Primăria municipiului Lupeni și primarul Lucian Resmeriță doresc să treacă la o etapă superioară de proiecte, care să dezvolte vizibil și concret localitatea ce se dorește a fi de nivel turistic național, asta după ce peste un secol municipiul de la poalele Strajei-Vâlcan a fost un oraș minier care trăia în mare parte din activitatea de extracție a huilei din subteranele cunoscutei Mine Lupeni.
Semnarea a două proiecte tehnice, care, odată implementate, vor schimba din temelii fața Lupeniului
Marți, 11 octombrie 2022, primarul Lucian Resmeriță a semnat două proiecte de investiții de poveste, care, odată concretizate, vor ridica gradul de confort și imaginea localității din vestul Văii Jiului. Două proiecte tehnice de „regenerare urbană”, proiecte ce urmează a fi finanțate cu fonduri europene. Sumele doar pe aceste proiecte tehnice sunt uriașe, de aproape 1,9 milioane lei!
„Astăzi am semnat două proiecte de investiții care au ca obiectiv Regenerarea urbană în municipiul Lupeni, cu firma S.C. Sercotrans SRL. Este vorba de proiectul tehnic DATC, DTOE, DTAD, în conformitate cu H.G. 907/ 2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentației aferente obiectivelor de investiții, valoarea proiectului tehnic fiind de 427.224,28 lei cu TVA inclus.
Al doilea proiect vizează achiziția de servicii de proiectare faza SF (studiul de fezabilitate)+PT (proiectul tehnic) pentru obiectivul de investiții Regenerare urbană în zona de Est a municipiului Lupeni. Proiectul tehnic are o valoare de 1,4 milioane lei plus TVA. Iată, vorbim de proiecte europene și continui să spun că dezvoltăm Lupeniul cu fonduri europene!”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.
Pârâul Brăița, „Agrementul” și zona monumentului de lângă spital își vor schimba total fața
Legat de primul proiect tehnic de care ne-a vorbit primarul, trebuie menționat faptul că investiția va cuprinde trei amplasamente, care vor fi transformate total în bine și care vor fi adevărate puncte de atracție pentru cetățeni și turiști în vederea relaxării și plimbărilor. Zonele cu aceste amplasamente pe care se vor face investițiile sunt: zona de Agrement de pe Brăița, din locul de unde telegondola urcă spre Straja – pe o suprafață totală de 23.840 mp; Pârâul Brăița – aici vorbim de o faleză ce va fi avută în vedere cu desfășurare spre zona verde a Cartierului Aleea Castanelor, pe o suprafață totală de 13.297 mp, un loc unde și cicliștii vor avea pistele de bicicletă; zona în care se află Monumentul Lupeni `29, pe o suprafață totală de 5.736 mp.
Șapte zone de interes cu muzeu, cinema și bibliotecă în aer liber, ringuri de dans, jocuri de copii și multe altele vor apărea în zona dinspre Vulcan la intrarea în Lupeni!
La fel de spectaculoase vor fi investițiile și din al doilea proiect, ba chiar și mai tari!
Așa cum vă anunțam la începutul anului din discuția cu primarul Lucian Resmeriță, obiectivul de investiții pentru regenerarea urbană a zonei de Est a Lupeniului (la intrarea dinspre Paroșeni ca să se înțeleagă și de către cei care citesc aceste rânduri dar cunosc Lupeniul mai puțin) va cuprinde șapte zone de interes.
Reamintim situația acestor zone de interes aflate de la primarul Lupeniului și redate deja în ZVJ încă din iarnă.
Prima zonă se va numi „zona administrativă”, iar aici vor fi construite o clădire administrativă și grupuri sanitare.
A doua zonă va fi „zona de agrement” propriu-zisă. Aici va fi amenajat un lac artificial cu o suprafață de 5.000 mp, ce în timp va fi populat cu pește și broscuțe țestoase pentru atracția celor mici în mod special, iar de jur-împrejur se vor monta pontoane. Alături de lac vor fi prevăzute alei și un spațiu de relaxare dotat cu bănci și tot ce trebuie, totul seara fiind iluminat, inclusiv cu decorațiuni luminoase și tot ce trebuie ca omul să se simtă bine.
Zona de distracții va fi poate cea mai animată, deoarece acolo se vor realiza locuri de joacă pentru copii, pe grupe de vârstă, se vor construi căsuțe în copac cu tematici, iar alături ringuri de dans inteligente cu senzori de mișcare, muzica și veselia nelipsind cu siguranță mai ales în zilele de week-end și în vacanțele elevilor.
Zona de relaxare va cuprinde un muzeu în aer liber „cu tematica zonei” (încă nu am înțeles exact care va fi tematica muzeului dar vom afla cu siguranță la timpul potrivit), dar și o bibliotecă în aer liber, ceva absolut nou pe cuprinsul patriei (noi n-am mai auzit, poate o mai fi pe undeva, nu zicem ba), iar faptul inedit pentru cei ce vor să citească, în zilele frumoase de primăvară, vară sau toamnă este că se vor monta hamace și mobilier urban, astfel încât cititorii să se simtă cât mai bine când vor lectura o carte.
O chestiune ce va da iar un aspect inedit distracției va fi și „zona cinema”. Aici ar urma să fie construit un cinematograf în aer liber, undeva într-o zonă unde va fi construită și o mare parcare. Cei ce vor dori să vizioneze filmele ce vor rula pe un mare ecran o vor putea face și din mașini, dar, probabil, va exista și o tribună pentru cei care vor dori să vadă filmele, sau direct de pe iarbă din zona de picnic.
„Zona sport” va fi cu adevărat foarte animată și ea, mai ales de cei care vor să facă mișcare și să mai dea din kilograme jos. Și vor avea unde, din moment ce se vor construi mai multe terenuri de sport pentru jocurile de echipă și tenis, un parc de aventură modern și o zonă pentru „activități motrice-senzoriale”.
În fine, dar nu cea de pe urmă ca atractivitate, va exista și o „zonă enciclopedică”, unde se va realiza o „zonă de observator”, mai multe amănunte legate de aceasta nu știm, dar, la fel, vom primi răspunsuri după ce aceste proiecte vor face următorii pași până la implementarea lor, după câțiva ani”.
Mai e pe țeavă proiectul cu „cartierul turistic” și o a doua telegondolă!
Dacă mai adăugăm la toate acestea și cartierul turistic de case, ce nu va fi departe de această vastă zonă de relaxare de care am vorbit azi, care va schimba definitiv polul de atracție al Lupeniului, plus de o nouă telegondolă care să plece spre Straja de-acolo, cum sunt preconizate a fi într-un alt mare proiect, putem spune că intrarea în municipiul Lupeni va fi una de poveste, dar o poveste minunată de data aceasta!
Poate că unii vor spune că cele de mai sus sunt filme SF… Oare? Le reamintim că numai că din ianuarie, încoace, de când am scris prima dată, nu a curs multă apă pe Jiu și, iată, ceea ce ne vorbea atunci primarul a și început să capete contur. Or nici proiectele tehnice nu le-a fi semnat primarul marți și oare sunt tot SF-uri? Firește că vor fi pași de durată, că va mai trece până când toate vor fi gata, că vorbim de investiții foarte mari, dar ce este important e faptul că lupenenii au început deja să se miște la modul concret, au ideile clare, le aștern în proiecte și apoi pornesc „asaltul” final pentru schimbările feței orașului în bine cu 180 de grade (obținerea finanțărilor). Vorbim de un oraș pe care cu toții, de la mic la mare și-l doresc turisti la modul practic al problemei, nu doar la modul teoretic. Să fie clar, turism adevărat fără proiecte și investiții mari, doar cu cârpeli, nu se poate. Iar cei din Lupeni, în frunte cu primarul lor, au înțeles asta demult, poate mai bine ca oricine din moment ce vorbim de astfel de proiecte mari, avangardiste pentru Valea Jiului și județ și absolut interesante.