Legat de întârzierea actului normativ prin care se va putea constitui noul...

Legat de întârzierea actului normativ prin care se va putea constitui noul complex energetic / Totul stă la decizia și viteza celor din Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 3 minute

Grație materialului nostru, în care prezentam informații legat de întâlnirea de la Ministerul Energiei, dintre ministrul Virgil Popescu și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, pe tema înființării noului complex energetic, marți 19 aprilie Cristian Roșu a ținut să mai facă câteva precizări.

Astfel, într-o discuție purtată cu administratorul special, acesta ne-a declarat următoarele:

„Degeaba crede oricine altceva, nu mai ține de domnul ministru Virgil Popescu viteza cu care această ordonanță de urgență va fi adoptată. În momentul de față ordonanța de urgență pe care o așteptăm cu toții din Valea Jiului și de la CEH a plecat din Ministerul Energiei, aceasta este scrisă, finalizată și a plecat la Comisia Europeană pentru avizare. Sperăm ca într-un termen foarte scurt să primim un aviz favorabil de-acolo, de la comisarul european Vestager, doamna care decide vizavi de această ordonanță propusă de noi, după care am toate garanțiile de la domnul ministru Virgil Popescu că în cel mai scurt termen vom avea ordonanța trecută într-o ședință de guvern viitoare. Apoi ar urma publicarea în Monitorul Oficial și punerea în aplicare a ordonanței. Deci ce ține de minister, de domnul ministru, de noi de la CEH s-a făcut, acum așteptăm unda verde de la Comisia Europeană. De asemenea, primul-ministru al României, domnul Nicolae Ciucă este de acord, a transmis acest fapt în mod public, deci absolut nimic nu mai stă în cale și să sperăm că și doamna comisar european va da avizul cât mai repede”, a declarat pentru, ZVJ, Cristian Roșu.

L-am întrebat pe oficialul de la complexul energetic cam când crede că noul complex energetic, „Valea Jiului”, va fi în drepturi, că se vorbea inițial de luna aprilie, apoi, ulterior, de finalul lunii mai?

„Acum să avansez iar un termen mi-e greu, dar în momentul în care avizul Comisiei Europene vine, mai e nevoie să mai facem doar doi pași: un aviz de la Ministerul Finanțelor – cu care s-a vorbit, inclusiv cu domnul ministru dar și cu secretarul de stat Lucian Heiuș și un aviz de la Ministerul Justiției, pentru legalitate. Al treilea pas, următorul, ar fi ședința de guvern și adoptarea hotărârii – lucru cu care iar toată lumea e de acord și pasul patru, cum spuneam, publicarea hotărârii respective în Monitorul Oficial. Aproximez a fi gata toate acestea spre finalul lunii mai, cel târziu, prima parte a lunii iunie. Dar un termen clar nu pot spune deoarece nu mai depinde de noi, ci de Comisia Europeană, când va da avizul”.

La finalul discuției, și dacă tot am vorbit de un nou complex energetic, l-am întrebat pe Cristian Roșu dacă își mai menține acel punct de vedere legat de retehnologizarea celor patru mine, astfel încât, timp de măcar 10 ani de-acum înainte, acestea să poată produce cărbunele necesar funcționării Termocentralei Paroșeni șapte zile din șapte, nu trei din șapte cum este acum?

„Dacă am avea bani și am putea să aducem investiții la minele din Valea Jiului, am avea cu siguranță o cantitate mai mare de cărbune extrasă. În plus ar mai fi nevoie de noi angajări pentru partea de producție. Dar toate astea înseamnă milioane și milioane de euro, bani pe care din păcate noi nu-i avem. Noi avem bani doar pentru asigurarea funcționării trei zile pe săptămână a Termocentralei Paroșeni, banii abia ajungând pentru plata salariilor și câteva mici cheltuieli de care este nevoie pentru funcționare. Ca să se înțeleagă de toată lumea, într-o zi de funcționare, Termocentrala Paroșeni are nevoie de 2.000 de tone de cărbune. Deci vorbim de 2.000 de tone de huilă pe zi, în condițiile în care noi abia dacă scoatem din cele patru mine 1.000 de tone de huilă. Ce lucrăm să zicem luni și marți, este necesar pentru funcționarea termocentralei toată ziua de miercuri. Ca să ajungem la o producție de 2.000 de tone de cărbune pe zi, la modul urgent ar trebui investiții și angajări la fronturile de lucru. Trebuie utilaje moderne care să ușureze munca ortacilor din abataje, dar și care să producă acea viteză de producție necesară și siguranța celor care lucrează în prima linie”, a venit răspunsul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii