Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat trei acţiuni tip campanie naţională 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat trei acţiuni tip campanie naţională 

Timp de citire: 3 minute

Ca în fiecare an, şi în 2019 ITM Hunedoara este implicat într-o serie de acţiuni cu caracter preventiv în domeniul sănătăţii şi securităţii şi al relaţiilor de muncă.

„Încă din luna ianuarie au fost demarate trei acţiuni incluse în Programul cadrul de acţiuni al ITM Hunedoara pe anul 2019.
Astfel, o primă acţiune tip campanie națională se va îndrepta către verificarea respectării prevederilor referitoare la  autorizarea funcționării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă. Campania are ca obiectiv verificarea respectării prevederilor referitoare la autorizarea funcționării din punct de vedere al securității și sănătății în muncă (SSM) de către angajatorii care au obligaţia autorizării la inspectoratul teritorial de muncă, conform prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr.319/2006.
Prin desfășurarea campaniei se urmăreşte, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale privind autorizarea funcționării din punct de vedere SSM şi, pe de altă parte, verificarea respectării acestor prevederi. Cadrul strategic al UE privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă 2014–2020  prevede că „respectarea obligațiilor legale și măsurile de asigurare a respectării legislației luate de organismele de control, inclusiv de inspectoratele de muncă, rămân factori-cheie pentru gestionarea SSM în majoritatea unităților.
O a doua campanie este îndreptată către acţiuni de supravegherea pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform programului sectorial pentru anul 2019, coordonat de către Comisia Europeană. Se va verifica modul de implementare de către producători, importatori şi distribuitori, a prevederilor actelor normative cu privire la introducerea pe piaţă, prin care s-au transpus directive europene referitoare la echipamentele electrice de joasă tensiune, echipamentele individuale de protecţie,la respectarea condiţiilor introducerii pe piaţă a maşinilor ce transpune Directiva 2006/42/CE, la folosirea echipamentelor utilizate în atmosfere potenţial explosive, la explozibilii pentru uz civil, la directivele ce reglementează reducerea emisiilor de zgomot în afara clădirilor, Regulamentul UE 2016/1628 privind cerințele și omologarea de tip pentru motoarele cu ardere internă pentru echipamente mobile fără destinație rutieră şi HG nr. 467/2018, activităţile ce implică articolele pirotehnice.
Campania pentru verificarea implementării prevederi­lor actelor normative prin care s-au transpus directi­vele europene urmăreşte ca, printr-o acţiune unitară a Inspecţiei Muncii, să se conştientizeze şi să se verifice actorii implicaţi, asupra necesităţii cunoaşterii şi respectării actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la introducerea pe piaţă a produselor.
Controalele vor fi atât pro-active, pe baza programului sectorial, cât şi reactive ca urmare a sesizărilor sau notificărilor sosite din partea operatorilor economici, a Comisiei Europene sau a altor state membre.
Necesitatea elaborării programului sectorial este o cerinţă a Regulamentului (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului european şi al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de supraveghere a pieţei în ceea ce priveşte comercializarea produselor.
A treia acţiune se referă la monitorizarea riscurilor existente la locurile de muncă din  microîntreprinderi care au între unu şi nouă lucrători. Această acţiune are ca obiectiv respectarea prevederilor legale privind prevenirea riscurilor profesionale în microîntreprinderi, precum şi măsurile de prevenire şi protecţie aplicate.
Acţiunea de monitorizare urmăreşte, pe de o parte, conştientizarea angajatorilor cu privire la necesitatea respectării cerinţelor legale din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi, pe de altă parte, identificarea situaţiei actuale a activităţilor de prevenire şi protecţie realizate în microîntreprinderi.
Ca de fiecare dată ITM Hunedoara se implică în acţiuni de prevenţie pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă sperând ca pe această cale să reducem la minim accidentele de muncă şi îmbolnăvirile profesionale, să contribuim la îmbunătăţirea mediului de muncă şi la conştientizarea riscurilor ce pot să apară”, ne-au comunicat inspectorul şef Adrian Florin Bozdog şi Sorin Gabriel Istrate – consilier CRP din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii