La Cheile Tăii, timp de 3 zile / 6 exerciţii ale jandarmilor...

La Cheile Tăii, timp de 3 zile / 6 exerciţii ale jandarmilor hunedoreni

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

de Corneliu BRAN
Jandarmii montani continuă și în vara aceasta să se pregătească pentru misiunile pe care le au în fișa postului.

Cea mai recentă pregătire a avut loc în perioada 7-9 iulie, în Rezervația Naturală „Cheile Tăii”, la circa 6 km nord de Petrila din Valea Jiului. 30 de jandarmi montani din structurile constituite la nivelul Inspectoratului de Jandarmi „Decebal” Hunedoara au participat la această sesiune de pregătire. Care a avut ca scop „coordonarea şi gestionarea misiunilor de căutare-salvare-evacuare în mediul montan”. Manevrele desfășurate au urmărit atent verificarea nivelului de pregătire a jandarmilor montani hunedoreni în acest moment, precum şi cum arată dotarea materială ale structurilor montane de jandarmi la nivelul anului 2020.
Acțiunile derulate pe parcursul a trei zile au cuprins 6 exerciţii, în care au fost materializate posibile situaţii în care jandarmii montani trebuie să intervină. Primul exercițiu a constat în „căutarea unui grup de persoane rătăcite în zona montană, datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, după ce aceştia au comunicat coordonatele GPS”.
Al doilea și al treilea exercițiu au constat în „coborârea unei persoane accidentate pe un perete de stâncă”, respectiv în „coborârea unui alpinist blocat pe un perete de stâncă”.
„Traversarea de pe un versant pe un altul cu ajutorul tirolienei” și „coborârea unei persoane vârstnice care avea proteză la unul din membrele inferioare, printr-o tehnică individuală de salvare cu targa, folosindu-se procedeul de coborâre denumit rapel inversat”, au fost exercițiile 4 și 5.
În fine, un ultim exercițiu, însă pe o temă extrem de importantă, o situație ce poate apărea destul de frecvent în caz de inundații și dezastre în general. Situația, la care jandarmii montani trebuie să facă față cu brio și să se miște foarte rapid, a prevăzut „salvarea-evacuarea unui grup de 6 persoane, dintre care 4 copii, rămase blocate din cauza faptului că un pod s-a prăbuşit”.
Exercițiile de pregătire au fost monitorizate și coordonate de patru instructori profesioniști din cadrul Centrului de Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor de Jandarmi Montani „Regele Carol I” Sinaia.
„Convocarea de pregătire a urmărit testarea capacităţii de reacţie a structurilor de jandarmi şi se circumscrie unei game mai largi de exerciţii organizate la nivelul Jandarmeriei Române pentru a verifica nivelul propriu de pregătire şi colaborare cu alte instituţii. Acest exerciţiu este un mesaj direct şi clar către populaţie: să apeleze cu încredere la structurile Jandarmeriei Române!”, se arată într-un comunicat transmis de Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii