Moartea muzei populare

Moartea muzei populare

Timp de citire: un minut

„Cu prilejul Crăciunului am recitit câteva colecţii de colinde, de urări şi de cântece pe care muza poporului nostru le-a brodat pe motivele sfintelor sărbători, ale naşterii Domnului. Câtă emoţie, câte delicateţe de simţire, ce curat entuziasm exhală [exaltă] aceste inspiraţii ale muzei populare – adevărată şi emoţionantă poezie.

Pentru a cântă şi prea mări, aşa cum se cuvine marea şi divina minune de la Betleem se cere un suflet simplu, nou şi entuziast – acel spirit al evului mediu din care a răsărit catedrala, arta gotică, primitivă.

Dintr-o asemenea stare de spirit s-a plămădit, cu o măiestrie atât de fermecătoare, aceste colinde care se desfăşură pe fondul de zăpadă al iernei şi de puritate a sfintelor sărbători ca nişte albi şi imaculaţi fulgi de ninsoare, amintind scuturarea florilor de cireşi.

Dar muza noastră populară, care a întors în fire de lână şi în fire de mătase atâtea vibraţiuni simple, dar fundamentale ale sufletului omenesc, a amintit, iar, atunci, când e rar, zguduită de puterea unor mari evenimente din afară, încearcă să cânte din nou sub poruncile simţirei, ea cântă răguşit, vulgar…

În cântecul ei de astăzi nu mai e nimic din naivitatea de odinioară, din mişcătoarea ei sinceritate şi mai cu seamă nimic din gustul ei cel bun, din alesul ei dar artistic de a găsi imaginea scânteietoare, metaforă sugestivă, care dă marele preţ al literaturii noastre populare.

Nici profunda zguduire a războiului nostru de reîntregire – atât de patetic, plin de atâta emoţie, nu a putut smulge muzei populare accentele epice, vrednice de măreţia acestui act.

Muza noastră populară moare…poate de moarte bună, în mijlocul civilizaţiilor prielnice creaţiunilor artistice individuale.

Dar silabele vechilor colinde se desprind rar, domoale, evlavioase, cu un ritm arhaic ca nişte bătrâneşti mătănii mângâiate de mâinile tremurânde ale vremei”. [„Înfrăţirea”, Anul V, nr.1255, Cluj-Napoca, 25 decembrie 1924].

Felix OSTROVSCHI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii