Niciunde în Valea Jiului nu s-a organizat, şi nici nu se va organiza curând, o sărbătoare a sportului aşa cum s-a făcut, sâmbătă, la Vulcan. Nu este doar părerea mea sau a celorlalţi vulcăneni care am fost de faţă…
…ci şi a invitaţilor
veniţi din celelalte localităţi ale văii. În ciuda celor 95 de ani împliniţi în acest an, Clubul Sportiv Vulcan întinereşte, parcă, tot mai mult acum, când mai sunt doar cinci, ca să împlinească centenarul. Există, desigur, un secret în toate astea. Secret ştiut, de fapt, de toată lumea, iar nu doar de sportivii din secţiile care compun clubul. La Vulcan primăria şi consiliul local au sprijinit şi sprijină practicarea sportului de masă. O fac nu doar verbal sau declarativ, ci alocând, anul, o sumă importantă de bani.
La festivitatea care a marcat
împlinirea acestei frumoase şi venerabile vârste au fost invitaţi toţi veteranii fotbalului vulcănean. Cei care au răspuns invitaţiei şi au putut veni au fost Racolţa Iosif, cel mai în vârstă dintre toţi (a jucat fotbal în 1950, când unii dintre noi, cum sunt şi eu, nici nu eram planificaţi), Stoenescu Justin, Dragoş Ioan, Aruncutean Lică, Feszner Ştefan, Lakatos Zoltan, Dan Voicu, Doru Mârşava, Alexa Dumitru, Bejan Sorin, Nistor Mihai, Colda Ionuţ, Oltean Viluţ, Szoradi Marius, Şipos Arpad, Szabo Andrei, Maioş Nicolae, Stan Elvis, Bacazai Iosif, Trestian Alexandru (secretar al clubului sportiv din 1976 şi în prezent), Zagoni Alexandru, Manea Dorel, Vâlceanu Mihai, Constantin Mihai, Hristea Ioan, Câmpean Traian („Jalon”) şi Toth Mihai. Toţi au primit, de la primarul Gheorghe Ile, felicitări şi strângeri de mână, însoţite de broşura scoasă cu ocazia acestei sărbători.
Tot primarul,
secondat de membri ai consiliului director al CS Vulcan, a premiat echipele clasate pe primele patru locuri ale competiţiei de fotbal din cadrul actualei ediţii a Nedeii Vulcănene. Pentru locurile III-IV s-au înfruntat echipele „Energia” Paroşeni şi „G4”. Victoria acestei din urmă echipe s-a decis la loviturile de la 11 metri: 9-10. Viu disputat a fost şi meciul pentru primele două locuri. Mai că şi acesta s-ar fi terminat cu scor egal de zero la zero şi, în mod firesc, ar fi urmat loviturile de pedeapsă. Numai că doi jucători valoroşi de la „Juniori Ţugu”, Labă „Piticu” şi Ghiţă Bărcăceanu, care au marcat câte un gol, ambele de pus în ramă, au schimbat soarta partidei înainte cu nici zece minute de fluierul final. La scorul de 2-0, componenţii şi suporterii echipei minei Vulcan au fost nevoiţi să se mulţumească cu locul al doilea. Imediat ce arbitrul de centru Mitică Alexa a fluierat sfârşitul, Cătălin Ţugulea, sponsorul echipei câştigătoare, a alergat pe teren cu câteva sticle cu şampanie pentru jucători. Mulţumită şi sigură, încă de la început, că echipa soţului ei va termina învingătoare a fost şi Antonela Ţugulea.
După premiere,
toată lumea a fost invitată la bere, mici şi ţuică. S-a mâncat şi s-a băut, gratis, pe săturate. Nu l-am văzut pe careva aşezat la masă care să fi făcut nazuri. Paharele cu pălincă erau umplute personal de Gheorghe Ile, iar vicele Cristian Merişanu a avut mare grijă de mine punându-mă în legătură cu un pet plin cu vin demisec, atunci scos de la frigider. Petrecerea s-a încheiat seara târziu, când doamnele de la grătar au terminat provizia de mici proaspeţi, iar puii care, până atunci, se perpeleau învârtindu-se domol îşi luaseră zborul din rotisor. A fost o serbare reuşită aniversarea CS Vulcan, aşa că să ne ţină Dumnezeu sănătoşi, ca să o prindem şi pe cea de o sută de ani.
Gheorghe OLTEANU