Lupeni – Kecel / Înfrăţire româno-maghiară de 10 ani

Lupeni – Kecel / Înfrăţire româno-maghiară de 10 ani

Timp de citire: 2 minute

Lupeniul este înfrățit cu Kecel, o localitate care se află aproape de sudul Ungariei, în zona Nisipurilor de Aur a Câmpiei Ungare, în districtul Kiskoros, județul Bacs-Kiskun.

La ultimul recensământ, din 2011, Kecel avea aproape 9.000 de locuitori. Orașul este renumit în Ungaria pentru tradițiile sale de artă populară, pentru concursurile de acordeoane, pentru manifestările folclorice organizate peste an și, mai ales, pentru vinul obținut de pe cele aproape 3.000 de hectare cultivate cu viță-de vie în regiune.
Anul acesta, pe 16 aprilie, s-au împlinit 10 ani de la semnarea protocolului de înfrățire între cele două primării. De-atunci s-au derulat o serie întreagă de acțiuni și vizite comune, atât la nivel de consilieri locali și primari sau viceprimari, cât și la nivel de agenți economici, sau pe linie de învățământ. În Straja au fost organizate tabere, unde elevi maghiari de la școlile din Kecel au venit să se recreeze, iar în parteneriat, copii de la școlile din Lupeni au plecat în vizită în orașul maghiar. De asemenea, pe linie culturală, în cei zece ani au existat câteva acțiuni comune desfășurate în cele două orașe înfrățite, cu ocazia Zilelor Orașului sau cu alte ocazii.
Sâmbătă, 18 mai, această înfrățire de 10 ani, jubileu al relației româno-maghiare, a fost punctată la Primăria Lupeni de lupeneni și maghiari. Delegația română l-a avut în frunte pe primarul Lucian Resmeriță, alături de câțiva consilieri locali și funcționari din primărie. Delegația maghiară din Kecel a fost condusă de primarul Haszillo Ferenc. Translatorul discuției a fost David Benedekfi, singurul consilier local UDMR din Consiliul Local Lupeni, și unul dintre cei care s-a implicat încă de la început, alături de fostul primar Cornel Resmeriță, în acest parteneriat.
Fiecare din cele două părți a subliniat faptul că această înfrățire stabilită și parafată acum un deceniu a reușit să dezvolte acest parteneriat româno-maghiar la nivel de localități, iar pe viitor acțiunile și manifestările, fie că vor fi pe linie de învățământ, fie că pe linie culturală sau de altă natură, vor trebui să continue, ba chiar să fie și mai intense.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii