Ministrul Muncii și Solidarității Sociale: “Facem tot ce putem pentru a păstra...

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale: “Facem tot ce putem pentru a păstra condițiile speciale de muncă”

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a fost vineri în Valea Jiului pentru a lămuri presupunerile legate de noua lege a pensiilor. Oficialul a spus că se fac eforturi pentru ca benefiicile castigate de mineri, condițiile speciale de muncă, să fie păstrate până în 2035.

Vizita ministerială în Valea Jiului a început la sediul sindicatului Muntele, acolo unde ministrul Bucura-Oprescu și o delegație formată din oameni ai locului, precum Cristian Resmeriță, s-au întâlnit cu reprezentanții minerilor. S-au purtat discuții pe tema legilor care favorizează ieșirea la pensie a minerilor, energeticienilor și – în general – a oamenilor din Valea jiului.

“Prima veste este aceea că facem tot ceea ce ține de noi pentru ca aceste condiții speciale și deosebite de muncă să rămână și în noua lege a pensiilor, până în 2035, acestea sunt discuțiile pe care le putăm cu Comisia Europeană acum. Cea de a doua veste este că suntem parteneri buni, care colaborăm și căutăm soluții pentru minerii din Valea Jiului”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

Legea 197/2021 a fost cel mai dezbătut subiect pentru că mulți oameni care au ieșit din sistem pe baza ei s-au trezit acum că au pensile calculate greșit, iar unii chiar trebuie să dea banii inapoi.

“Știm situația, s-a discutat pe legea 197 foarte mult, domnul senator Cristian Resmeriță mi-a spus-o dinainte de a veni în Valea Jiului și încercăm să găsim soluții astfel încât situații de genul acesta să nu mai avem. Suntem în proces de reformă pe legea pensiilor, asteptați noua lege și veți vedea că astfel de situații nu vor mai fi posibile” a mai adăugat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Nu s-a vorbit despre angajări sau restucturări în minerit, însă s-a pus pe tapet situația Complexului Energetic Valea Jiului.

“Am vorbit despre situația Complexului Energetic Valea Jiului în momentul de față. Este situația pe care dvs., cei de aici, o știți. Este o companie nou înființată, noi am adus în atenție toate problemele legate de legea pensiilor în ceea ce îi privește pe mineri și energeticieni, și avem promisiunea că vom fi sprijiniți în totalitate”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Legea nr. 197/2021 prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă. Aplicarea legislației cu privire la pensionarea minerilor și a energeticienilor lasă loc de interpretare și se pare că nu oricine poate beneficia. 6300 de dosare au fost deschise în acest an pentru recalcularea pensiilor, și toate sunt cauzate de nerespectarea deciziei Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind Legea nr. 197/2021, care reduce vârsta de pensionare în minerit şi energie. Noua lege a pensiilor va elimina toate aceste neconformitati, iar asigurările vin chiar de la ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a plecat din Valea Jiului cu un vagonet , primit de la sindicalisti.

„Am primit un vagonet de cărbune și le mulțumesc colegilor de aici, de la Sindicatul Muntele, totodată partenerii noștri de nădejde. Vagonetul acesta va fi pe biroul ministrului Muncii și Solidarității sociale, de fiecare dată cu gând bun și cu mintea la cei din Valea Jiului”, a încheiat declarația ministrul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii