Despre marele proiect care se derulează la Petrila cu bani europeni, în mai multe etape și pe mai multe segmente, am mai scris, de fiecare dată după ce am vorbit cu primarul Vasile Jurca. Joi am vrut însă să vedem, mai ales pentru petrileni, cum se derulează în continuare lucrările din acest mare proiect, care se vor finaliza la final de an 2023, știind că sunt mai multe etape de lucru (unele finalizate deja) și a cam trecut ceva vreme de când n-am mai scris de acest subiect.
Reabilitări de drumuri și trotuare
Acum se lucrează intens la străzi și trotuiare, chestiunea cu reabilitarea Parcului „Regele Mihai” se află în faza de evaluare, iar partea ce ține de Muzeul Satului se află în licitație
N-a fost să fie o discuție cu primarul Petrilei, aflat joi cu treabă în Capitală, acolo unde a semnat un contract pentru un alt proiect important, ca și primarul Dănuț Buhăescu din Uricani de altfel, ambii primari întâlnindu-se totodată cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și cu ministrul Mediului, Tzancos Barna, dar am discutat cu viceprimarul Marius Heljiu pe această temă.
„Avem un proiect mare finanțat cu bani europeni prin POR, pe Axa 13, care are mai multe etape, dintre care unele s-au încheiat, altele se află în derulare, iar la anul proiectul va fi finalizat prin investiția de la Muzeul Satului, pe care îl așteptăm cu toții vsă fie gata și un obiectiv care va aduce în prim-plan tradițiile momârlănești și istoria satului petrilean și, de ce nu, a Văii Jiului.
În prezent, proiectul se derulează pe capitolul reabilitări de drumuri și trotuare. Sunt reabilitate drumuri și trotuare care nu au intrat până acum în procese de modernizare, cum am avut atâtea și atâtea proiecte la Petrila în ultimii 20 de ani. Acum, la ora la care vorbim, se lucrează la trei străzi de la intrarea în oraș, respectiv străzile Cocoșului, Prislop și Roșia, unde se asfaltează trotuarele, iar dacă vorbim de ziua de ieri, s-a turnat asfalt la blocul 39 de pe strada Minei. Urmează ca toate trotuarele și străzile care au fost pregătite de constructor să primească stratul de asfalt. Vor urma lucrări pe strada Tudor Vladimirescu, pe strada de deasupra Școlii Gimnaziale nr. 5, dar și în alte zone prevăzute în proiect, inmclșusiv și în satele Jieț și Taia. Până la anul în decembrie trebuie să încheiem acest Program, inclusiv muzeul de care am vorbit.
Trebuie să mai spun că proiectul mare cuprinde în una din etapele sale și reabilitarea Parcului Regele Mihai, care acum este în faza de evaluare, iar în perioada imediat următoare se va semna contractul de executare a lucrărilor. La muzeu, la această oră se derulează procedura de licitație pentru a vedea cine va fi câștigătorul de lucrări”, a declarat pentru ZVJ, viceprimarul Petrilei.
Doar unul din trei blocuri sociale va fi gata mai repede! La două lucrări lipsesc la apel constructorii!
Viceprimarul Petrilei, Marius Heljiu, ne-a spus în continuare și de cele trei blocuri sociale ce ar urma să fie ridicate în localitate și pentru care există o cerere mare. Din păcate, deocamdată doar unul dintre cele trei blocuri vor avea un constructor desemnat câștigător în urma licitației, deoarece doar la una din cele trei s-au prezentat firme interesate de astfel de lucrări. Rămâne de văzut când se va termina povestea asta și pentru celelalte două blocuri. Finanțare există, bani europeni, dar de constructori este cam criză, și nu de azi de ieri, lipsa personalului și scumpirea materialelor de construcții, ceea ce micșorează profitul constructorului, fiind cele două cauze principale pentru care primăriile nu găsesc în prezent firme prea interesate de lucrări.
„Tot pe Axa 13 avem în vedere și realizarea a trei blocuri sociale. La blocul social din Tudor Vladimirescu, cât de curând o să avem un câștigător al licitației și apoi constructorul se va apuca de treabă. Din păcate la blocul social ce ar urma a fi construit pe strada Prundului, ca și la blocul ce ar urma să fie înălțat pe strada Republicii, nu avem câștigători de lucrări, deși primăria a scos de mai multe ori la licitație, n-au venit firmele. O mare problemă în acest sens în toată țara, nu doar la Petrila.
Revenind la asfaltări, valoarea acestei etape prin care se realizează aceste lucrări este de aproape 15 milioane lei, repet, bani europeni, finanțarea tuturor etapelor Programului în sine fiind cu mult mai mare. Nu trebuie să uităm că etapa ce a vizat dotarea școlilor din Petrila s-a încheiat, inclusiv partea cu modernizarea bibliotecii orașului și crearea acelor mini biblioteci în aer liber care se pot vedea în parcurile noastre”, a menționat Heljiu.