La Sălaşu de Sus, mai ceva ca-n Las Fierbinţi. Un consilier local...

La Sălaşu de Sus, mai ceva ca-n Las Fierbinţi. Un consilier local UNPR, condamnat după ce a fost prins beat la volan, va executa 120 de zile de muncă în folosul comunităţii. Nici edilii cu alcoolemie zero nu-s mai breji

Timp de citire: 3 minute

Rămasă fără primar prin alegerea lui Petru-Sorin Marica în Camera Deputaţilor, comuna Sălaşu de Sus – cu ale sale unsprezece sate din Ţara Haţegului – a devenit un fel de patrie a haosului administrativ.

Teoretic, de problemele comunei Sălaşu de Sus se ocupă 11 consilieri. Adică patru de la PSD (inclusiv viceprimarul Haitău, cel care a preluat atribuţiile de primar), trei de la PNL şi câte unul de la UNPR, PRM, UDMR şi Partidul Verde. Practic însă, după o simplă plimbare prin comună, ajungi să te întrebi pentru ce mai iau salarii viceprimarul şi angajaţii, deloc puţini, ai administraţiei locale.

11791735_856879171068058_2112429950_nDrumurile au rămas vraişte în urma lucrărilor derulate în comună pentru introducerea apei şi canalizării, prin curţile şcolilor şi prin preajma căminelor culturale – ca de altfel în tot centrul comunei – buruienile sunt la ele acasă (exact ca-n Las Fierbinţi, nimeni nu prea are chef de muncă), nici vorbă de ecologizarea ori amenajarea cât de cât a râului din faţa primăriei. Nu se văd, în lucrări comunitare, banii obţinuţi din tăierea lemnului. Mai bine zis, ca o primă concluzie, lipseşte total respectul angajaţilor administraţiei locale pentru cetăţeni.
(în foto, gunoaie la nici 100 de metri de cetatea de la Mălăieşti, în apropierea casei inspectorului de Mediu de la Primăria Sălaşu de Sus)

Nici pe masa consilierilor locali nu ajung prea multe proiecte de hotărâre deoarece viceprimarul şi consilierii de la putere, plus angajaţii administraţiei locale, sunt prea ocupaţi să nu facă nimic. Când să mai aibă şi idei?

Cea mai importantă dezbatere a momentului în Sălaşu de Sus nu este legată de starea drumurilor, ori de buruienile care ajung la pervaz. Nicidecum. Administraţia este preocupată, şi a făcut chiar şi două hârtii pe tema asta, de faptul că Dorel-Petrişor Coman, consilier UNPR (ales pe listele PP-DD), a fost condamnat după ce a fost prins băut la volan. Treaba aceasta a solicitat la maxim forţele administrative ale comunei şi pe marii săi gânditori.

Prin rechizitoriu al Parchetului de pe lângă Judecătoria Haţeg (dosar 532/P/2014), consilierul local UNPR a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Mai exact, în noaptea de 4/5 iunie 2014, în jurul orei 01:30, Coman a fost oprit în trafic de către poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Baru. A refuzat să sufle în fiolă însă, după recoltarea a două probe de sânge la Spitalul orăşenesc Haţeg, au fost stabilite alcoolemii de 1,95 la mie şi 1,75 la mie.
Pentru că şi-a recunoscut faptele, Coman a fost condamnat, prin Sentinţa penală nr. 55 din 26 mai 2015 a Judecătoriei Haţeg, dată în dosarul 370/240/2015, la 8 (opt) luni închisoare (cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de încercare de doi ani şi opt luni). Acesta a mai fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială, dar şi să efectueze un număr de 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Sălaşu de Sus. I-au fost, de asemenea, interzise dreptul de a alege şi cel de a părăsi teritoriul României.

Sentinţa Judecătoriei Haţeg i-a blocat efectiv pe edilii din Sălaşu de Sus. Nu se cunoşteau nici domeniile, nici locurile în care trebuie să fie prestată munca neremunerată în folosul comunităţii.
De fapt, ce-i aia muncă?
Drept urmare, s-a stabilit că, la Sălaşu de Sus, munca neremunerată în folosul comunităţii, pasăre rară pe acele meleaguri, va consta în: curăţarea de vegetaţie uscată şi resturi menajere a terenurilor; activităţi în folosul şcolilor, căminelor culturale, cimitirelor locale; întreţinerea trotuarelor; efectuarea unor lucrări de amenajare care nu presupun muncă calificată; curăţarea rigolelor străzilor; decolmatarea de pâraie, canale, şanţuri, poduri şi podeţe; întreţinerea şi asigurarea curăţeniei în zonele verzi, parcuri, terenuri de sport; văruirea pomilor de pe raza localităţii; deszăpezirea drumurilor, a trotuarelor şi accesului instituţiilor din localitate.

Mare noroc pe edilii din Sălaşu de Sus. Activităţile anterior enumerate sunt exact cele de care dumnealor nu se mai ocupau de foarte multă vreme. Vom reveni.
Cătălin DOCEA

Un consilier local UNPR, condamnat după ce a fost prins beat la volan, va executa 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Hunedoara Plus, Ziarul Văii Jiului, Timiș Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii