Dionisie Daniel Ardelean, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc CFR Petroşani, sprijinit de colectivul instituţiei,de profesorii de la două liceele petroşenene şi colecţionarul Ioan Dumitru Puşcaşu, au pus la cale cu ocazia Săptămânii „Şcoala Altfel” un proiect educaţional intitulat „Istoria monedei româneşti, istoria leului. Case de ajutor reciproc româneşti, instituţii financiare nebancare”, care se derulează în toată această săptămână la sediul din Petroşani-Nord a CAR-CFR.
Marţi, 19 aprilie,
la orele 10:00, a avut loc lansarea acestui proiect, două clase de elevi de la două licee din municipiu fiind prezente. Împreună cu tinerii, în calitate de gazde şi de invitaţi, s-a aflat o parte din conducerea CAR-CFR Petroşani, Dionisie Ardelean, doamna director economic Victoria Pătroi, secretarul Daniel Bărbăcaru, consilierul din Consiliul Director Paul Cincora, plus invitaţii de la casele de ajutor reciproc din municipiu, dintre care îi amintim pe preşedintele Dumitru Negoi Răscolean – CAR „Parângul”, doamna Simona Bilegan – director economic CAR „Parângul”, preşedintele Vasile Marcu Tarţa – CAR „Unirea” şi doamna Violeta Ologu – director economic CAR „Unirea”. Nu în ultimul rând, trebuie amintită şi prezenţa lui Ioan Dumitru Puşcaşu, în calitate de „expert şi colecţionar de monede”, un pasionat asiduu şi de istorie şi speologie.
Cele două clase de liceu au fost: clasa a IX-a A de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, coordonaţi de doamna profesor (diriginte) Florica Teleche şi clasa IX-a „E” de la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani, coordonaţi de doamna profesor Rodica Popescu (diriginte).
Derularea proiectului
Pentru început, chiar la intrarea în instituţie, după ce le-a urat un călduros bun venit elevilor şi invitaţilor, Dionisie Ardelean a prezentat un scurt istoric al CAR-CFR, care funcţionează de la începutul secolului XX. Un CAR care are în prezent peste 7.400 de membri şi un fond social de peste 39 milioane de lei, deci peste 9 milioane de euro. CAR-CFR are 10 agenţii deschise pe teritoriul a cinci judeţe, pe teritoriul Hunedoarei existând trei agenţii – toate în Valea Jiului.
Revenind la proiect, din ce le-a spus preşedintele Ardelean elevilor, am reţinut că acesta s-a derulat marţi în patru etape şi la fel va fi şi în fiecare zi a săptămânii când probabil vor mai ajunge acolo şi alte serii de elevi: „Vă spuneam că CAR-ul nostru funcţionează încă de la începutul secolului XX (…) Prima etapă a proiectului nostru este Casa Banilor. Veţi vedea azi că am pregătit pentru dumneavoastră această expoziţie, chiar la intrare, unde veţi putea observa, fiecare, bacnotele care au circulat din 1920 şi până în prezent de la casierie spre membrii noştri sau invers, înapoi spre casierie. Veţi vedea zece panouri cu bacnote, grupate pe trei perioade: 1920-1947, 1947-1989, 1990-2016 (…). Multe din aceste bancnote au o valoare inestimabilă şi au fost donate de domnul Puşcaşu, aici de faţă, căruia vreau să-i mulţumesc şi în mod public pentru acest gest. Casa Banilor va rămâne şi va putea fi văzută de toţi membrii şi de toată lumea care va călca pragul sediului nostru şi după Şcoala Altfel. Alte donaţii de bancnote vechi au făcut colegii noştri, este vorba de domnişoara Corina Pancu, de domnul Mihai Daniel Bărbăcaru şi de membrul nostru din cadrul CAR, domnul Marius Brighiu (…) A doua etapă a proiectului de azi conţine circulaţia trenuleţelor pe o dioramă, pe care o are în dotare CAR-CFR Petroşani. A treia etapă va fi vizionarea unei alte colecţii de bancnote, aranjate pe o masă specială. De data aceasta veţi avea posibilitatea să vedeţi bancnote din state europene care azi nu mai sunt în circulaţie pe piaţă, cu câteva excepţii, toate din colecţia personală a domnului Puşcaşu, care le-a adus să le vizionaţi cu această ocazie. (…) Etapa a patra va fi o etapă care va conţine două colocvii, scurte, în care veţi afla în rezumat istoria bancnotei româneşti, sau mai bine zis Istoria Leului Românesc şi rolul caselor de ajutor reciproc ca şi instituţii financiare nebancare pe piaţa creditării financiare. Vrem să vă dăm azi o fărâmă de educaţie financiară, care poate, cine ştie, vă va ajuta în viitor”.
Pasiune înainte de toate
În timpul evenimentului, într-un moment de răgaz am luat câteva vorbe şi de la Ioan Dumitru Puşcaşu: „Am vrut, împreună cu domnul Ardelean, să realizăm cu ocazia Şcolii Altfel o acţiune mai deosebită, un proiect legat de educaţia financiară a acestor tineri, considerăm noi un proiect foarte util. Sunt foarte mulţumit cum au ieşit panourile expoziţiei şi mă bucur că am putut să fac un act de donare unei instituţii serioase, căreia îi calcă pragul foarte mulţi petroşeneni şi nu numai. Acţiunea de azi e una evident reuşită şi, după cum observaţi, aceşti tineri sunt foarte atenţi la ceea ce văd, la explicaţii şi la tot ce se întâmplă”. (Păcat, mare păcate că pentru un astfel de om pasionat, ca Dumitru Puiu Puşcaşu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi nu găseşte înţelegere… – n.r.).
Tradiţie şi educaţia economisirii banilor
Dumitru Negoi Răscolean a declarat pentru ZVJ: „Sunt prezent la o acţiune inedită organizată de cel mai puternic CAR din Petroşani şi din Valea Jiului, CAR-CFR, o casă de ajutor reciproc care se respectă, cu tradiţie de aproape 100 de ani. De altfel, în Vale multe CAR-uri au tradiţie, constituindu-se de zeci şi zeci de ani, până aproape spre 100 de ani unele, pe lângă întreprinderile miniere, preparaţiilor de cărbuni sau în cazul acesta, pe lângă CFR. În ultimul timp, CAR-urile au găsit o soluţie să se adreseze şi tinerilor sub 18 ani, copiii şi tinerii aceştia putând fi înscrişi de bunici sau părinţi, iar când împlinesc vârsta majoratului vor beneficia de fondurile acumulate în urma depunerilor. Ceea ce zic eu e un lucru foarte bun. Acţiunea de azi ţine de educaţia economisirii banilor, a traseului lor, iar ceea ce am văzut, cu expoziţia şi toate celelalte mi se par nişte acţiuni faine, binevenite, ceea ce mă face să-i felicit pe organizatori”.
Informaţii utile
Elevii vor avea posibilitatea să viziteze expoziţia, de miercuri până vineri, de la orele 9:00, timp de o oră, şi de la orele 13:00. Aceste ore au fost stabilite pentru a nu se perturba programul angajaţilor instituţiei şi pentru a nu fi deranjaţi eventualii membrii care se află la casierii.
Corneliu BRAN