Încă un ales hunedorean, / Pe „lista neagră” a ANI

Încă un ales hunedorean, / Pe „lista neagră” a ANI

Timp de citire: 2 minute
Într-un nou lot de 30 de aleşi locali – 4 primari, 8 viceprimari, 1 consilier judeţean, 15 consilieri locali şi 2 foşti consilieri locali -, pentru care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese de natură administrativă şi penală, există şi un ales hunedorean.
Este vorba de Emil Gruescu, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Boşorod.
În cazul lui Gruescu, ANI notează faptul că este vorba de conflict de interese administrativ. Astfel, în dubla calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Boşorod şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din Comuna Boşorod a participat la şedinţa comună a comisiilor de specialitate ale consiliului local din data de 17 ianuarie 2013, în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local al Comunei Boşorod, prin care s-a propus modificarea redevenţei la concesionarea păşunilor primăriei, avizând favorabil proiectul de hotărâre şi semnând raportul de avizare.
De asemenea, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local al Comunei Boşorod din data de 21 ianuarie 2013, a participat la dezbaterea proiectului de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local prin care s-a propus modificarea redevenţei la concesionarea păşunilor primăriei, votând pentru adoptarea acestei hotărâri. ANI spune că alesul hunedorean ar fi încălcat, astfel, dispoziţiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 şi art. 75, lit. b) , e) şi f) şi art. 77, alin. (1)  şi (2) din Legea 393/2004.
În art. 46, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 215/2001, se arată că „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. 1 sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”; iar în art. 75, lit. b), c), e) şi f) din Legea nr. 393/2004, este prevăzut că „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv […];  orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri ; […]; orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; o asociaţie sau fundaţie din care fac parte.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii