În Valea Jiului / Din 12.000 de câini vagabonzi doar vreo 3.000...

În Valea Jiului / Din 12.000 de câini vagabonzi doar vreo 3.000 mai contaminează peisajul

Timp de citire: 6 minute
Uricaniul, primul oraş din Valea Jiului care a scăpat de problema câinilor vagabonzi!
De când conduce administraţia publică locală din Uricani, primarul Dănuţ Buhăescu aproape că a rezolvat problema câinilor fără stăpân! Cel mai vestic oraş din Valea Jiului, Uricaniul, este prima localitate din Valea Jiului şi printre singurele din judeţ care a reuşit, în mare parte, să scape de acest flagel care a cuprins România după 1990.
Medicul veterinar Adrian Cioroian, director execu­tiv al ADI Serviciul Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără Stăpân, susţine că numărul câinilor fără stăpân la Uricani a scăzut de la peste 500, în 2012, la câteva zeci, „poate chiar sub 60-70”. Aceasta în condiţiile în care în prezent, la Lupeni, mai ales, dar şi la Petrila sau Petroşani (mai cu seamă zonele industriale şi mai puţin în localitate în momentul de faţă) numărul câinilor fără stăpân continuă să fie până aproape de 500-600, municipiul Lupeni fiind deocamdată lider detaşat la acest capitol.
„La Uricani meritul este în primul rând al primarului Dănuţ Buhăescu, care a ştiut să mobilizeze administraţia locală, consilierii locali şi oamenii din subordine din primărie, care ne-au sprijinit cu tot ce a trebuit de fiecare dată şi ne-au susţinut să deschidem acel adăpost de câini fără stăpân, unde există condiţii civilizate şi unde ne facem bine treaba. De altfel, pot spune că toţi primarii din Valea Jiului ne-au sprijinit în acţiunile şi demersurile noastre, dând dovadă de spirit civic şi responsabilitate în ceea ce priveşte această mare problemă a localităţilor din ţară: câinii fără stăpân. Întotdeauna primăriile din Vale au plătit acei 2,5 lei/cap de locuitor prevăzut prin acest ADI şi ne-au ascultat ori de câte ori am sesizat anumite probleme. După rapoartele trimestriale şi estimările de pe teren, în momentul de faţă cei mai mulţi câini fără stăpân identificaţi de noi sunt la Lupeni. Acolo erau cei mai mulţi din Vale, câteva mii bune, acum mai sunt vreo câteva sute, spre 500-600. Şi la Petrila numărul a scăzut de la câteva mii la câteva sute. Sperăm să vorbim în cinci ani la nivel de întreaga Vale ca de Uricani azi. În total, ar mai fi sub 3.000 de câini fără stăpân în cele şase localităţi din Vale, din 12-13.000 câţi erau în 2012, când ne-am apucat de treabă. În tot judeţul erau estimaţi undeva spre 40.000 de câini fără stăpân”, a declarat directorul executiv Adrian Cioroian, din cadrul Serviciului Judeţean pentru Ocrotirea Câinilor fără Stăpân.
Câinii abandonaţi de stăpâni – „principalul inamic al muncii noastre în prezent!” 
Tot acelaşi interlocutor ne-a oferit şi alte câteva amănunte interesante legate de activitatea acestui serviciu, care este finanţat de consiliul judeţean şi de primăriile care au încheiate contracte în cadrul acestui ADI, plătind acea taxă anuală de 2,5 lei pe cap de locuitor.
„Echipele noastre sunt constant aceleaşi, iar numărul câinilor de pe străzi este în scădere, iar acest lucru n-o spunem numai noi, o spun şi cetăţenii şi cei din primării. Problema e că nu de puţine ori mai scapă câte o femelă canină nesterilizată pe străzi, apărând ca din senin şi pe o rază de 3 kilometri ea atrage masculii. Şi de aici reîncepe alt ciclu, alte familii de căţei, alte bătăi de cap. Dacă nu suntem atenţi, câinii se înmulţesc repede şi în ani de zile se pot înmulţi din nou foarte mult. De aceea, orice informaţie pentru noi privind căţeluşe libere pe străzi este binevenită şi îi rugăm pe cetăţeni, pe cei din primării să ne anunţe imediat ce află acest lucru.
Ziarul Văii Jiului ne-a sesizat în paginile sale, în câteva rânduri, că la incintele din Mina Livezeni, ori din fosta Mină Petrila sunt haite de câini. Am intervenit de fiecare dată cu acordul directorilor şi o vom face ori de câte ori vom fi solicitaţi. Am reuşit de fiecare dată să capturăm 6-7 câini din acele incinte industriale, unde, într-adevăr, existau şi dulăi periculoşi, ba chiar şi căţeluşe cu pui.
Dar cea mai mare problemă cu care ne confruntăm acum este abandonul de câini. Mulţi câini sunt abandonaţi de stăpâni, după ce s-au plictisit de ei. Poate nu vă vine să credeţi, dar sunt sute de cazuri! Acesta este principalul ina­mic al nostru, abandonul, şi poate că ar trebui începută o campanie de presă în acest sens. E păcat de acel suflet nevinovat să fie trimis pe străzi, unde, la rândul lui, provoacă disconfort comunităţii prin înmulţirea necontrolată, prin bolile pe care le poate transmite şi aşa mai departe. De regulă, toamna există o creştere a acestui număr de cazuri de abandon, dar şi o creştere din cauză că e perioada când căţelele intră în călduri, iar pe străzi încă mai avem destule exemplare. Mai sunt şi câinii abandonaţi de oieri, care odată ce coboară de la stână cu oile, nu toţi, dar mulţi dintre ei, îi lasă în voia sorţii, deci nu-i duc la gospodăriile lor. Este o problemă şi asta într-un judeţ cu oierit puternic şi cu destule turme, atât în Ţara Haţegului, cât şi în Valea Jiului sau mai în nordul judeţului”, a menţionat medicul Adrian Cioroian.
Cu 54 de angajaţi în tot judeţul – care prestează pe nişte salarii mizerabile – şi cu destule proble­me în multe localităţi, Adrian Cioroian susţine că nu ştie dacă din punct de vedere al bugetului serviciul pe care-l conduce şi-ar mai permite să mai deschidă un adăpost de câini fără stăpân în Valea Jiului, după cele două de la Petroşani şi Uricani. „A rămas o discuţie deschisă cu primarul de la Lupeni să deschidem şi acolo un adăpost. Nu ştiu însă dacă mai putem susţine o nouă echipă şi un nou adăpost, dar ce ştiu este că noi ne facem bine treaba chiar şi aşa la Lupeni. Numărul câinilor a scăzut semnificativ, săptă­mâ­nal trimitem o echipă şi în Straja, unde avem o legătură de colaborare foarte bună cu salvamon­tiştii. De-acolo i-am tot strâns şi din pădure, n-ar mai fi probleme aşa de mari, chit că mai sunt, dar îi vom prinde pe toţi, ca să nu mai prezinte pericole pentru turişti. Probleme mai avem pe drumul de centură, chiar îmi spunea şi domnul primar Cristian Resmeriţă că nu ştie de unde tot vin atâţia câini pe acest drum. Acum, eu aş vrea să vă mai spun că până toate unităţile administrativ teritoriale nu încheie contracte cu noi, problemele în judeţ nu se vor rezolva definitiv. Mai sunt vreo 30 de primării care nu au contracte cu noi şi care ştim că au probleme mari cu câinii pe străzi. Dar nu pot acuza că o primărie sau alta duce câinii dintr-o parte în alta până nu am probe. Aici poliţia rutieră ar trebui să afle de astfel de transporturi. Atâta timp cât nu vor exista acţiuni unitare cu toate primăriile din judeţ, eu spun că vor mai tot fi astfel de probleme”.
Ţara Haţegului fără adăpost pentru câini
Încheiem acest material prin a vă spune că serviciul deţine în prezent opt adăposturi, din care două în Vale, un al nouălea urmând să apară şi în Ţara Haţegului – care în prezent nu are un adăpost! „Vrem să finalizăm şi această problemă. Este mai mult decât necesar un adăpost în apropiere de Haţeg care ar deservi toată Ţara Haţegului, de la Baru sau Densuş şi până la Haţeg şi comunele din apropiere. Am identificat un teren, numai că el nu este în zonă electrificată şi are şi apa destul de departe, la vreo 300-400 m. Astfel că ne gândim să construim acolo un adăpost, dar printr-un proiect finanţat de UE, derulat prin ADR Vest prin care problema electrificării va fi rezolvată cu panouri solare şi baterii. Vom trage apa acolo, există drum de acces, astfel că vom putea face un adăpost modern, spaţios, după toate reglementările europene. Urmează să facem şi să trimitem proiectul, care deocamdată e în formă schiţată, urmând cât de curând să capete contur”, ne-a mai spus şeful acestui serviciu judeţean.
Corneliu BRAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

 &nbsp DISCLAIMER
 &nbsp Atentie! Postati pe propria raspundere!
 &nbsp Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii