Legea 197, din nou pe masa discuțiilor la București

Legea 197, din nou pe masa discuțiilor la București

Timp de citire: 2 minute

         Legea 197, care îi vizează strict pe pensionarii din minerit și energie este din nou, luni, pe masa ministerului Muncii. Sindicaliștii îi întorc vizita de lucru Simonei Bucura-Oprescu pentru că, în noua lege, nu toate aspectele care îi intereseaza pe ortaci au fost cuprinse, așa cum s-a discutat la Petroșani în 27 octombrie.

Prezent în Valea Jiului la sfârșitul lunii trecute, ministrul Muncii a dat asigurări locuitorilor din Valea Jiului, și direct minerilor și energeticienilor, că se depun toate eforturile pentru ca interesele celor de aici sa fie prinse în noua lege a pensiilor. Asta se întâmplă însă doar parțial, fapt pentru care sindicaliștii sunt luni la minister

„Noi suntem și săptămâna aceasta la minister, luni chiar, cu sprijinul domnului senator Cristian Resmeriță, vom avea din nou o întâlnire la ministerul Muncii legat de legea pensiilor. Va fi o întâlnire în care vom vedea exact cum stau lucrurile după întâlnirea pe care am avut-o la Petroșani, avem informații că unele dintre solicitările noastre au fost soluționate, o parte nu. Pot să vă dau exemplu privitor la Legea 197. Ea a fost prinsă în noua lege doar parțial, se pot face încă modificări în Parlament și noi vom face tot posibilul ca tot ceea ce noi am solicitat la acea întâlnire să se realizeze, sper să și reușim. Pentru că nu e normal ca un om care a lucrat în mină și are acum o pensie în plată și un alt om care lucrează astăzi, poate în condiții mai grele, să iasă începând de la anul cum o pensie diminuată. Din informațiile noastre, în momentul de față sunt niște principii, eu am citit cu atenție în ultimele zile legea. Sunt niște principii pe care noi le apreciem, însă dacă ne referim la condițiile din Valea Jiului atunci trebuie să o spunem că mineritul este în regres, că activitatea minieră urmează să se oprească în 2032, că producția de energie pe bază de huilă urmează să se oprească în 2032 și atunci nu poți să clamezi pe zona de condiții speciale, o mărire a vârstei de pensionare, când de fapt locurile tale de muncă se închid, aici este un nonsens. Astea sunt lucruri pe care le vom discuta, și după care vom decide rapid acolo ce vom face pentru a aduce amendamente, dacă vom reuși în Parlament, acestei legi”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

Legea nr. 197/2021  prevede o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă. Aplicarea legislației cu privire la pensionarea minerilor și a energeticienilor lasă loc de interpretare și se pare că nu oricine poate beneficia. Noua lege a pensiilor este în prag de definitivare. Tocmai de aceea, sindicaliștii încearcă să parafeze toate aspetele astfel încât să nu mai existe inechități.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii