În 1922 Gheorghe Drăgan era prim pretorul preturii plășii Petroșani. Calitate în care susține la 17 decembrie la Petroșani, în cadrul unei șezători organizate de ASTRA, o conferință cu o temă actuală și astăzi: administrația publică. Drăgan a fost, din 1924-1925, și primarul orașului Petroșani. Am reținut din discursul extrem de bine articulat și frumos împachetat în cuvinte câteva fraze valabile și în ziua de azi.
„D-sa arată că sub administrație trebuie să înțelegem activitatea de stat pentru organizarea și conducerea manifestațiilor sociale și economice spre idealul Statului, care este bunăstarea morală și materială a cetățenilor. Dar această activitate atârnă, în primul rând, de felul de gândire al poporului, de caracterul lui național. Tot așa de importante sunt și celelalte condițiuni adică: mijloacele materiale ce stau la dispoziția administrației, pregătirea și puterea morală a corpului funcționăresc, materialul de legi și organizația administrației. O administrație bună trebuie să întrunească aceste condițiuni.
Administrația astăzi e lipsită de mijloace materiale suficiente. Comunele și județele tind la reducerea cheltuielilor administrației. O administrație bună are lipsă de funcționari buni. Cei mai mulți funcționari administrativi din Ardeal, după dezrobire, au părăsit cariera, nevoind să depună jurământul de fidelitate. A fost un mare noroc, că intelectualii au intrat în serviciul public. Mulți au părăsit situații bune, cancelarii înfloritoare și au primit slujbe slab plătite, numai ca să salveze situația.
Legile încă sunt un factor însemnat pentru administrație. Respectarea lor este garanța puterii morale la o națiune.
Administrația noastră, din cauza nesiguranței ordonanțelor, precum și din cauza nerecunoașterii atribuțiunilor din partea funcționarilor ei și a publicului încă suferă.
Al patrulea factor însemnat este organizația. Idealul în această privință ar fi dacă Statul ar trece toate lucrările administrative asupra cetățenilor. Căci orașul, comuna, județul cunosc nemijlocit nevoile lor și mai ușor ar putea face față acestor nevoi, decât centrul. Atunci ar fi vioiciune și spirit în administrație.
Războiul a arătat că ținta unei administrații bune trebuie să fie ridicarea materială și culturală a cetățenilor. Administrația nu trebuie să fie o mașină, care nu face altceva decât să stoarcă pedepse, amenzi, să facă urmărire, procese-verbale, ci să fie farul luminos, care luminează mințile și sufletele cetățenilor pe toate terenurile. Ea trebuie să fie reprezentarea îngrijirii părintești a Statului.
Când vom avea drumuri bune, școli, biblioteci, băi, ambulatorii, cooperative, case igienice, cirezi de vite de soi, câmpuri frumoase, livezi de pomi și vii, popor mulțumit, vom putea zice cu drept cuvânt că administrația și-a făcut datoria”.
Oare putem spune că, acum, la 100 de ani de la conferința lui Drăgan, administrația și-a făcut datoria?