„Junii Petrileni”, / Laureaţi la Festivalul „Gugulan cu car cu mere”

„Junii Petrileni”, / Laureaţi la Festivalul „Gugulan cu car cu mere”

Timp de citire: 2 minute
Despre Marinela şi Lali, elevii mei la Şcoala Gimnazială Numărul 2 Petroşani – structură a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, ştiam că sunt membri ai unui ansamblu folcloric şi că poartă costumul popular, cu mândrie, la activităţile extraşcolare.
Când mi-au spus că vor participa la un festival internaţional de folclor, am înţeles că implicarea lor în aceste activităţi este serioasă şi mi-am dorit să aflu mai multe.
Astfel, am aflat că fac parte din ansamblul „Junii Petrileni”, iar festivalul la care au participat este „Gugulan cu car cu mere” – concurs cu participare internaţională, care a avut loc la Caransebeş. La ediţia a III-a, desfăşurată în acest an, s-au întrecut preşcolari, elevi şi liceeni din toate zonele ţării şi din Serbia. Aceştia au concurat la cele patru secţiuni: poezie în grai, solişti vocali, solişti instrumentişti şi dansuri populare.
Folclorul din Valea Jiului a fost reprezentat cu cinste pe scena festivalului, de „Junii Petrileni”. În spatele acestui moment spectaculos, se ascund multe ore de muncă, de repetiţii, sub coordonarea domnului Constantin Cigmăian şi a soţiei dumnealui, Mariana. Aplauzele, diplomele şi medaliile obţinute au răsplătit strădania acestor oameni cu suflet mare şi au confirmat, încă o dată, valoarea unui ansamblu care face cinste Văii Jiului.
Printre soliştii vocali, laureaţi la acest festival, s-au aflat Miruna Cigmăian şi Lorena Lascău, ambele obţinând premiul al II-lea. Nici soliştii instrumentişti nu s-au lăsat mai prejos, urcând tot pe a doua treaptă a podiumului. Este vorba despre saxofoniştii Răzvan Balaj şi Petre Tiric.
 „Junii” dansatori au obţinut premiul I şi s-au întors acasă cu câte o medalie. Alături de elevii mei, Lorand Carp şi Maria Vâlvăresc, din formaţia de dansatori fac parte elevi de la mai multe unităţi şcolare: Darius Carp, Bianca Cigmăian, Darius Cigmăian, Miruna Cigmăian, Răzvan Cigmăian, Lorena Lascău, Roxana Marc, Radu Petrişor, Adina Poenar şi Adina Tămăşan.
Este lăudabil că mai există copii care arată lumii frumuseţea portului şi a tradiţiilor momârlăneşti şi oameni ca domnul Cigmăian, care nu lasă să moară aceste tradiţii.
Vali SLAVU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii