Liderul PSD Hunedoara, recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Nistorescu Lucan”

Liderul PSD Hunedoara, recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Nistorescu Lucan”

Timp de citire: 3 minute

Redacţia noastră a intrat în posesia unui document oficial emis de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) care atestă faptul că, în perioada 1970-1971, Laurenţiu Nistor, actualmente deputat de Hunedoara şi lider al organizaţiei judeţene PSD, a fost recrutat de către Securitate.

Având în vedere calitatea sa oficială, cea de deputat, Laurenţiu Nistor a fost verificat din oficiu la nivelul anului 2009. A rezultat atunci, în baza documentelor aflate în arhiva CNSAS, că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii, cu privire la actualul deputat Laurenţiu Nistor.

CNSAS a emis, în 13.04.2009, sub nr. DJ/1101, chiar şi o Adeverinţă de necolaborare, pe care o prezentăm în cele ce urmează, documentul fiind menit să lămurească opinia publică, în baza datelor existente, că Laurenţiu Nistor nu a lucrat la Securitate, şi nici nu a colaborat cu aceasta.

2584 Nistor LaurentiuLucrurile au luat însă o turnură neaşteptată în anul 2013. În 11.03.2013, CNSAS a preluat microfilmul dosarului fond reţea nr. R 11152/Hunedoara, al cărui titular este Laurenţiu Nistor.

Astfel, din Nota de constatare nr. DI/I/2837 din 11.11.2013 a rezultat că Laurenţiu Nistor a fost recrutat de către organele de Securitate în perioada 1970-1971 pentru „acoperirea informativă a barajului de la CTE Mintia”. Nu a existat un angajament scris, semnat de Laurenţiu Nistor, însă i s-a atribuit numele conspirativ „Nistorescu Lucan”. În 08.09.1971, Laurenţiu Nistor, alias „Nistorescu Lucan”, a fost scos din reţeaua informativă cu menţiunea „în colaborarea cu organele noastre nu a dat randamentul scontat, fiind lipsit de calităţile necesare unui colaborator”.

Apariţia acestor elemente aduce în atenţia opiniei publice importante aspecte. În lumina unor noi informaţii, obţinute la nivelul anului 2013, CNSAS confirmă existenţa unor contacte directe, repetate chiar, între actualul lider al PSD Hunedoara şi organele de Securitate. Asta deşi, patru ani mai devreme, CNSAS informa că nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, în sensul legii, cu privire la actualul deputat Laurenţiu Nistor.

6333 Nistor Laurentiu-1Chiar şi formularea utilizată de către CNSAS lasă loc de interpretări. Lui Laurenţiu Nistor i s-a atribuit un nume conspirativ, însă nu rezultă – la fel ca în alte cazuri deconspirate de aceeaşi instituţie – că Nistor ar fi refuzat colaborarea cu Securitatea. De altfel, chiar şi atribuirea unui nume conspirativ poate ascunde, logic vorbind, existenţa unui acord verbal, iniţial, de principiu în vederea unei colaborări.

De asemenea, faptul că instituţia emite adeverinţe succesive cu privire la acelaşi aspect, care modifică însă esenţial datele problemei, ridică mari semne de întrebare. A existat o colaborare între Nistor şi Securitate, însă acesta nu ar fi dat randamentul scontat. Ce poate ascunde această formulare? Nistor nu aducea informaţii relevante? Nu reuşea să obţină informaţii conform solicitărilor punctuale ale organelor de Securitate? Nu avea acces la informaţiile dorite de către organe?

Simplul fapt că informaţiile CNSAS s-au schimbat de la o adeverinţă la alta ne conduce la presupunerea rezonabilă că, dacă între timp a mai apărut un microfilm sau mai multe, ar mai putea exista alte informaţii, şi mai interesante, referitoare la Laurenţiu Nistor. Cine garantează că, dacă în 1971 Nistor nu a dat randamentul scontat şi nu avea calităţile necesare, lucrurile nu s-au schimbat ulterior, până la nivelul anului 1989?

Pe cale de consecinţă, solicităm CNSAS să pună la dispoziţia opiniei publice informaţii suplimentare legate de perioada cuprinsă între momentul recrutării lui Nistor şi cel al eliminării acestuia din reţeaua informativă. Ar fi important de lămurit care au fost elementele concrete care au stat la baza formulării „în colaborarea cu organele noastre nu a dat randamentul scontat, fiind lipsit de calităţile necesare unui colaborator”. Faptul că Nistor nu a dat randament înseamnă că nu a furnizat, în scris sau verbal, nicio informaţie? Sau că informaţiile sale nu erau de interes, fiind obţinute într-o formă mai complexă de la alte persoane din reţeaua informativă? Iată doar câteva întrebări al căror răspuns vom încerca să îl aflăm în perioada imediat următoare. Vom reveni. Se anunţă o vară fierbinte în PSD Hunedoara.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii