Între 2 iunie – 1 iulie, / Telescaunul din Parâng intră în...

Între 2 iunie – 1 iulie, / Telescaunul din Parâng intră în revizie

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 2 minute

În fiecare final de primăvară ori început de vară telescaunul vechi ce ne duce și ne aduce din Stațiunea Parâng, din 1973 încoace, intră în revizie. Așa se va întâmpla și în acest an, în luna iunie, când vreme de o lună de zile telescaunul va fi oprit pentru întreținere și reparații, în vederea reautorizării de către ISCIR. Acest lucru și mai multe amănunte le-am aflat de la directorul executiv din primărie Ciprian Preda.

 

„Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat, prin Serviciul de Administrare a

Domeniului Schiabil Parâng face anual această treabă, conform normelor în vigoare și conform dispoziției date de domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi. Anul acesta oprirea vechiului telescaun – TS2 va avea loc în intervalul 2 iunie-1 iulie, fiind efectuate în acest interval de timp toate lucrările de reparații sau de întreținere, astfel încât la finalul lor telescaunul să poată fi reautorizat”, ne-a declarat în prima zi a acestei săptămâni directorul din primărie.

Firește că odată oprit, pentru îmbarcarea spre stațiune cei interesați vor putea folosi în această perioadă de lucrări noul telescaun TS3. Cel puțin așa ne spune același interlocutor:

„Este normal să asigurăm urcarea în stațiune, astfel că vreme de o lună acest lucru va fi făcut de TS3, cel care are punctul de plecare din zona Rusu, până sus în Poieniță. Programul de funcționare va fi zilnic, în intervalul 9,00-17,00, cu excepția zilei de marți când avem în program ziua de revizie”.

L-am întrebat pe Ciprian Preda dacă există, ca pe vremuri nu demult apuse, vreo regulă, care să spună ceva de genul „funcționează doar cu un număr de x persoane”.

„Nu există nicio regulă ci doar o dispoziție dată de domnul primar, care s-a respectat deja din sezonul de iarnă trecut și care prevede că telescaunul urcă sau coboară chiar și cu o singură persoană. Acest lucru a fost reglementat de domnul primar și nu s-a schimbat nimic în acest sens, cel puțin până acum”, ne-a explicat Preda.

Din ce am înțeles de la director este faptul că în momentul de față cablul este nou și nu trebuie înlocuit. Acest lucru s-a făcut din câte știm, că doar am scris și atunci, în anul 2020, valoarea lucrărilor și achiziționarea acestui cablu special fiind de 285.000 lei, cu o garanție a cablului de vreo 18 ani, toată lungimea traseului telescaunului vechi fiind undeva la vreo 2.400 metri liniari, această instalație pe cablu asigurând practic accesul turiștilor până la cota 1.680 metri în zona cabanelor și pârtiilor de schi. Dar chiar și așa, acum se va verifica și cablul respectiv, precum și rolele, stâlpi și tot ce ține de această instalație. E și normal că doar pe el circulă oameni, care neapărat trebuie să fie în deplină siguranță.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii