Județul Hunedoara, prezentat la Târgul de Turism al României

Județul Hunedoara, prezentat la Târgul de Turism al României

Timp de citire: 2 minute

În perioada 9-12 noiembrie, la Romexpo, în București, are loc

Târgul de Turism al României. Județul Hunedoara va fi prezentat la acest eveniment. Acest târg reunește reprezentanții industriei turismului din țara noastră prin promovarea zonelor de atracție turistică.

Împărțit în șase zone etnografice, județul Hunedoara numără o colecție impresionantă de obiceiuri, tradiții și elemente populare specifice. Ținutul Pădurenilor, Țara Zarandului, Țara Hațegului, Valea Mureșului, Valea Jiului și Ținutul Orăștiei cuprind zone rurale pitorești, care constituie veritabile destinații ecoturistice care vor fi prezentate și promovate la ediția din acest an a Târgului de Turism al României.

În județul Hunedoara se află cinci dintre cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei care sunt printre cele mai cunoscute monumente antice din România. Cetățile de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița reprezintă expresia monumentală a civilizației Regatului Dacic din secolele I a. Chr. – I. p. Chr., o semnătură originală în peisajul Europei temperate în perioada de sfârșit a epocii fierului. Odată cu înscrierea în anul 1999 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, aceste monumente au devenit un bun cultural comun al umanității, alăturându-se unor monumente de pe mapamond.

În plus, ca o noutate, Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia va intra în proprietatea județului Hunedoara, în urma votului acordat recent în Parlament pentru Proiectul de Lege de modificare și completare a Legii privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Administrarea, protejarea, întreţinerea și punerea în valoare a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO reprezintă priorități. De asemenea, Casa-Muzeu „Avram Iancu” de la Baia de Criș, Complexul de Monumente Țebea și Casa Memorială „Drăgan Muntean” sunt parte a unor proiecte de dezvoltare, promovare și punere în valoare.

În anul 2021 a luat naștere și Colecția publică „Zestrea Apusenilor”, cu scopul promovării zonei din punct de vedere turistic și etnografic.

Toate acestea vor fi prezentate și promovate în rândul vizitatorilor Târgului de Turism al României – toamnă 2023.

Alături de aplicația turistică a județului „Discover Hunedoara”, va fi prezentată și aplicația Exploring Dacia – Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o aplicație de realitate augmentată care prezintă detalii arhitectonice și artefacte dacice specifice sitului arheologic de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.

Târgul este deschis publicului in perioada 9 – 12 noiembrie, biletul de intrare fiind 15 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii