Inovatori la Fabrica Vidra din Orăştie

Inovatori la Fabrica Vidra din Orăştie

Timp de citire: 2 minute

„Odată cu trecerea principalelor mijloace de producţie în mâinile clasei muncitoare şi cu introducerea metodelor patriotice de muncă prin întrecerile socialiste, muncitorii au avut posibilitatea de a-şi arăta calităţile şi spiritul inventiv, contribuind astfel atât la perfecţionarea şi uşurarea metodelor de lucru cât şi la ridicarea productivităţii muncii.

Inovaţiile nu mai sunt secretele unor fabrici, sau monopolul unui fabricant, ele sunt bunul întregului popor, cu ajutorul cărora oamenii muncii produc mai mult şi înving greutăţile, care împiedică bunul mers al lucrărilor.

La fabrica <<Vidra>> din Orăştie maşinile de cusut blănurile erau în pericol de a nu mai putea fi folosite din cauza uzării suveicilor care trebuiau importate din străinătate.

Tovarăşul mecanic Oltean Aurel văzând că un număr de 6 maşini nu funcţionau, a muncit cu încordare până a reuşit să facă o suveică la fel cu cea originală.

Azi, el poate face 2 suveici pe zi. Astfel s-au putut pune în funcţiune maşinile iar lipsa suveicilor a fost rezolvată.

O altă greutate a avut de întâmpinat tovarăşul Mihu Cornel. Maşina electrică de tăiat sticlă nu mai avea cuţite, fiindcă cele originale s-au uzat iar în ţară aceste cuţite nu se fabricau.

Tovarăşul Mihu Cornel sacrificându-şi orele libere a început să muncească. După două luni, de-abia a putut găsi compoziţia materialului şi metoda de călire corespunzătoare, ca în felul acesta să înceapă fabricarea cuţitelor necesare maşinii de tăiat.

În această muncă el a fost ajutat de tovarăşul Moga Romulus, care la rândul lui a inventat un aparat de măsurat căciuli, uşurând astfel munca tovarăşilor de la confecţiuni, care trebuiau să tragă la calapod fiecare căciulă în parte.

Nu de mult, dacă se strica o grafă, toată maşina trebuia dusă la Bucureşti, ceea ce costa 3.000 de lei la fiecare bucată. Azi, tovarăşul Muller V. face grefele în 4 ore şi economiseşte la fiecare maşină 2.800 lei.

Aceste invenţii arată dragostea pe care o poartă muncitorii de la fabrica Vidra faţă de muncă, faţă de maşini, faţă de bunul mers al producţiei.

Comitetul de fabrică nu ar fi trebuit să se mulţumească numai cu înregistrarea acestor munci, ci trebuia să popularizeze pe tovarăşii care s-au evidenţiat, iar Direcţiunea avea datoria să-şi îndeplinească promisiunea de a fi premiaţi, ca exemplul lor să fie şi un imbold în muncă pentru ceilalţi tovarăşi muncitori”. [„Drumul Socialismului”, Anul I, Nr.6, Deva, 12 decembrie 1949].

Felix OSTROVSCHI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii