Sindicatul „Noroc Bun” a primit răspunsurile la mai multe întrebări de interes vital pentru Valea Jiului. Fiind vorba de acte oficiale, toate cifrele şi informaţiile pe care vi le vom prezenta sunt nu doar reale, ci arată ce vacă de muls a fost şi este CEH pentru lideraşii de la Sindicatul „Muntele” şi prietenii lor, analfabeţii tehnicii miniere din fruntea CEH, cu toţii vinovaţii nr. 1 de actuala insolvenţă a CEH şi de viitorul faliment, când mii de oameni, membri ai Sindicatului „Muntele”, vor fi daţi afară. Atunci, vor citi cele scrise de ZVJ şi ne vor da dreptate. Însă, din păcate, pentru ei şi copilaşii lor va fi prea târziu. Sărăcia în care vor trăi foştii membri de sindicat de la „Muntele” deveniţi şomeri nu le va afecta conturile liderilor lor. Care, în loc să iasă la pensie, încasează, cu două mâini. Încasează cu nesimţire, chiar. Sunt curios, în mediul privat cine şi pentru ce iar da, lună de lună, lui Petre Bebe Nica, un obscur ingineraş, un salariu de bază de 6.340 lei! La care se mai adaugă şi sporuri! De cotizaţiile de la sindicat nu are rost să mai vorbim, că e luni, şi nu vrem să îi stricăm chiar toată săptămâna lui Bebe.
Cum singurul lider de sindicat din Valea Jiului care şi-a postat la vedere pe FB câştigul salarial este Adrian Jurca şi cum tot el, în calitate de preşedinte al Sindicatului „Noroc Bun” este şi artizanul obţinerii acestor documente, l-am provocat la o discuţie.
Intervenţia premierului
Marian BOBOC: Opacitatea şi lipsa de profesionalism a comunicării CEH sunt proverbiale pentru lucrătorii în presa Văii Jiului. De aceea vă întreb, cât de greu a fost să intraţi în posesia acestor date referitoare la activitatea CEH (HG, bugete, pierderi etc.) şi la salariile celor din administraţie, CA si AGA, dar mai ales ale liderilor de sindicat încadraţi ca delegaţi sindicali?
Ing. Adrian JURCA: După ce am făcut în repetate rânduri adrese administraţiei, Consiliului de Administraţie şi, mai ales, Ministerului Energiei, am ajuns la concluzia că informaţiile solicitate de noi sunt secrete de stat şi ca atare nu le voi putea obţine niciodată. Dar am făcut o petiţie şi domnului prim-ministru Dacian Cioloş. Drept urmare, dumnealui a dat dispoziţie Ministerului Energiei şi, iată, informaţiile au început să ajungă la noi.
Răspunsuri trunchiate…
Marian BOBOC: Ce ne puteţi spune după lectura acestor răspunsuri?
Ing. Adrian JURCA: În primul rând cei din CEH, care au întocmit aceste date, au făcut în aşa fel încât să nu fie prezentate chiar corect. De aceea îi vom înmâna premierului o nouă petiţie în care îi vom expune anumite temeri pe care le avem.
Marian BOBOC: De ce credeţi că Ministerul Energiei nu a prezentat aceste date?
Ing. Adrian JURCA: Nu îmi explic decât prin faptul că ministrul Energiei a fost păcălit, dezinformat de cei care conduc CEH şi de cei de la Sindicatul „Muntele”.
Liderii de la „Muntele” – acuzaţi de fals şi uz de fals
Marian BOBOC: Dincolo de trunchierea adevărului, de ocolirea sa, totuşi, răspunsurile conţin câteva cifre care pot fi comentate. V-aş propune să vorbim astăzi de salariile liderilor de sindicat. Pardon, delegaţi sindicali…
Ing. Adrian JURCA: În primul rând, trebuie să vă spun că încadrarea acestora ca delegaţi sindicali s-a făcut ilegal, deoarece este realizată doar pe baza unor înţelegeri între Sindicatul „Muntele” şi administraţie. În plus, noi nu mai avem CCM şi suntem în insolvenţă. Deci, nu îşi mai au rostul asemenea posturi.
Marian BOBOC: V-aş ruga să explicaţi ce înseamnă a fi delegat sindical la CEH?
Ing. Adrian JURCA: Este o calitate dobândită în urma unor cursuri ţinute de lectori cu pregătire în domeniul dialogului sindical şi care se încheie cu un
examen şi se obţine o diplomă. Or, liderii de la Sindicatul „Muntele” au obţinut direct aceste diplome, falsificând prezenţa la cursurile sindicale, dar au fost plătiţi în delegaţie de către CEH în acea perioadă, cu cazare, transport etc. Organele statutului vor verifica aceste aspecte şi vor depista fals şi uz de fals. Singurul care avea acest curs făcut legal este Pavăl Robert, care acum este pensionar.
Money, money, money…
Marian BOBOC: Probabil pentru a le diminua în ochii ortacilor veniturile, în răspuns apar doar salariile de bază ale liderilor de sindicat de la „Muntele”, pardon delegaţi sindicali…
Ing. Adrian JURCA: Păi, cum vă spuneam, cei care au întocmit răspunsurile şi pe ultima sută de metri îi protejează pe cei cu care devalizează CEH şi în insolvenţă. Dar la aceste salarii de bază de delegaţi sindicali se mai adaugă:
– 25% spor de vechime;
– 15% spor de confidenţialitate;
– 10% spor de fidelitate;
La un calcul simplu reiese că Nica Petre ar avea lunar un venit de cel puţin 9.510 lei, iar anual – de peste
1 miliard de lei, mai precis 114.210 lei (adică 1,142 miliarde lei vechi). Adjunctul lui Nica, Cîmpean Darius, ar câştiga lunar 5.707 lei, la fel ca şi Ciobotaru Ioan şi Păduraru Vasile, iar anual 68.484 lei.
Marian BOBOC: Ca să înţeleagă şi cititorii care nu trăiesc în lumea minieră, v-aş ruga să faceţi o comparaţie între salariile lor şi a unui miner?
Ing. Adrian JURCA: De exemplu, Păduraru Vasile şi Darius Cîmpean câştigă dublu cât un miner, iar Nica Petre dublu cât un director de sucursală. Trebuie să întrebăm organele statului, administraţia CEH şi Ministerul
Energiei: ce au lucrat aceşti oameni, unde îşi desfăşoară activitatea, ce rapoarte de activitate au şi cum îşi justifică ei salariile? Unde are la Lonea, de exemplu, Păduraru Vasile birou, dar mai ales aş fi curios să văd ceva acte scrise de mâna lui.
În altă ordine de idei, am informaţii că au fost ridicate de către liderii de sindicat şi prime, dar vom afla şi câte delegaţii au fost decontate şi alte cheltuieli cu transportul, cazări etc.