În județul nostru minele de aur stau la suprafață și cumva, deși erau în fața noastră, nu reușeam să le vedem, și să le punem în valoare. Doar din 2013 administrația județeană a început să dea importanță obiectivelor turistice, care sunt mai multe și cu importanță mai mare decât în multe alte județe. Din păcate, am fost orbiți de destrămarea industriei extractive și a celei de prelucrare, și cei care ne conduc, de la primari, la prefecți și șefi ai Consiliului Județean Hunedoara au fost mai interesați, declarativ cel puțin, de surparea pilonului industrial, încât nu au știut să caute alternative în turism. Turismul nu va putea niciodată înlocui absorbția forței de muncă pe care a avut-o industria, și nici nu mai este nevoie, pentru că populația a migrat. Dar turismul bine dezvoltat poate absorbi fluxul turistic, aducând bani în județ, dezvoltând mediul afacerilor mici.
Conform unui raport al Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, nici acum județul nostru nu este pregătit pentru turiști, deși atunci când pleacă în vacanță sau sejururi, turiștii sunt pregătiți să cheltuie, să se simtă bine, și vor varietate mare de servicii.
”În ceea ce priveşte capacitatea de cazare judeţul Hunedoara se află pe locul 19 la nivel naţional deşi deţine o densitate ridicată de obiective turistice. Judeţe cu o cantitate de resurse turistice mai redusă cum ar fi Neamţ sau Vâlcea oferă un număr mai ridicat de locuri de cazare. La capitolul creşterea numărului de locuri de cazare, judeţul Hunedoara se află tot la mijlocul clasamentului înregistrând o creştere de 29 % în intervalul 2007-2014”, se arată în raport. Deci suntem nepregătiți pentru afluxul de turiști cu toate că anul trecut s-a remarcat o creştere semnificativă a turiștilor, pentru perioada în care au fost reintroduse în circuit unităţi turistice în aşezări cheie cum ar fi Orăştioara de Sus sau Haţeg.
Și la atragerea turiștilor stăm prost, mult sub potențialul turistic, fiind la mijlocul clasamentului. Asta cu toate că în anul 2013- 2014 a crescut mult numărul de sosiri a turiștilor în județ. Această creştere puternică a numărului de sosiri este dată în cea mai mare parte de principalele centre turistice ale judeţului care au beneficiat de investiţii recente: Haţeg, Hunedoara şi Deva. Așadar, investițiile fac diferența, la fel de mult ca și promovarea.
Când vine vorba de înnoptări, unde judeţul Hunedoara ocupă locul 20 la nivel naţional, dar înregistrează o creştere de 14.4% în intervalul 2013-2014 (locul 3 la nivel naţional). Din totalul înnoptărilor, doar 6% sunt realizate de turişti străini, o pondere foarte scăzută în comparaţie cu alte judeţe cum ar fi Braşov (17%), Sibiu (27%) sau Alba (16%). Acest aspect este cauzat de insuficienţa promovării potenţialului turistic al judeţului în străinătate.