Liceele din Vale vor să formeze mai mulţi meseriaşi, dar pierd...

Liceele din Vale vor să formeze mai mulţi meseriaşi, dar pierd clase din învăţământul teoretic

Timp de citire: 2 minute
Toate liceele tehnice din Valea Jiului, spunea astăzi inspectorul general Maria Ştefănie, au parteneriate în derulare cu agenţi economici privaţi în vederea pregătirii  practice a elevilor.
Parteneriatele între instituţiile tehnice de învăţământ şi agenţii economici sunt posibile din anul şcolar 2014-2015. Încă din anul 2012 au existat firme de renume în judeţul Hunedoara care au susţinut pregătirea profesională şi au încheiat parteneriate cu şcolile profesionale de doi ani. DHS din Deva sau Draxlmaier din Hunedoara sunt parteneri vechi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi au preluat deja în câmpul muncii o serie elevi ai fostelor şcoli profesionale şi sunt primii interesaţi de învăţământul dual ce va fi implementat în viitor.
În baza parteneriatelor încheiate cu liceele tehnice, agenţii economici primesc în practică elevi. Elevii îşi formează astfel aptitudinile la locul de  muncă şi sunt mai bine pregătiţi după finalizarea studiilor să lucreze pe postul pentru care vor fi licenţiaţi.
În anul şcolar 2014-2015 s-au încheiat 64 de parteneriate de acest fel în judeţ, în anul 2016-2017 au fost 111 agenţi economici interesaţi de aceste colaborări, iar pentru anul şcolar viitor sunt deja interesaţi 140 de agenţi economici pentru încheierea parteneriatelor cu liceele de profil.
Cu toate că piaţa muncii are nevoie de mână de lucru, de cât mai mulţi lucrători care să fi terminat cursuri tehnice, problema este că liceele din Valea Jiului au cu preponderenţă clase teoretice. Elevii, implicit, sunt pregătiţi conform programei, şi la finalul cursurilor liceale nu pot intra direct pe piaţa muncii. De anul viitor unele dintre clasele teoretice ale liceelor tehnice vor fi transformate în clase tehnice.
Conform Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara, numărul elevilor de liceu a scăzut, de asemenea majoritatea au tendinţa de a urma un liceu teoretic, cu toate că nu toţi au aptitudini şi cunoştinţe pentru acest tip de cursuri. De acum înainte aceştia vor putea opta şi pentru clasele tehnice din liceele teoretice, cum ar fi Colegiul Economic Hermes care pierde două clase din cauza numărului mic de copii, iar alte două clase sunt transformate din clase teoretice în clase tehnice.
La Uricani este aprobată înfiinţarea a 3 clase de liceu, 4 clase la Liceul Teoretic din Lupeni şi alte 4 la liceul Tehnic, 8 clase la liceul din Vulcan, Teoreticul din Petroşani va mai avea doar 4 clase, Informatica tot 4, Economicul – 2 clase teoretice, 2 tehnice, iar Industrialul – 3. La Petrila sunt aprobate 6 clase la liceul tehnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii