Mixul energetic, obligatoriu la CEVJ

Mixul energetic, obligatoriu la CEVJ

Timp de citire: 2 minute

Mixul energetic este singura soluție pentru a crește producția de energie la CEVJ. Ministrul Energiei a spus că deja s-au purtat discuții înaintate în acest sens cu mari coloși industriali. Dacă nu se realizează acest mix, noua societate va avea aceeași soartă nefastă, precum  CNH sau CEH.

Oricât cărbune ar da minerii, nu este rentabil. Și asta deoarece costul de producție îl depășește cu mult pe cel de vânzare. Mai mult, acordurile dintre țara noastră și Comisia Europeană sunt clare și crunte pentru Valea Jiului: cele patru mine care au mai rămas în viață trebuie să își înceteze activitatea până în 2032. În aceste condiții, o diversificare a producției de energie rămâne singura soluție viabilă.

„Pentru a avea siguranța sistemului energetic național este nevoie de energie în bandă. Ea nu poate fi asigurată decât de cărbune, de gaz, de energia nucleară sau, pe viitor, de hidrogen, dar încă sunt costuri foarte mari acolo. Ceea ce este important este să gândim un viitor pentru Valea Jiului, și asta am discutat cu liderii de sindicat, cu conducerea companiei, și să gândim proiecte care practic diversifică activitatea noii companii, CEVJ, în zona de energie verde, panouri fotovoltaice, microhidrocentrale și – de ce nu? – pe viitor și în zona de energie nucleară cu aceste reactoare modulare mici. În 2029 România are șansa să fie prima țară din Europa și poate chiar prima țară din lume care are un astfel de reactor modular de mici dimensiuni, la Doicești, în județul Dâmbovița. Ulterior, după punerea acestuia în funcțiune, vor fi și alte reactoare modulare de mici dimensiuni pe amplasamentele pe care le vom decide la momentul respectiv în funcție de anumite caracteristici”, a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Fondurile pentru realizarea acestor alternative de producerea a energiei pot fi accesate prin proiecte europene. Mai mult, ministrul vede chiar o asociere între CEVJ și mari coloși industriali.

„De exemplu, partea de panouri fotovoltaice poate fi finanțată din fondul pentru modernizare, iar acolo vom lansa un apel de jumătate de miliard de euro, și vedem o colaborare între Complexul Energetic Valea Jiului și o companie cum ar fi Hidroelectrica, societate ce are și un capital propriu foarte mare. Știți bine a fost listată recent, parțial 20%, listată și capitalizată și evaluată la 10 miliarde de euro, deci o companie semnificativă. Discutăm și cu RomGaz pentru grupul pe gaz, discutăm cu Nuclearelectrica, în perspectiva anilor 2030, deci gândim pe termen lung” a mai adăugat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În prezent, Complexul Energetic Valea Jiului are puțin peste 2.000 de angajați, preluați de la Complexul Energetic Hunedoara, care a intrat în faliment. Întreaga producție de huilă a celor patru exploatări nu depășește 300 de tone pe zi, o cantitate infimă luând in considerare că, doar pentru a porni, Termocentrala Paroșeni are nevoie de minim 2.000 de tone pe zi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii