La sfârșitul săptămânii, / 19 incendii de vegetație – în 15 localități...

La sfârșitul săptămânii, / 19 incendii de vegetație – în 15 localități hunedorene

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

Deși e iarnă încă pe munții din Valea Jiului, cu nopți reci, ba chiar geroase, unele cu episoade de vânt puternic și rece, în zonele de câmpie și de deal din județ primăvară dă să înceapă. Pompierii din cadrul ISU Hunedoara au mari bătăi de cap cu incendiile de vegetație, acolo unde unii gospodari își curăță grădinile și pășunile sau ogoarele. De altfel, e un episod care se repetă sistematic an de an, primăvara dar și toamna, iar pompierii recomandă ca aceste focuri să nu fie aprinse, iar dacă chiar sunt aprinse, măcar să fie supravegheate, dar cine să-i audă?

 

Iar ca exemple la cele de mai sus, conform unui comunicat ISU Hunedoara, transmis presei luni 14 februarie de către Anemona Doda, purtătorul de cuvânt ISU Hunedoara, în week-end-ul trecut au fost 19 incendii de vegetație unde pompierii au fost solicitați să intervină. Deci nu unul, două trei, patru… ci 19, focul fiind extins de vânt pe peste 100 de hectare de teren. Bine că n-au aprins pădurile, am zice, dar dacă o vor ține tot așa urmează și asta, Doamne ferește!

Din ceea ce ne-a prezentat Anemona Doda, nu mai puțin de 15 localități au avut incendii de vegetație pe raza lor, mai mari sau mai mici. De acestea n-au scăpat nici municipiile Deva și Hunedoara și nici localitățile mai mari decât o comună, respectiv Simeria sau Geoagiu.

Au mai fost vizitate de pompieri ca să stingă incendiile de vegetație localitățile: Ciopeia, Cozia, Hășdat, Ohaba de Sub Piatră, Păclișa, Răcăștie, Ribița, Sălașu de Sus, Silvașu de Sus, Strei și Valea Seacă. Intervențiile au fost îngreunate de vânt, care a bătut în unele zone destul de tare și care mereu și-a schimbat direcția de bătaie, precum și de zone lipsite de surse de apă.

„Intervenția de stingere a fost îngreunată de terenul accidentat, vântul intens cu direcție schimbătoare, pe alocuri, și de lipsa surselor de apă pentru stingerea cu ajutorul autospecialelor. Vârful acestui fenomen a fost înregistrat duminică, când pompierii au acționat pentru limitarea arderii la 9 incendii de vegetație uscată”, se arată într-un comunicat al ISU Hunedoara. Suprafețele cele mai întinse afectate de arderile de vegetație uscată au fost măsurate în localitatea Hășdat, în apropierea drumului județean 687. Aici au ars 40 de hectare. Alte 25 de hectare de vegetație au ars în localitatea Ohaba de Sub Piatră.Din fericire, în urma acestor arderi nu s-au înregistrat persoane intoxicate cu fum sau pagube materiale consistente constând în afectarea unor locuințe sau anexe”, s-a precizat în comunicatul transmis.

Din informațiile primite înțelegem, totuși, că nu au fost acordate amenzi celor care au pus pe treabă pompierii și care au pus în pericol zonele din localitățile respective, să nu mai vorbim de problemele legate de vizibilitate pe anumite drumuri din cauza fumului gros. Să fie o scăpare? Vom vedea. Probabil că numai așa, cu sancțiuni, unii vor înțelege. E de înțeles și faptul că igienizarea terenurilor se face în acest mod de către țărani sau gospodari de când lumea. Dar dacă faci un astfel de foc, atunci supraveghează-l și nu-l lăsa să ardă singur și vântul să poarte vegetația aprinsă peste tot. Se pot întâmpla drame, să ardă case, păduri, sute de hectare!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii