La 100 de ani de la Marea Unire, / Valea Jiului a arborat...

La 100 de ani de la Marea Unire, / Valea Jiului a arborat la Livezeni un tricolor uriaș

DISTRIBUIȚI

Unul dintre cele mai frumoase momente ale acestui an din Valea Jiului s-a consumat vineri, 30 decembrie. Este vorba de arborarea Tricolorului Românesc pe catargul amplasat la intersecția de la Livezeni-Aninoasa.

Participanți
Acest eveniment n-ar fi fost posibil a se întâmpla, exact cu o zi înaintea Zilei Naționale a României în an Centenar, dacă mai mulți oameni de afaceri nu s-ar fi implicat.
Trebuie subliniat și faptul că acest catarg este unul dintre cele mai înalte din țară, având 25 de metri înălțime. A fost realizat în Valea Jiului de către firma lui Ioan Dărăban, Adarco Invest din Petroşani.
Cei din Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, coordonați de domnul colonel în rezervă Constantin Fulga și de domnul colonel Sorel Dușa, alături de reprezentanți militari în rezervă din cadrul Asociației Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Valea Jiului, au fost și la acest eveniment la înălțime. Au purtat Steagul României, de 54 mp, spre catarg și au dat onorurile militare cuvenite până la arborarea acestuia pe catarg.
La eveniment au fost prezenți, printre alții, prefectul de Hunedoara, președintele Consiliului Județean și reprezentanți de la vârful acestei instituții, primarii și viceprimarii tuturor localităților din Valea Jiului, consilieri locali din mai multe localități ale noastre, directori de instituții locale și județene, directori de firme de stat și private, oameni de afaceri locali și reprezentanți ai mai multor instituții de stat sau private de pe raza Văii Jiului.
Alături de toți aceștia am văzut la post și reprezentanți de la vârful Poliției Române, de la județ sau din municipiile și orașele noastre, precum și din partea Jandarmeriei Române, ori din cadrul ISU Hunedoara și Detașamentului de Pompieri Petroșani, toate aceste instituții având prezente și echipaje la fața locului pentru a asigura buna desfășurare a celor petrecute timp de mai bine de un ceas pe un frig pătrunzător.

Succesiunea faptelor
Evenimentele s-au succedat astfel: purtarea Drapelului României spre catarg, arborarea lui pe catarg și onorurile militare adresate conform procedurilor militare oficiale, intonarea Imnului de Stat, slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Protopop de Valea Jiului, Petrache Crețu, și alocuțiuni.

Emil Părău
„Am avut ideea să montăm acest catarg și acest Steag Tricolor în acest loc din trei motive. Primul a fost, evident, ca să marcăm Centenarul României. Al doilea pentru că în acest loc se întâlnesc cele două Jiuri: Jiul Românesc, ce vine din Est, cu Jiul Ardelenesc, ce vine din Vest, ambele, reunite mergând ca frații în jos, spre Regat, vărsându-se apoi în Dunăre. Iar în al treilea rând, aici este locul unde Transilvania se sfârșește și se unește cu Țara Românească prin Oltenia de după Defileul Jiului. O zonă pe unde zilnic trec foarte mulți șoferi prin tranzit, drapelul țării fiind astfel la vedere. Prin ridicarea acestui catarg, oamenii de afaceri din Valea Jiului care au contribuit pentru a se face această lucrare, s-au gândit împreună cu mine să marcăm cei 100 de ani, dar, totodată ne-am gândit că cei care trec zilnic pe-aici, mii de oameni, se vor gândi pentru o clipă că sunt români. Am vrut să se știe pentru totdeauna că aici a fost și va fi pământ românesc! Când zic că a fost, mă gândesc la cei peste 7000 de ani de continuitate, aici în Valea Jiului”.

Mircea Flaviu Bobora (președintele Consiliului Județean Hunedoara): 
„E o onoare deosebită să pot reprezenta Consiliul Județean Hunedoara la un asemenea eveniment. Un eveniment de-a dreptul înălțător și nu pot să spun decât că nu există bucurie mai mare pentru cineva decât aceea de a saluta cu respect și onoare Drapelul Național cu o zi înainte de a se împlini 100 de ani de la Marea Unire! Un eveniment de excepție într-o zi de excepție, o zi de dinaintea Centenarului Marii Uniri. La Mulți Ani, România, La Mulți Ani, Români” Dumnezeu să ocrotească România!”.

Fabius Tiberiu Kiszely (prefectul de Hunedoara):
„E o plăcere și o onoare să asist la înălțarea Tricolorului Românesc, aici, la intersecția a două drumuri importante pentru regiune. Este superb acest Tricolor pe fondul cerului albastru și a păcii pe care trebuie să o avem pe sufletele noastre și a tot ceea ce ne dorim noi de la țara noastră”.

Costel Avram (administratorul public al județului):
„Iată că niște oameni de bine au putut face ca înainte de 1 Decembrie să ridice acest catarg pe care se înalță falnic Tricolorul Românesc. Eu cred că nimic nu s-a făcut întâmplător, în sensul că acest catarg a fost amplasat la intrarea în Transilvania veche, o poartă de tranzit între două regiuni românești și chiar după-amiază mă voi întâlni cu niște ziariști din lumea întreagă, care vor vedea și ei aici, exact, ce au făcut acești oameni de bine din Valea Jiului. Le mulțumesc și eu pentru ceea ce au făcut și iată că se dovedește încă o dată că niște oameni de bine și o asociație pot face mai mult decât o instituție a statului”.

Nicolae Dunca (primarul Aninoasei
„În calitate de primar al localității, așa cum am spus și în cuvântul meu, aș vrea să mulțumesc celor care au venit cu acest proiect pentru inteligența de care au dat dovadă în alegerea locației, pentru gestul dumnealor și pentru inițiativă. Felicitările mele și pentru firma Adarco Invest, condusă de domnul Ioan Dărăban, prentru realizarea catargului”.

Preotul Crețu (protopop de Valea Jiului):
„Le mulțumesc și în numele meu, dar și al Bisericii Ortodoxe Române celor ce au avut această inițiativă, aceea de a monta un mare catarg pe care va sta Tricolorul României, acum, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Locul acesta unde ne aflăm este poate cel mai nimerit pentru așa ceva, un loc aflat la întretăiere de Jiuri și de două mari regiuni românești: Transilvania și Țara Românească. Un loc în care trebuie cu toții să ne aducem aminte că suntem Români, iar când privim Tricolorul să ne aducem aminte de toți cei care ne-au adus libertatea și demnitatea, de cei care ne-au ajutat să ne păstrăm credința și să fim în comuniune”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii