La Liceul Tehnologic „Retezat” din Uricani / Pirogravura între meşteşug şi artă

La Liceul Tehnologic „Retezat” din Uricani / Pirogravura între meşteşug şi artă

Inspector Luiza Cioară, prof. Ana Pietrariu, elevul Ionatan Haidemak
Inspector Luiza Cioară, prof. Ana Pietrariu, elevul Ionatan Haidemak

Timp de citire: 2 minute

După cum afirma Karl Menninger, celebru psihiatru american, „Ce le faci copiilor, aceea vor face ei societății”. Această afirmație se poate aplica și educației formale din țara noastră.

Instituțiile românești au făcut atât de multe, încât au creat un adevărat haos, în toate domeniile și, mai ales, în învățământ. Le spunem mereu copiilor că, pentru a se realiza în viață, trebuie să meargă la școală, să învețe, să aibă o meserie. Dar regulile sunt schimbate  chiar în timpul școlii și chiar înaintea examenelor. Dar, cum „în tot răul este și un bine”, partea bună este că elevii au învățat să se adapteze și să facă față unor situații neprevăzute.
Profitând de avantajul vârstei de adolescent – care le dă curajul să viseze, să spere, să profite de oportunități – dar și de faptul că au profesori tineri, care le pot înțelege aspirațiile, elevii de la Liceul Tehnologic „Retezat” au descoperit un mod interesant de îmbina utilul cu plăcutul: pirogravura. Ne referim, în mod deosebit, la elevii clasei a XI-a B, clasa profesională cu profil de prelucrare a lemnului. Sub îndrumarea doamnei profesoare Ana Pietrariu, elevii au realizat o serie de obiecte care încântă ochiul și trezesc interesul.
Cum a început totul? Iată ce am aflat de la doamna profesoară: „Datorită faptului că suntem profil de prelucrare a lemnului, iar în momentul de față atelierul este în renovare, am încercat să vin cu idei de prelucrare a lemnului într-o manieră artistică. Am studiat cu atenție unelte și aparate pe care aș putea să le adaptez și m-am oprit la aparatul de pirogravură. Din păcate, avem la clasă doar două aparate. Unul este cumpărat de mine, celălalt este al unui elev pasionat mai mult de desen, Ionatan Haidemak”.
Materia primă, adică lemnul necesar, este comandat (tot personal, de doamna profesoară) de pe internet sau cu ajutorul domnului Brăilă Cristian, care deține un gater unde elevii liceului, de la profilul de specialitate, își desfășoară practica în prelucrarea lemnului.
Baza desenului artistic este realizată de elevul Ionatan Haidemak, care are un talent nativ în acest domeniu. El realizează, efectiv, desenele pentru toți colegii care, la rândul lor, dau formă și viață desenului. „Tot ce realizăm, realizăm împreună, ca o echipă”, este deviza sub care lucrează elevii.
Ca proiecte de viitor:  participarea la concursuri și expoziții realizate de cluburi școlare și chiar o expoziție la nivelul orașului Uricani.
Iată că, pe lângă pregătirea profesională, elevii noști învață ce înseamnă camaraderia și spiritul de echipă. Nu ne rămâne decât să îi felicităm și să le urăm succes mai departe.
Prof. Aurelia HIRGHIDUȘI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii