La Petrila / Pesediştii au votat o posibilă vacă (de fier) de...

La Petrila / Pesediştii au votat o posibilă vacă (de fier) de muls. Afacerea „Mina Petrila”?

Timp de citire: 5 minute
Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de Consiliul Local Petrila, desfăşurată vineri, 29 iulie 2016, în sala de şedinţe a primăriei, s-au aflat şapte proiecte de hotărâre, dintre care unul suplimentar.
Votate: Şapte din 7
Toate proiectele au devenit hotărâri în urma votului, fiind votate în unanimitate, cu excepţia proiectului 4 de pe ordinea de zi, care a vizat „preluarea cu titlu gratuit a unor active şi monumente istorice din proprietatea Statului Român şi din administrarea Ministerului Economiei prin SNÎMVJ în domeniul public al oraşului Petrila”. Pe care doar consilierii pesedişti l-au votat în unanimitate. Consilierul Gheorghe Bobar n-a avut drept de vot la acest proiect, aflându-se în conflict de interese (este şi în conducerea Consiliului de Administraţie al SNÎMVJ). De altfel, consilierul Gheorghe Boantă a şi pus întrebarea aceasta, înainte de vot, dacă Bobar poate vota proiectul. I răspuns chiar Bobar că nu poate vota, „dar vom avea voturile necesare, staţi liniştit…”.
Au rămas cu clădirile în urma votului, dar să vedem şi continuarea…
Reamintim că la şedinţa ordinară din această lună, proiectul nu a trecut deoarece nu a avut numărul necesar de voturi, atunci înregistrându-se o primă victorie nu atât a liberalilor petrileni, ci a raţiunii. Odată cu revenirea din concediu a consilierilor PSD, proiectul a trecut.
Începând de-acum, administraţia petrileană va trebui să aibă tare mare grijă care clădiri de la fosta mină rămân în picioare şi care nu, asta dacă nu doresc să rămână cu ele în patrimoniu după ce programul de închidere al Minei Petrila se va finaliza. În condiţiile în care, după cum e de aşteptat, se va rata ceea ce s-a propus cu înflăcărare, multe idei fabuloase şi de nepus în practică, proiecte nepragmatice şi neanalizate de firme profesioniste în prognoze economice, Petrila se va pricopsi cu nişte „monştri” din industria minieră. Chiar şi dacă clădirile respective vor fi devalizate, firesc, de „magneţi”, la mica tocmeală şi ciupeală cu cei din primărie, intrând astfel oficial nişte bani la bugetul local (neoficial, poate şi nişte „comisioane”), banii respectivi nu vor fi suficienţi pentru operaţiunea de demolare ulterioară (că într-un final tot aici se va ajunge, că doar n-or lăsa petrilenii nişte ruine zeci de ani, cineva tot va veni cu decizia că trebuie „rase”). Şi atunci vor trebui alocaţi bani de la bugetul local pentru a demola nişte clădiri care, Bobare şi Vasilică, tată, puteau fi demolate gratis, prin programul de închidere al minei, cu bani europeni! Bine, mai putea şi Vasilică să-şi plaseze excavatoarele la acţiune. Mai făcea şi el un ban cinstit. Aşa…
Ar trebui să se facă imediat câteva analize, să se prospecteze şi selecteze mai atent proiectele de viitor. Suntem curioşi cine va răspunde în caz de eşec? Că noi am tot spus care e situaţie dacă nu se fac lucrurile cu cap. Fostul primar şi unii consilieri penelişti – la fel… Ba chiar şi directorul general al SNÎMVJ, Aurel Anghel, la o şedinţă unde au participat consilierii locali şi, pe-atunci, fostul viceprimar Vasile Jurca. Ba chiar şi un fost ministru al Energiei a subliniat că e bine să fie salvate doar clădirile care sunt absolut necesare şi să se profite astfel de demolarea gratuită cu bani de la UE, prin programul de închidere… Vom vedea, timpul va demonstra, ca de obicei, că ZVJ a avut dreptate.
Angajează „suplimentar” creând noi locuri de muncă cum au promis, sau nu? Asta-i întrebarea…
La celelalte puncte n-au fost discuţii foarte lungi. Poate doar câteva discuţii la punctul 6 de pe ordinea de zi, „privind aprobarea organigramei şi statutului de funcţii al S.C. Edil SAL Prest S.A.” (noua societate de gospodărie a Petrilei, actul constitutiv fiind aprobat tot în această şedinţă la un punct anterior). Aici, consilierul Ion Temneanu, sesizând faptul că în organigramă e trecut şi un post de tehnician auto, a întrebat: „E pregătit postul pentru cineva, că din câte ştiu acest post n-a mai existat”.
Imediat i s-a răspuns de către primar că postul a mai fost în trecut, dar n-a sesizat probabil consilierul până acum şi că este nevoie de un tehnician auto pentru parcul de maşini al societăţii de gospodărie. Pe de altă parte, fostul primar Ilie Păducel şi consilierul liberal Burdea au insistat pentru menţinerea muncitorilor din vechea societate. Aici, un răspuns a fost dat de viceprimarul Dorin Curtean, care a spus că acest lucru depinde de performanţa profesională a fiecăruia dintre ei. „Iar dacă va merge societatea bine, vom crea şi alte locuri de muncă, deci vom mai face angajări”. Probabil petrilenii (care, vă amintiţi, în 2012 nu l-au vrut ca primar pe Curtean) ar fi curioşi de mapa profesională a lui Curtean, să vadă cu ochii lor performanţele profesionale ale acestuia. Că aşa, Dorine, tată, doar din cioc…
Ilie Păducel susţine că până acum, de la instalarea noii conduceri a primăriei, au „fost daţi afară vreo 30 de muncitori. Ideea e să-i reangajeze pe aceştia, că au familii şi probleme şi ei ca toată lumea. Iar după ce i-a reangajat, să mai angajeze, suplimentar, noua societate de gospodărie şi alţi muncitori, că şi aşa s-a promis crearea de noi locuri de muncă, inclusiv la gospodărie, de către noul primar şi de către actualul viceprimar. Că dacă au dat afară 30 de oameni şi angajează apoi alţi 30, asta nu înseamnă că au făcut angajări suplimentare, ci înseamnă că au făcut angajări triate, după criterii doar de dumnealor ştiute… Când îi vor reangaja pe cei 30 şi vor mai angaja alţi 40-50 de oameni, atunci vor putea zice că au creat locuri de muncă, cum se tot bat unii cu cărămida-n piept de pomană. Altfel, despre ce noi locuri de muncă nou create vorbim?”. Pe de altă parte, şi petrilenii îşi merită soarta din moment ce au vrut schimbarea celui mai bun primar din istoria Petrilei cu nişte…
Reabilitarea termică a altor cinci blocurilor 
Un proiect a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici de la investiţii privind reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe din localitate. Datorită lui Ilie Păducel şi numai lui Ilie Păducel la acest capitol, Petrila este demult „number one” în judeţ.
Proiectul votat vineri, este acelaşi proiect din mandatul trecut, iniţiat de fostul primar şi aprobat de fostul consiliul local. Acum, au fost schimbate doar câteva date la indicatorii tehnico-economici, investiţia rămânând, în linii mari, cam aceeaşi.
Vă reamintim că este vorba de reabilitarea blocurile 14 şi 37 de pe strada 8 Martie, blocul „A” de pe strada Mihai Eminescu, blocul 3 de pe strada Muncii şi blocul 30 de pe strada Minei. Când acestea vor fi reabilitate, locatarii vor trebui să-i mulţumească tot lui Ilie Păducel.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii