Anul trecut vă aduceam la cunoştiinţă faptul că zona de jos a albiei Maleii, în apropiere de vărsarea în Jiul de Est (din zona autogării) ar putea aduce inundaţii caselor din apropiere în condiţiile în care gospodăriile de-acolo au fost construite acum 30-40 de ani la foarte mică distanţă de albia pârâului. Cum până la primăvară, când zăpada se va topi de pe versanţi nu mai e multă vreme, iar în zona respectivă nu există diguri pe latura dinspre gospodării, surprizele nedorite s-ar putea ivi. De la inginerul Sorin Corici ştim că fiind vorba de terenuri private, Apele Române nu pot interveni fără acordul proprietarilor. Care, cu mici excepţii, n-au fost de acord ca să se intervină cu lucrări mai ample pe acele terenuri.
Doar o mică investiţie
Lângă autogară s-a înălţat o construcţie privată, ce va servi unei societăţi din Gorj din domeniul mobilier, lucru extrem de bun în condiţiile în care aşteptăm cu toţii investitori în Vale.
Numai că, deşi au obţinut toate avizele necesare şi au făcut construcţia – aproape de Maleia, la toate normele şi standardele cerute de legislaţie, lucru demn de laudă şi de luat exemplu şi de alţii ce vor dori să facă tot aşa în astfel de zone riverane, cei care au investit s-au blocat, din păcate, la un aspect mai puţin de luat exemplu: n-au mai investit şi în zidul de protecţie de pe laterala construcţiei dinspre albia Maleii. Plasa şi gabioanele ce asigurau malul sunt deteriorate din cauza şantierului, a eroziunii în timp şi a calităţii proaste a lucrării făcute cândva, în prezent cam pe toată lungimea clădirii malul nemaifiind asigurat defel. Ceea ce e şi mai grav este că „zidul” de gabioane deteriorat a căzut în albie, iar acum, împreună cu deşeurile ce vin pe apă a format un mic baraj ce stă în calea apei!
Un dig de protecţie a clădirii ar trebui ridicat cât mai urgent! La fel şi curăţarea albiei! Dar cine să le facă, în condiţiile în care vorbim de terenuri private, de investiţie privată şi de gospodării ale unor cetăţeni petroşeneni? Poate doar cu curăţarea albiei de piatra de la gabioane să fie făcută de primărie sau de cei de la Apele Române, cum s-a mai întâmplat. Dar cu zidurile de protecţie e altă poveste, fiind vorba de lucrări ample, de fonduri, avize şi multe altele…
SHI Petroşani ne-a spus că este preocupat de această problemă, că a încercat o colaborare cu cei de la firma gorjeană în a crea un parteneriat pe viitor în vederea construirii unui zid de gabioane, dar s-au lovit, instant, de un refuz politicos şi, e drept, elegant, cel puţin la primele contacte. Rămâne de văzut dacă anul 2018 nu va aduce totuşi o cooperare între proprietarii firmei respective şi Apele Române, astfel încât măcar pe latura dinspre clădirea respectivă şi drumul de centură să se construiască un zid de sprijin prin construcţia şi montarea unor gabioane de protecţie, cum s-a mai întâmplat şi pe multe alte cursuri de apă din Valea Jiului.
Zona începe să arate bine înspre drum…
Sâmbătă am trecut pe-acolo să vedem ce s-a mai întâmplat de la ultima consemnare a noastră. Şi ce am văzut e faptul că lucrurile au rămas tot aşa cu malul, nicio mişcare! E drept, zona respectivă începe să arate bine, vorbim de partea din faţă de lângă drum, proprietarii se vede că îşi fac treaba, au amenajat din toamnă părţile laterale şi, probabil, la primăvară vor însămânţa iarbă şi vor planta flori pe aceste spaţii. Pe de altă parte, construcţia arată bine mai ales vopsită într-un albastru viu ce iese în evidenţă, în timp ce parcarea de sub construcţie e acum curată şi pardosită cu pavele. De asemenea, şi trotuarul din faţă ce ţine pe toată lungimea clădirii arată bine, scăpându-se astfel şi de noroaie şi bălţi (în contrast oarecum cu lipsa trotuarului sau cu degradarea lui pe întreaga lungime a şoselei de centură – dar asta e o altă discuţie, iar anul trecut primarul ne informa că după asfaltarea şoselei urmează în 2018 refacerea trotuarelor la acest important drum de tranzit).
Baraj de pet-uri în zona inundabilă
Am constatat sâmbătă însă şi un lucru îngrijorător, altul decât partea cu digurile de protecţie a malurilor. Ținem să atragem atenţia celor de la Apele Române şi primărie (Maleia fiind în „ograda” primăriei până la urma-urmei, Apele Române având Jiul de Est) că după sărbători Maleia a fost „îmodobită” ca un pom de Crăciun, poate mai mult ca niciodată, cu sute şi sute de pet-uri, doze de bere şi suc, precum şi alte ambalaje ce provin de la alimente cărate de turiştii nesimțiți în portbagaje şi raniţe (conserve, borcane de muştar, hrean, dulceaţă, gem sau de murături, cutii de lapte şi de produse din lapte etc.). Ei bine, toate aceste pet-uri şi deşeuri sunt duse de apă în aval şi se strâng unde găsesc teren propice, zi de zi, formând în timp „minunate” baraje. Iar acum vorbim de unul creat exact în această zonă de care vorbim, clădit de apă la unul dintre praguri, iar din imaginile alăturate se poate constata asta. Ţineţi minte când vă prezentam în septembrie anul trecut cum cei de la Apele Române au ecologizat Maleia pe toată lungimea ei? Ei bine, în doar câteva luni Maleia e la fel de murdară cum era, dacă nu chiar mai tare! De ce? Deoarece pe lângă faptul că există unii localnici care încă practică aruncatul cu plasa a deşeurilor în Maleia, direct, există şi destui turişti ce contribuie la asta, semn că nesimţirea şi proasta creştere nu au judeţ şi uneori nici ţară (am văzut destui turişti străini care în România „fură” şi ei modelul autohton, de parcă li s-au spălat creierele – că în ţara lor probabil nu fac aşa, dar aici consideră că pot face orice, oare de ce?). Practic, nu ajungea că zona de lângă autogară oricum era şi este expusă inundaţiilor, acum cu atât mai mult acest baraj creat din nemernicia şi nesimţirea unora, dacă nu se intervine la timp, va bloca la primăvară cursul de apă, iar la un debit de apă mai mare va conduce cu siguranţă la inundaţii! Să sperăm însă că aude cine trebuie din primărie şi se iau măsuri la timp! Noi am zis şi ne-am făcut datoria! Vișane, cred că ai priceput!?