Nu doar lipsa zăpezii dă bătaie de cap celor din stațiunea Petroșaniului…...

Nu doar lipsa zăpezii dă bătaie de cap celor din stațiunea Petroșaniului… / Iarnă cu probleme în Stațiunea Parâng pentru cabanieri, dar și pentru administrația publică locală

Timp de citire: 4 minute

Iarna aceasta fără ninsoare, dar cu ploi destule, le-a provocat cabanierilor din stațiunile montane din țară pierderi serioase și multe dureri de cap. La fel se întâmplă și în Stațiunea Parâng, unde în acest sezon s-a putut schia doar două zile. Temperaturile ridicate au făcut ca nici tunurile de zăpadă să nu poată fi folosite pentru zăpada artificială. Turiștii ajunși în stațiune s-au rezumat la plimbări prin zonă, relaxare și odihnă și la admirarea peisajului, unul cu adevărat spectaculos în Parâng în orice anotimp. Ca o ironie a sorții, toată săptămâna aceasta au fost în Parâng, dimineața la ora 7,00, temperaturi cu plus; joi dimineața valoarea termometrului arăta 7,5 grade Celsius! Din păcate, dacă nu se va întâmpla ceva bun în februarie și martie, să ningă și să se poată schia, aproape că putem vorbi de un sezon rece 2022-2023 aproape ratat, cum se întâmplă la peste 90% din stațiunile montane românești.

S-a fărâmat motorul de la telescaunul nou

Cum un necaz se zice că „nu vine niciodată singur”, la lipsa zăpezii s-a mai adăugat, după Anul Nou, și defecțiunea de la motorul telescaunului nou. O defecțiune la care se lucrează încă și acum, de vreo două săptămâni încoace, și care se speră a fi remediată în cele din urmă, în condițiile în care un motor nou, așa, la prima strigare, ar costa nici mai mult, nici mai puțin de 75.000 de euro, după cum ne-a spus joi directorul SPADPP din Primăria municipiului Petroșani, Ciprian Preda.

Astfel, turiștii care vor să urce în Parâng o pot face doar cu vechiul telescaun, zilnic, până la ora 16,30, adică până se lasă seara, ISCIR neautorizând funcționarea telescaunului pe timp de noapte. Astea sunt condițiile, cel puțin deocamdată.

La toate acestea se mai adaugă și drumul spre stațiune, unul modernizat de consiliul județean, dar închis tot de acesta pe timp de iarnă. Un lucru aiurea, dacă ținem cont că iarna aceasta nu a nins și se putea lăsa până la prima ninsoare serioasă drumul liber, așa cum se întâmplă la Straja și cam peste tot prin țară și prin lume. Și spun asta gândindu-mă doar la exemplul dat de un cabanier din Parâng, care ne-a spus printre altele, zilele trecute, că foarte mulți turiști din țară renunță să mai vină în Parâng în condițiile în care telescaunul circulă doar până la o anumită oră, iar să urce cu mașinile nu-i posibil deoarece nu au drum liber. „16 medici din Cluj-Napoca m-au sunat și când le-am spus că telescaunul circulă până la 16,30, iar drumul e închis, au renunțat, ca să vă dau un exemplu, spunând că ei abia la 16,00 ies de la muncă și că dacă ar ajunge la Petroșani ar dura câteva ore bune, dar de-acolo nu vor avea cum să mai urce. Le-am spus că atunci mai bine să nu vină… Uite așa, pierdem turiști sus, din păcate”, ne-a spus cabanierul, supărat pe această situație, ca mai toți ceilalți cabanierii din Parâng.

Treaba e că așa ceva trebuie reglementat și astfel de lucruri nu mai trebuie repetate, mai ales din sezonul următor, când probabil va fi ceva zăpadă mai multă (cam așa se întâmplă o dată la câțiva ani, de vreo zece ani încoace, după anul fără zăpadă multă, urmează câțiva cu zăpadă mai multă, așa spun statisticile meteo nu noi neapărat). Trebuie ca să se găsească soluții, consiliul județean și primăria din Petroșani trebuie să cadă la un acord privind acel drum, asta e clar, pentru că dacă nu, de pierdut au doar cetățenii și stațiunea. Oricum, iarna aceasta pare una ratată de administratorii de pensiuni din Parâng, ba chiar se pare că putem vorbi de cel mai slab sezon privind gradul de ocupare și de încasări de după 1990 încoace!

Preda își apără meseriașii

Revenind la noul telescaun ce pleacă spre stațiune din zona Rusu, Ciprian Preda nu știe cât vor mai dura reparațiile, în condițiile în care după ajustările electrice și mecanice încă nu s-a putut face proba. „Se lucrează sub pământ, a fost un scurtcircuit, nimeni n-a fost de vină deoarece defecțiunea a fost sub pământ. Deci, n-a venit nimeni să bage șurubelnița și să provoace scurtcircuit, spun asta pentru cei pe care i-am auzit povestind că lucrătorii de la telescaun ar fi fost de vină. Nu, n-a fost nimeni de vină și așa s-a întâmplat să fie! Repede știu să arunce unii vina pe oameni nevinovați! De două săptămâni se lucrează, inclusiv pe partea de mecanică fină, așteptăm să se usuce lacul să vedem dacă apoi vom putea face proba și dacă motorul funcționează la parametrii normali. Dacă nu, atunci va fi o problemă, în condițiile în care dacă va trebui să achiziționăm un motor nou, acesta costă vreo 75.000 de euro. Foarte mulți bani! Dar să sperăm că reparațiile vor da randament și scăpăm de treaba aceasta. Oricum, dacă nu era zăpadă, cum se întâmplă și acum, tot n-am fi pornit telescaunul TS3 decât la grupuri mari de turiști, altfel n-avea rost să consumăm atâta energie electrică ca să meargă scaunele aproape goale. E o chestiune economică și de bun simț și care se întâmplă peste tot, nu doar în Parâng. Nu sunt oameni, nu dai drumul la aceste mari consumatoare de energie electrică, care, se știe, acum nu este ieftină deloc. Deocamdată tot cu vechiul telescaun se urcă în stațiune. Măcar la el dacă se strică ceva avem piese de rezervă și o dată îl reparăm. Dar cu instalațiile astea noi, când se strică, e cam problemă. Una că sunt piesele foarte scumpe și a doua că de multe ori n-ai ce face, în sensul că dacă un motor nu mai merge trebuie să cumperi altul și atunci te costă de te doare”, ne-a spus Ciprian Preda.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii