Modelul Ilie Bolojan preluat de Nicolae Oancea: infrastructură, investitori, aparat administrativ eficient...

Modelul Ilie Bolojan preluat de Nicolae Oancea: infrastructură, investitori, aparat administrativ eficient și animarea centrului istoric

DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Oancea e pasional când vorbește de Deva, oraș căruia i-a jurat fidelitate pe viață. Este evident că vrea să se afirme și să demonstreze că poate mai mult decât predecesorii lui, și asta într-un timp cât mai scurt, pentru că o dată zboară timpul și ne trezim din nou la alegeri.

Modelul  Bolojan în aparatul administrativ

Bineînțeles, decât să stai să bâjbâi, și să fi autodidact în funcția de primar, este mai eficient să iei un exemplu de bună practică și să îl implementezi. Exemplul ideal i s-a părut lui Oancea că este Oradea, un oraș ca la carte. Ilie Bolojan, primarul de la Oradea,  a admis și dumnealui că nu avea vreun doctorat în administrare edilitară, dar că a buchisit, și a învățat de la cei mai buni, iar acum a devenit și el mentor.

Este evident, de când a urcat pe scaunul de primar, Nicolae Oancea avea acest model în gând, pentru că a făcut ce a făcut și Bojan la început, a eficientizat aparatul administrativ. La Oradea, Bojan a reușit să reducă cheltuielile cu angajații de la 9 milioane de euro anual la 7 milioane de euro anual, iar cu diferența de bani, în 4 ani a reușit să construiască două poduri peste Crișul Repede. Nu știm ce economie va fi la Deva după aceste investiții, așteptăm să vedem, dar cu siguranță alegerea de a eficientiza aparatul administrativ a fost una bună.

Investitori noi la Deva

Nicolae Oancea a mers inclusiv în vizită de lucru la Oradea și a stat de vorbă cu primarul de acolo pentru a înțelege strategiile lui administrative, iar acest lucru i-a fost de folos.

Nu a anunțat încă oficial, dar ieri, în cadrul unui interviu după ședința de consiliu local, a anunțat că la Deva se vor face investiții de 100 de milioane de euro. Lucrurile sunt certe pentru că deja investitorii au semnat contracte pe terenurile unde vor implementa investiția. Anunțul a fost neprogramat, primarul fiind luat un pic de val, din cauza nervilor pe care i i-a cauzat viceprimarul Răzvan Mareș, catalogat de primar ca un om fără substanță.

Centrul istoric gândit ca un mall

Tot pe modelul Odaea, centrul istoric al Devei va deveni un mall de servicii pentru a atrage mai multă lume în zonele istorice, cu potențial turistic. ”Oamenii nu vin în centrul istoric dacă nu este gândit ca un mall. Nu trebuie numai baruri, că nu funcționează. Trebuie să fie o combinație de spații de alimentație publică cu spații de vânzare, magazine de tip ancoră cu anumite cârlige turistice, top 10 atracție. Trebuie gândit că un mall, pentru că s-a văzut ce s-a întâmplat în România, centrele au fost golite de acești magneți care sunt mall-urile, care au fost amplasate de obicei la marginea orașului și au golit centrul”, spunea Ilie Bolojan într-un interviu la Pro Tv.

Exact acest tip de promovare a zonei istorice va fi implementat și la Deva, pentru a face zonele publice irezistibile.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii