La Câmpu lui Neag / Record de precipitații în Vale – 100 de...

La Câmpu lui Neag / Record de precipitații în Vale – 100 de l/ mp

Timp de citire: 2 minute

• Nivelul Jiului de Vest a crescut cu 70-75 cm

Măcar dacă nu ninge, plouă serios. Acest fapt a condus la refacerea rezervei de apă, afectată de secetele din ultimii ani, astfel că rețeaua hidrografică și solul, dacă ne referim la zona noastră, nu vor avea probleme multă vreme de acum înainte.

Joi am stat de vorbă cu reprezentantul Apelor Române, șeful SHI Petroșani, pentru a afla cât și unde a plouat mai mult în Valea Jiului în ultimele zile, dar și care sunt râurile și pâraiele care s-au umflat în această perioadă, putând provoca astfel pericol de inundații.

„Nu avem deocamdată probleme cu inundațiile, chiar dacă a plouat în ultima vreme ceva mai sănătos. Asta e bine, că s-a refăcut din plin rezerva de apă. Dacă ningea mult și apoi ploua mult și bine, atunci probabil că ar fi fost ceva probleme. Așa, pot spune că nu sunt riscuri de inundații, iar eu, personal, și hidrologii noștri urmărim atent toate nivelurile de pe toate cursurile de apă”, ne-a spus pentru început Sorin Corici.

„Ca de obicei în ultimii ani, a plouat mai mult în zona de vest a Văii Jiului, mai exact în zona Uricaniului și localitățile aparținătoare, în timp ce în zona de est precipitațiile căzute au fost relativ normale, ca unele de primăvară timpurie.

În zilele de marți și miercuri am avut 100 de litri pe metru pătrat căzuți la Câmpu lui Neag. Acolo a plouat consistent și va ploua și azi și mâine, până sâmbătă, din ce se vede din prognoze. Acest fapt a făcut ca nivelul Jiului de Vest să crească cu circa 70-75 de centimetri. Asta nu creează însă neliniște, momentan nu sunt pericole de inundații, nu sunt depășite cotele de atenție, nici acolo, în vest, nici în centrul Văii Jiului sau în estul ei, unde oricum a plouat mult mai puțin”, ne-a declarat Sorin Corici.

Tot el ne-a spus că bazinele hidrografice Jiu și Crișul Alb din județul Hunedoara se află până vineri la ora 0,00 sub incidența unui cod portocaliu de ploi. Asta face ca pe anumiți versanți sau pe anumite văi să se poată manifesta pentru scurtă vreme viituri și de aceea oamenii trebuie să fie precauți. Și ISU Hunedoara a dispus de miercuri pre alertarea subunităților de intervenție din județ și pregătirea tehnicii din dotare în acest sens, astfel încât să se poată interveni la nevoie imediat și cu mult profesionalism.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii