Jandarmeria hunedoreană la ora bilanțului anului 2020

Jandarmeria hunedoreană la ora bilanțului anului 2020

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 6 minute

În data de 25 ianuarie 2021 jandarmii hunedoreni au făcut bilanțul anului trecut, în cadrul unei acțiuni oficiale prezentându-se la Deva: „Evaluarea activității Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara în anul 2020”.

 

Activitatea s-a desfășurat cu respectarea condițiilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2, cu participarea prefectului județului Hunedoara, Călin-Petru Marian, a președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, precum și a șefilor structurilor M.A.I. din județul Hunedoara, inclusiv șefii sau comandanții structurilor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara.

Din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a participat, în sistem videoconferință, colonelul Alexandru Tobă, împuternicit adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române.

Bilanțul misiunilor executate de jandarmi a fost prezentat de colonelul Marius Dumitru Iosif, împuternicit inspector șef al I.J.J. Hunedoara.

Înainte de a prezenta bilanțul activității jandarmeriei hunedorene, vă prezentăm în continuare un scurt pasaj din ceea ce le-a spus pe calea on-line, printre altele, colonelul Alexandru Tobă, celor prezenți, pentru că are strictă legătură cu pandemia prin care trecem și cu munca asiduă depusă de jandarmi în acest sens pentru respectarea măsurilor sanitare în localitățile țării și, în acest caz, ale județului:

„Dincolo de cifre este munca dificilă depusă de toți jandarmii. Doresc să transmit mulțumiri întregului colectiv al unității. Am depășit un an foarte dificil, pe care nimeni nu l-a anticipat. Au fost multe probleme cu care ne-am confruntat, dar le-am depășit. Am fost și suntem o forță de bază în lupta cu noul coronavirus, în contextul în care misiunile de asigurare a ordinii publice s-au diminuat și am redirecționat numeroase efective pentru misiunile care au avut drept scop prevenirea infectării cu noul coronavirus”.

 

An 2020 greu și cu multe misiuni pentru jandarmii hunedoreni

Mergând mai jos strict pe prezentarea bilanțului jandarmeriei hunedorene în anul 2020, activitatea jandarmilor a vizat intensificarea misiunilor în domeniul ordinii publice, în vederea prevenirii şi combaterii criminalităţii, creşterea siguranţei cetăţeanului, asigurarea bunei desfășurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor și a alegerilor locale, prevenirea infectării populației cu virusul SARS CoV-2, concomitent cu menținerea la un nivel ridicat de calitate a misiunilor de pază și protecție instituțională.

Măsurile impuse de pandemie au condus la o reconfigurare a misiunilor executate de jandarmi față de anul precedent.

 

Misiuni de ordine publică

Astfel, având în vedere că pe timpul stărilor de urgență și alertă nu s-au organizat adunări publice, s-a înregistrat o scădere a numărului misiunilor de asigurare a ordinii publice care a ajuns la 213, pentru adunări publice organizate în principal în prima lună a anului 2020.

Urmare la această situație, efectivele de jandarmi au fost direcționate către misiunile de menţinere a ordinii publice, fiind executate 13.122 misiuni, în creştere cu 67,35 % faţă de anul 2019. La acest gen de misiune au participat peste 23.000  jandarmi hunedoreni.

Totodată jandarmii noștri au executat 165 misiuni de intervenţie, pentru aplanarea unor conflicte; intervenţii în sprijinul Poliţiei în sprijinul I.S.U., urmărindu-se rezolvarea cu operativitate a urgenţelor cetăţenilor și reducerea timpului de reacţie.

 

Misiunile jandarmilor montani

Jandarmii montani au executat 2.604 misiuni de menţinere a ordinii publice în staţiunile montane și pe traseele turistice și au desfăşurat independent sau cu salvamontiştii 22 acţiuni de căutare a unor persoane aflate în dificultate.

 

Constatarea faptelor ilegale

Jandarmii hunedoreni au constatat independent sau în cooperare cu Poliţia Română, 564 fapte de natură penală cu 613 autori identificaţi. Față de anul precedent rezultă o creştere cu 41 % a faptelor de natură penală constatate în cooperare cu poliția! Ponderea infracţiunilor constatate, atât independent, cât şi în comun cu poliţia, o reprezintă infracţiunile comise în mediul urban în proporție de 92,19 %.

Jandarmii au aplicat 4.101 sancţiuni contravenţionale, în creştere cu 23 % față de anul precedent. În proporție covârșitoare faptele contravenționale sancționate de jandarmi au constat în încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar au fost constatate un număr semnificativ de fapte contravenționale referitoare la regimul silvic sau nerespectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2.

De asemenea, jandarmii au pus în executare 756  mandate de aducere, emise de către instanţele de judecată sau parchetele de pe lângă acestea, misiuni la care au participat peste 1.500 jandarmi.

 

Misiuni de pază și protecție instituțională

Jandarmii au continuă să asigure paza și protecția la 22 obiective hunedorene stabilite prin Hotărâre de Guvern. Deși misiunile desfășurate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2 au fost într-un număr ridicat, misiunile de pază şi protecţie au continuat să fie executate în condiții foarte bune.

Jandarmii au asigurat paza şi protecţia a 610 transporturi de produse cu caracter special, ceea ce situează Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara în primele locuri la nivel național pe acest gen de misiune.

De asemenea, au fost monitorizate 950 transporturi de produse cu caracter special sau de valori, asigurate de efectivele unităţii noastre sau transporturi asigurate de alte unități ale Jandarmeriei Române, aflate în tranzitarea judeţului.

 

Apeluri la numărul de urgență 112

În perioada de referinţă, prin Sistemul unic de urgenţă „112” s-au înregistrat 6.146 apeluri primite de jandarmi, în creştere cu 1,94 % față de anul precedent.

 

Misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituții

Jandarmii au executat 2.475 misiuni în colaborare cu alte instituţiiîn creştere cu 448,36 % faţă de perioada de referinţă 2019! Aproximativ 70% din aceste misiuni au fost executate pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus,  sub coordonarea Instituției Prefectului.

Jandarmii au participat la 80 misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei ca urmare a producerii unor situaţii de urgenţă, în creștere cu 53,84%, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor incendiilor, pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, acordarea de sprijin persoanelor aflate în dificultate.

 

 

Misiuni pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2

În contextul epidemiologic ce a caracterizat acest an, Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara a executat o serie de acţiuni, atât independent, cât şi în cooperare cu alte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, aceasta reprezentând una din principalele direcţii de acţiune la nivelul unităţii.

Primele misiuni executate în acest context au fost însoţirea convoaielor de autovehicule cu persoanele sosite din străinătate, începând cu finalul lunii februarie, de la limită de judeţ, la centrele de carantină constituite la nivelul judeţului nostru sau care se aflau doar în tranzitare spre centre din alte judeţe.

În acest sens, au fost executate 233 de misiuni, fiind însoţite 2.416 autovehicule în care se aflau 7.581 persoane. Începând cu data de 3 aprilie 2020, aceste misiuni au fost preluate de „Gruparea de Jandarmi Mobilă” Timişoara.

În ce priveşte verificarea persoanelor aflate în izolare/carantină, în perioada 28 februarie – 31 decembrie 2020 s-au executat un număr de 1.296 misiuni independente în care au fost verificate 46.437 persoane la domiciliu.

În perioada 03 martie – 03 iulie 2020, au fost asigurate în regim permanent măsurile de protecţie şi ordine publică în zona celor 5 centre de carantină constituite la nivelul judeţului.

Numai pentru prevenirea şi combaterea pandemiei, jandarmii a executat 1.723 misiuni independente, prilej cu care au fost sancţionate contravenţional 889 persoane care nu au respectat prevederile legale în domeniu, valoarea amenzilor fiind de 93.150 lei. De asemenea, în acelaşi context au fost executate 356 acţiuni comune cu I.P.J. Hunedoara, I.S.U. Hunedoara, D.S.P. Hunedoara, D.S.V.S.A. Hunedoara și alte instituţii cu atribuţii la care au participat 924 jandarmi, fiind sancţionate 164 persoane, cu amenzi în valoare de 78.700 lei şi au fost sesizate 4 fapte penale cu 6 autori.

Jandarmii au avut de asemenea în derulare în 2020 acţiuni de preventive şi de informare a tuturor agenţilor economici din zonele de competenţa structurilor mobile de ordine publică, dar și a structurilor montane, care au constat în prezentarea principalelor obligaţii legale prevăzute de legislaţia în vigoare pentru limitarea răspândirii infectării cu SARS CoV-2.

Totodată, au asigurat un reprezentant permanent în cadrul CJCCI Hunedoara încă de la data de 15 martie 2020, iar începând cu data de 29 decembrie 2020 se asigură şi un reprezentant în cadrul Nucleului de Coordonare a Vaccinării la nivelul judeţului Hunedoara.

 

Priorităţile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara în anul 2021 vizează:

  • creșterea operativității și interoperabilității structurilor de ordine publică, montane, antiteroriste, de pază și protecție instituțională;
  • continuarea îmbunătăţirii suportului logistic al misiunilor prin creşterea nivelului de înzestrare, cu bunuri şi materiale, cu performanţe tehnice la nivelul cerinţelor actuale, pentru a asigura o bună capacitate de reacţie şi intervenţie a structurilor operative, în special în domeniul auto și tehnic;
  • reabilitarea clădirilor în care ne desfășurăm activitatea cu fonduri europene sau de la Banca Internațională de Reconstrucție și Dezvoltare;
  • îmbunătățirea dotării materiale a efectivelor care execută acțiuni speciale și de intervenție antiteroristă;
  • conectarea tuturor obiectivelor asigurate cu pază cu efective de jandarmi la Dispeceratul de monitorizare, recepție și evaluare a alarmelor.
  • atragerea de fonduri europene în cadrul unor proiecte, alături de alte structuri eligibile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii