Lupeni / Primarul Resmeriță – convins de importanța fondurilor europene prin PNRR

Lupeni / Primarul Resmeriță – convins de importanța fondurilor europene prin PNRR

Timp de citire: 5 minute

Primarul Lucian Resmeriță dorește ca prin PNRR Primăria Lupeni să rezolve cât mai multe proiecte pentru localitate. Foarte multe chiar, așa cum a declarat de mai multe ori în ultimul an și așa cum ne-a spus și nouă.

 

Încredere mare în PNRR că va aduce Lupeniului pe termen scurt și mediu foarte mulți bani europeni

Recent l-am rugat pe edilul lupenean să ne devoaleze trei dintre țintele sale, în calitate de primar, pe acest Program european mult așteptat de toate primăriile. Lucian Resmeriță s-a arătat surprins, ba chiar iritat, că îl întrebăm „doar de trei, și nu de mai multe”. Ceea ce înseamnă că primarul Lupeniului, ca și alți primari din Vale cu care am stat de vorbă pe această temă, are mari așteptări de la PNRR. Acest mod de a privi lucrurile nu este rău și e chiar salutar dacă ținem cont că Lupeniul, ca toate localitățile noastre, are nevoie de bani europeni serioși pentru a se continua dezvoltarea, în condițiile în care mineritul și-a restrâns activitatea. Numai că, personal, am ceva rezerve, după ce am văzut câte condiții ni se impun și ce negocieri s-au făcut, să nu mai vorbim de întârzieri și de diminuări de sume încă din start. Totuși, PNRR rămâne la acest moment baza și speranța atragerii de fonduri europene și de aceea rezerva subsemnatului e temperată, în situația în care este atâta nevoie de acești bani europeni de investiții pentru dezvoltare, important e ca ei să vină și să fim inteligenți să-i atragem. De ce să vorbim de trei, și nu de mai multe?! Că nu este vorba doar de trei proiecte sau obiective… Avem blocuri, avem infrastructura, avem stadionul, avem spitalul, văd aici lângă noi calea ferată, deci, avem infrastructura de cale ferată, importantă pentru noi… că la noi în municipiul Lupeni nici trenul zăpezii nu mai vine iarna, deși avem Stațiunea Straja care este în topul stațiunilor de schi din țară, ceea ce nu-i deloc puțin lucru. Multe lucruri ar fi de făcut prin PNRR. Avem de lucru pe social, că mi-am adus aminte, trebuie să-i ambiționăm pe oamenii nevoiași și să-i sprijinim să intre în normal în circuitul vieții de zi cu zi. Plus, anvelopări de blocuri și eficiență energetică, reabilitarea clădirilor publice și a bisericilor, acestea din urmă fiind foarte frumoase, dar cu fonduri puține și ca oriunde e nevoie de bani pentru a se putea ca aceste sfinte locașuri să-și arate și mai mult frumusețea, dând astfel și orașului un aspect frumos”, a menționat primarul Lupeniului.

 

Trebuie atrași noi investitori, dar trebuie sprijiniți și cei locali, care azi asigură salarii și locuri de muncă

I-am spus interlocutorului nostru că pentru un oraș în care trebuie să se dezvolte economic, iar cetățenii să aibă salarii și un loc de muncă, astfel încât să se crească standardele de trai și bunăstarea, e nevoie și de atragere de investiții, deci de investitori, care să creeze noi locuri de muncă dar și să aducă bani mai mulți la bugetul local.

„Da, dar până să atragem investitori din alte zone, trebuie, întâi, să rezolvăm cu cei pe care îi avem aici aproape. Care au fost și sunt alături de noi și de comunitate de 30 de ani. Vreau să vă aduc aminte că la Tesma, acum vreo șase ani de zile erau vreo 1.300 de angajați, iar astăzi mai sunt vreo 250. Cea mai simplă chestiune, du-te la cel care este patron sau cel care gestionează compania de la Tesma, că tot am dat acest exemplu, și întreabă-l, domnule, ce trebuie făcut pentru a avea din nou fabrica 1.300 de angajați? Acela ne va spune nemulțumirile pe care le au, ne spun plusurile și minusurile. Și atunci identificăm cu ce am putea să-i ajutăm și facem treaba asta, în condițiile că cei din exemplul dat au clădirea cumpărată, au dotările, că au făcut investiții în anii precedenți de vreo 5 milioane de euro. Deci, sunt de-aici, nu din altă parte! Și mai sunt și alții. Bineînțeles că ne dorim și alți investitori, mai micuți sau mai mari, dar, repet, trebuie văzut de către noi cum putem să ajutăm și investitorii locali, care actualmente au afaceri pe raza localității de zeci de ani sau de câțiva ani”.

 

În materie de noi drumuri, vrea fapte mai multe de la guvernanți și vorbe mai puține

I-am readus aminte primarului Lupeniului ce spunea la ultima întâlnire cu primarii ministrul Proiectelor Europene, că trebuie aduși în Vale câțiva mari investitori, care ar rezolva multe din problemele lipsei locurilor de muncă și ale dezvoltării economice a zonei, dar, fără o șosea expres, care să lege Valea Jiului de autostradă, „nu va veni nimeni”.

„Este clar că fără infrastructură rutieră bună, legată la o șosea de viteză e greu să atragem mari investitori. Iar aici nu este vorba de șoseaua existentă azi, care a fost reabilitată pe ruta Simeria-Petroșani, este vorba de o nouă șosea. Noi suntem cuprinși într-un Masterplan din 2016 pe această temă. Avem drumul expres trecut acolo, iar dacă guvernul va dori să facă acest drum, cu siguranță, se va realiza acest obiectiv. Asta trebuie să fie o dorință guvernamentală, prin care să se spună ceva de genul: da, domnilor, alocăm fonduri și facem acolo acel drum expres de vreo 80 km. Dar noi ne chinuim cu autostrăzile de 32 de ani și de-abia avem câteva și acum vrem și alte drumuri să facem peste noapte… Spunem că 80 de km nu este mult… dar așa spunem și de la Sibiu până nu știu unde că nu e mult, pe Valea Oltului la fel, nu știu pe unde la fel… și când acolo ne-a luat 30 de ani și n-avem nimic gata. Este clar că principalul mod de a dezvolta o zonă este acela de a deschide căile de acces. Este baza principală. După care urmează celelalte etape: infrastructura rutieră a zonei să fie total reabilitată, inclusiv lărgită, cum e și cazul Văii Jiului, apoi reabilitarea tuturor utilităților și multe alte lucruri. Din păcate vedem nu de puține ori că trec anii și că nu s-a întâmplat nimic, drumul spre Herculane tot nu s-a finalizat, DN 7A tot mai are probleme la intrarea în județ. Acum vorbim de un drum expres, aflat în vizor din 2016. Nu e rău, dar să vedem dacă va intra în vederile celor de la Ministerul Transporturilor. Să sperăm că poate de-acum guvernanții să-și schimbe viziunea de a face lucrurile, faptic în primul rând, deci cu vorbe mai puține…”.

Vom vedea în acest an și anul următor ce a adus acest PNRR pentru Lupeni și pentru Valea Jiului în general, ba chiar pentru țară. Dar toate la timpul lor, însă cel mai important în momentul de față este faptul că până la acest moment, chiar dacă suntem în întârziere cu datele, semnalele par bune, optimismul primarilor și ale celor din administrațiile locale, județene și guvernamentale la fel, deci ar fi loc de multe proiecte de implementat cu bani europeni pe acest Program în anii următori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii