Municipiului Hunedoara nu-i ajung banii din bugetul local. Face un împrumut de...

Municipiului Hunedoara nu-i ajung banii din bugetul local. Face un împrumut de 80.000.000 de lei pe 20 de ani

Timp de citire: 2 minute

Administraţia locală din Hunedoara, cu 35 de proiecte infrastructurale finanţate de guvern, cu fondurile europene la dispoziţie, este pe cale să facă un împrumut de 80.000.000 lei, pe o perioadă de 20 de ani, pentru a reabilita infrastructura rutieră. Unele administraţii locale au atras fonduri europene pentru acest tip de investiţii, dar la Hunedoara se împrumută bani.

Consiliul local va trebui să voteze în ședința ordinară de joi, 26 aprilie, şi să aprobe ori să respingă „contractarea și garantarea cu venituri proprii a unei finanţări rambursabile interne în valoare de maxim 80.000.000 lei, cu o maturitate de maxim 20 ani, pentru asigurarea sumelor necesare realizării obiectivul de investiție ”Reabilitarea sistemului rutier în municipiul Hunedoara”.

Primarul Dan Bobouţanu vrea cu orice preţ asigurarea dezvoltării locale.

„Unul dintre cele mai importante obiective de investiții care vizează interesul public general este obiectivul de investiție ”Reabilitarea sistemului rutier în municipiul Hunedoara”, a cărui realizare nu mai poate fi amânată.

Luând în considerare faptul că pentru anul 2018 a fost aprobată o nouă modalitate de acordare a sumelor din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adăugată și analizând situația financiară a municipiului Hunedoara și necesitățile de finanțare pentru anii următori se poate constata că sumele alocate din bugetul local nu acoperă în totalitate necesarul de finanţare al programului investițional al municipiului Hunedoara fiind necesară identificarea unor noi surse de finanţare.

Ținând cont de faptul că a fost angajată integral limita de trageri aferentă anului 2018, din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unitățile administrativ-teritoriale, în conformitate cu prevederile art.63, alin.(10) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare;

Luând în considerare și prevederile art.1, alin.(13) din Ordonanța de urgență nr.11/2018 pentru adoptarea unor măsuri bugetare și pentru completarea art.63 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, se constată necesitatea și oportunitatea demarării în regim de urgență a posibilității și a condițiilor și termenilor aferenți contractării de împrumuturi de pe piața financiară”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Pentru stabilirea unor parametri cât mai avantajoși s-au efectuat două simulări.

Prima simulare a pornit de la varianta unui credit contractat de la o banca comercială cu o durată totală de 20 de ani din care perioada de grație de 3 ani începând de la prima tragere, o perioadă de tragere de 3 ani, și s-a aplicat  ROBOR 6M de 2,39 %. În aceste condiții suma maximă care poate fi împrumutată este de 80.000.000 lei;

A doua simulare a pornit de la varianta unui credit contractat de la MF din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului în condițiile Ordonanței de urgență nr.11/2018, respectiv durata totală de 20 de ani si dobânda ROBOR 3M+3,5 puncte procentuale, aceasta rămânând fixă pe toată perioada creditării. În aceste condiții suma maximă care poate fi împrumutată este de 65.000.000 lei, cu mențiunea că tragerea trebuie făcută integral în anul 2019.

A fost aleasă prima variantă, respectiv, contractarea unui împrumut în valoare de maxim 80.000.000 lei, cu o durată totală a creditului de 20 ani, din care perioada de grație (în care se plătesc doar dobânzi și comisioane) de 3 ani și o perioadă de rambursare (în care se plătesc dobânzi, comisioane și rata de credit) de 17 ani.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii