi vorba de ceva provizoriu, până când se va reveni la alimentarea cu energie electrică de la o sursă care să fie numai și numai a asociației.
Au trecut ani
de atunci, dar nici vorbă să se revină la așa ceva. Chestiunea a fost readusă în atenție de către Florin Govor care a propus să se instaleze „o linie de tensiune de jos până sus, pentru a nu mai depinde de transformatorul din Pasul Vâlcan al telegondolei”. Din câte mi s-a părut, și Cristian Merișanu ar agrea o astfel de soluție, numai că, pe moment, ea nu poate fi realizată. „Este o investiție mare, pe care primăria nu ar putea s-o susțină”, a fost el de părere primarul. Totuși, a lăsat el o portiță, în caz că Pasul Vâlcan va fi declarat stațiune turistică de interes național, nu ar fi exclus ca această problemă să fie adusă în prim-planul atenției municipalității.