La INCD INSEMEX / 11 echipe de salvatori – în competiție

La INCD INSEMEX / 11 echipe de salvatori – în competiție

Timp de citire: 3 minute

Salvatorii minieri de subteran, dar și cei care intervin la suprafață, de la rafinării sau Metrorex, sunt în aceste zile la Petroșani. Participă la concursul de salvare, devenit tradiție, la INCD INSEMEX. Competiția a început de joi cu cei care intervin în subteran și va continua vineri pentru salvatorii de suprafață.

Salvatorii, fie ei de subteran sau suprafață, sunt cei mai importanți oameni care intervin în situații limită, atunci când se produc tragedii. Capacitățile lor de intervenție sunt incontestabile, iar evenimentele tot mai surprinzătoare îi fac să se pregătească continuu. De ei depinde, practic, viața unor oameni aflați în primejdie. Pentru a-i testa, și totodată a-i premia, pentru modul în care intervin, la INCD INSEMEX, de ani de zile, se organizează concursul de salvare, eveniment care aduce la Petroșani echipe de salvatori din toată țara.

„Concursul Național de Salvare Minieră și de Suprafață este la ediția a-XIV-a, se desfășoară pe două secțiuni, parte de subteran, parte de suprafață. La subteran avem 7 echipe, 4 de la CEVJ, minele care sunt în activitate, și din rândul societății Naționale a Sării, Salina Praid, Ocna, și Dej. La suprafață avem 4 echipe care se întrec, de la OMV, Metrorex București, Electrocentrale Ișalnița și Turceni”, a declarat Cristian Niculescu, șef Laborator Riscuri Salvare în cadrul INCD  INSEMEX Petroșani.

Evenimentul în sine este o competiție, care scoate, în evidență nivelul de pregătire a salvatorilor.

„Este un stagiu de pregătire, toți salvatorii membri ai acestor echipe trec prin stagiul de pregătire, instruirea de către noi, și reinstruirea o dată la doi ani. Dar, cu prilejul acestui concurs, putem evalua o dată pe an ceea ce ei pun în practică la unitățile lor, cum răspund procedurilor de intervenție-salvare în medii toxice, explozive, inflamabile, respectiv în zonele miniere. Și, desigur, în cele din urmă este și un bun prilej de a împărtăși fiecare din experiențele lor”, a mai spus Cristian Niculescu.

Concursul se organizează an de an la INSEMEX, pentru că aici este singurul loc din țară care are trasee 1 la 1 simulate după situații reale.

„Sunt complexe probele la care îi supunem. Poligonul din cadrul INSEMEX Petroșani este unul de nivel maxim, primul în țară și chiar de nivel european. Sunt scenarii care aduc evenimente din viața recentă și vedem cum șefii de echipă reacționează împreună cu echipele pe care le conduc”, a mai adăugat Cristian Niculescu, șef Laborator Riscuri Salvare la INSEMEX Petroșani.

Salvatorii sunt importanți atât în subteran, cât și la suprafață. Calitatea muncii salvatorilor este recunoscută la nivel național, fiind chemați acolo unde este greu.

„Salvatorii sunt cei mai importanți. Atâta timp cât există mina, conform legii minelor și legislației în vigoare privind salvarea, trebuie să existe salvatori. Ultimul care iese dintr-o mină este salvatorul, fiind că o mină se închide restrângând lucrările din aproape în aproape. Și, atunci când nu mai există aeraj, salvatorul este cel care intervine și practic închide mina”, a mai punctat Niculescu.

Salvatorii minieri din Valea Jiului sunt recunoscuți ca fiind cei mai buni. O categorie profesională respectată pentru munca grea pe care o practică și, deopotrivă, pentru curaj. Am stat de vorbă înainte de concurs cu unul dintre cei mai tineri salvatori pe care îi are Valea Jiului, și care activează la mina Livezeni. Mădălin este chiar șeful echipei de salvatori de la această mină, deși are doar 30 de ani.

„Ne ajută foarte mult pe noi, ca salvatori, acest concurs, pentru că – pe lângă exercițiile pe care le facem noi la exploatările miniere de care aparținem – ne împrospătează informațiile, ne întâlnim cu o simulare de caz concret, este al patrulea an când particip și este benefic pentru noi. Ca și dificultate clar e mai greu în mină, ne lovim în subteran de multe alte probleme, dar chiar și așa traseele de aici sunt complexe și dificile”, a spus Mădălin Brândău, șef de echipă de salvatori la E.M. Livezeni.

Vineri este rândul salvatorilor de suprafață să se întreacă. Pentru toți, Concursul Național de Salvare este unul de bun augur. Câștigătorii îi vom afla, desigur, la încheierea competiției.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii