Subintitulată „revista gândirii arestate”, „Memoria” este una dintre revistele cele mai serioase din peisajul presei culturale românești. Deși apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, revista editată de Fundația Culturală „Memoria” este una care pune accent pe istorie. Nici nu are acum să fie altfel, din moment ce ea este pusă în operă, ca redactor coordonator, de impetuosul istoric Cosmin Budeancă.
Un consistent „capitol” din „Memoria” nr. 111 (2/ 2020) este dedicat împlinirii a 75 de ani de la deportarea etnicilor germani în URSS. Smaranda Vultur dialoghează cu Hartwig Ochsenfeld, Sergiu-Petru Dema scrie despre „Comemorarea deportărilor din Jimbolia în cadrul proiectului Condamnați la deportare. Jimbolia și surghiunul în URSS”, de la Josef Coch devoalează amănunte zguduitoare despre mama sa în „Deportarea în Rusia, ianuarie 1945. Deportată, decedată, anonim îngropată, dar niciodată uitată”, iar Carol Brandmayer consideră „Deportarea în URSS un act agresiv împotriva cetățenilor români de etnie germană”.
În „Memoria” poate fi citită și una dintre poveștile deportării în URSS a germanilor din Valea Jiului. Este vorba de un dialog purtat de scriitorul, jurnalistul și documentaristul Marian Boboc (în prezent muzeograf la Muzeul „Mineritului” din Petroșani) cu o supraviețuitoare din Lupeni deportată în URSS, d-na Magdalena Burger (Flori). Convorbirea a fost realizată în octombrie 2013 și publicată tot atunci în „Ziarul Văii Jiului”, sub titlul „Supraveghetoarea mi-a spus că numai dacă voi deveni fruntașă în producție pot să-l văd pe tata” (http://www.zvj.ro/articole-6640-Istorie+oral++++II+++Magdalena+Burger++deportat+++in+URSS+++a+euro+++Supraveghetoarea+mi+a+spus+c+++.html).
Aceasta a fost adunată, alături de alte convorbiri cu aceeași tematică, și între copertele volumului „Prăvălia cu istorii de pe Jiul de Est și Jiul de Vest” (vol. II, Editura „Autograf MJM, Craiova, 2013).
Alături de Marian Boboc este prezent în paginile revistei „Memoria” și un alt locuitor al „străzii Valea Jiului”, Alin Rus, de loc din Vulcan și cu serviciul peste… ocean, la Universitatea Franklin Pierce, Rindge, New Hampshire, SUA. Autor al unei cărți de referință despre mineriade – „Mineriadele – între manipulare politică și solidaritate muncitorească” (Ed. Curtea Veche, 2007) -, Alin Rus, și el colaborator al „Ziarului Văii Jiului”, răspunde invitației redacției și publică un eseul „Despre Imaginație, Memorie și Mineriade”. Revista „Memoria” nu se numește degeaba așa, și nu uită că în acest an se împlinesc „30 de ani de la Piața Universității și mineriade”.
Revista „Memoria” este o revistă bine ancorată în realitățile… trecutului, pe care o citim mereu cu interes. Mai ales când scriu și „ai noștri”…