Nu credem că întâlnirea cu subprefectul judeţului va scădea preţul lemnelor de...

Nu credem că întâlnirea cu subprefectul judeţului va scădea preţul lemnelor de foc din partea agenţilor economici! Atunci ce rost mai au astfel de întâlniri?

Timp de citire: 3 minute

O întâlnire de lucru pe subiectul „lemnele de foc pentru populaţie” s-a finalizat joi, 10 august, aproape de prânz, după mai bine de un ceas de dezbateri în sala de şedinţe din Primăria municipiului Petroşani. Întâlnirea a fost convocată de Prefectura Hunedoara, la Petroşani fiind prezent subprefectul judeţului, Ovidiu-Dorel Bretean, alături de alţi funcţionari din prefectură. Din partea administraţiilor publice locale au fost prezenţi: din Petroşani – viceprimarul Florin Nicolae; din Aninoasa – primarul Nicolae Dunca; din Uricani – viceprimarul Corneliu Braia. Vulcanul şi Lupeniul n-au fost reprezentaţi de primari sau viceprimari ci de anumiţi funcţionari publici. Totul s-a desfăşurat în cea mai mare linişte, mass-media nefiind nici măcar anunţată, dar să fie prezentă…

„Am avut o întâlnire azi cu domnul subprefect pentru găsirea unei căi de a rezolva problemele oamenilor din Valea Jiului vizavi de procurarea lemnelor de foc, în condiţiile în care acestea se găsesc tot mai greu şi tot mai scump. Şi la primăria noastră există foarte multe solicitări de la sute de cetăţeni pentru a-i sprijini cu aceste lemne de încălzit locuinţele. Ocoalele silvice de 10 ani nu mai valorifică lemn de foc şi astfel aceşti cetăţeni care locuiesc la case şi au teracote pe lemn nu au alte posibilităţi decât să se îndrepte spre agenţi economici care practică nişte preţuri foarte mari, după cum se plâng oamenii. În acest sens, Prefectura Hunedoara, respectiv conducerea inspecţiei silvice judeţene, respectiv ocoalele silvice au luat măsuri, ne-au spus că vor să creeze nişte puncte de exploatare a lemnului destinate lemnului de foc, care vor fi valorificate către populaţie la nişte preţuri mai omeneşti. Din câte am constatat eu se pare că şi aceste preţuri sunt tot destul de mărişoare, dar pentru oameni e important că va mai exista o alternativă pentru a se aproviziona cu lemn pentru iarnă. Probabil că treaba asta va duce şi la scăderea preţului, nu cu foarte mult, dar totuşi atât cât omul să mai rămână cu ceva bani în buzunar. Noi, primăriile, n-avem nicio pârghie, nu putem subvenţiona sau face nimic, îi putem ajuta doar pe cei cu venitul minim garantat, dar ei beneficiază de ajutor de lemne care se dă în bani şi fiecare trebuie să meargă să-şi cumpere lemnul pentru încălzirea locuinţei sale”, ne-a declarat primarul Petrilei, Vasile Jurca, după întâlnirea de la primăria din Petroşani.

Concluzia noastră este că această şedinţă a fost doar ca să fie, în condiţiile în care şi cei de la ocolul silvic vor vinde lemne de foc cam tot la aceleaşi preţuri, după cum s-a spus şi în şedinţă. În altă ordine de idei, piaţa stabileşte preţul şi nu prefectura sau altcineva, aşa că nu vedem cum prefectura ar putea să le dea în cap agenţilor economici, prin preţuri de dumping stabilite împreună cu cei de la ocoalele silvice! Ar fi o concurenţă neloială şi s-ar solda cu un mare scandal. Pe de altă parte, profitându-se de închiderea minelor şi de cărbunele tot mai puţin scos la vânzare pe piaţă, dar şi de costul ridicat al încălzirii cu energie electrică sau gaz şi de faptul că anumite oraşe n-au termoficare centralizată (cum e cazul Petrilei, Aninoasei, sau Uricaniului şi mai nou şi al Lupeniului şi Vulcanului – doar Petroşaniul rămânând deocamdată în picioare măcar pentru un an cum s-a anunţat), cei care sunt specializaţi în vânzarea lemnului de foc fireşte că acum profită şi umflă exagerat preţurile!

Cert este că primarul Petrilei este încă foarte optimist şi concluziile sale după această şedinţă sunt următoarele: „O şedinţă de lucru utilă. Eu sper să se vină cu oferte la un preţ mai acceptabil pentru populaţie. Sper ca preţul să scadă din momentul în care şi cei de la ocoalele silvice vor vinde lemn de foc către populaţie…”.

O fi şi optimismul bun la ceva, nu zicem nu, dar din ce am aflat chiar de la primar, mare lucru nu s-a prea rezolvat. Că nici n-avea cum. Mai bine se discuta de termoficare, de salvarea mineritului, de altele, astfel încât Valea Jiului să sufere mai puţin. Vom vedea ce va mai fi pe acest subiect, că mai sunt vreo două-trei luni şi iar vine frigul… şi atunci să vezi!

Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii