Nistor dacă nu-i fudul, nu e pesedist destul. Face gargară cu pioneze...

Nistor dacă nu-i fudul, nu e pesedist destul. Face gargară cu pioneze pe drama elevilor din învățământul special

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Am citit cu reală emoție limba pe care Consiliul Județean Hunedoara, o clădire, i-a aplicat-o online persoanei fizice Laurențiu Nistor, vremelnic președinte al administrației județene. Cum să nu te impresioneze până la epuizare aflarea veștii că aleșii județeni “au aprobat propunerea președintelui Laurențiu Nistor de a majora cu 50% cuantumul burselor de ajutor social și bursele medicale pentru elevii din învățământul special din județul Hunedoara. Cuantumul ajunge astfel la 300 de lei/elev/lună”?

Sunt însă câteva lucruri de lămurit pentru ca, în mod injust, opinia publică să nu rămână cu falsa impresie că, la ceas de seară, nedormit de grija elevilor din învățământul special, dar și a județului în general, Laurențiu Nistor în persoană s-a gândit să majoreze, din propria compasiune nemărginită, bursele acestor copii. Nicidecum.

PRIN LEGE, nicidecum din propria inițiativă a unui președinte ori primar, consiliile județene și cele locale SUNT OBLIGATE să acorde burse elevilor de la unitățile școlare aflate în subordine. Anul acesta, de două ori, Guvernul Orban a majorat cuantumul minim al acestor burse, lăsând la latitudinea administrațiilor locale și județene, dacă doresc, să poată stabili “un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare”.

Ceea ce Laurențiu Nistor și CJ Hunedoara ne prezintă drept o mare realizare, un act determinat de propunerea doctă a președintelui în exercițiu, reprezintă de fapt un lucru firesc, hotărâri similare ale consiliilor județene fiind deja luate în mai toate județele țării. Nistor n-a inventat gaura la macaroană, că oricum județul acesta nici vreo mare macaroană nu mai produce!

De altfel, realitatea cruntă e că președintele fudul nici măcar nu a pus nimic “de la el”. Cuantumul burselor, de 300 de lei, a fost propus și aprobat în consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Nu Nistor a propus suma pe care o va primi fiecare elev!

Consiliul de Administrație al Centrului de Pedagogie Curativă (CPC) Simeria a aprobat în 6 noiembrie 2020 un număr de 111 burse medicale și 3 burse sociale, inclusiv propunerea “ca și cuantumul bursei sociale să rămână 300 lei/copil pe lună”. Remarcați, vă rog, citatul exact “să rămână 300 lei/copil pe lună”. Cei nelămuriți se pot oricând elucida asupra realității celor afirmate consultând următorul document.

Mergem mai departe. Prin art. 7 al Hotărârii nr. 117 din 10 octombrie 2020 a Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale “I.G. Duca” din Petroșani s-a decis aprobarea burselor pentru învățământul special și învățământul de masă pentru anul școlar 2020-2021”.

Iată documentul:

În mod similar, Comisia de atribuire a burselor constituită la nivelul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Rudolf Steiner” Hunedoara a validat și propus acordarea unui număr de 68 de burse, iar prin hotărârea din 10 noiembrie 2020 a Consiliului de administrație al unității cuantumul bursei a fost propus la nivelul a 300 de lei lunar, “conform bugetului aprobat pentru 2020”.

Vedeți facsimil:

Cu alte cuvinte, strict pentru a respecta o OBLIGAȚIE LEGALĂ, tot ce a făcut Consiliul Județean Hunedoara a fost să centralizeze documentele de la cele 3 unități școlare din județ în care se derulează învățământ special și să le sintetizeze sub forma unui proiect de hotărâre aprobat de consilierii județeni în ședința ordinară din 27 noiembrie 2020. Președintele Laurențiu Nistor nu a avut un aport deosebit în acest sens, îndeplinind strict atribuțiuni ce îi revin prin fișa postului. Nu a propus bani mai mulți pentru elevi, ci doar a îndeplinit o obligație ce nu excede pregătirii profesionale necesare unui funcționar de ghișeu.

De altfel, Ordinul  Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5576/2011 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat poartă semnătura ministrului de la acea vreme. Ministru care, în mod cert, n-a fost și nu este membru PSD. Pe cale de consecință, e clar ca lumina zilei că singura legătură a lui Laurențiu Nistor cu bursele în cauză și cuantumul acestora este aceea că era și el prin zonă.

În condițiile în care, din toată “sărăcia” lui, Nistor a băgat 400.000 de lei doar în finanțarea PSD, faptul că se laudă că dă 226 de burse de 300 de lei din banii fiecăruia dintre noi, când de facto el n-a făcut și n-a dat nimic de la el, aduce mai degrabă a treabă de obraz gros. Ceea ce nu face deloc cinste tagmei tractoriștilor, truditorii din agricultură fiind români adevărați. Despre cei puși pe liber de fosta și mârșava Securitate comunistă din diverse motive nu ne putem pronunța. Știm doar unul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii