În timp ce Dioane se ascunde după saxofon, liberalul Popescu de la...

În timp ce Dioane se ascunde după saxofon, liberalul Popescu de la Energie spune tranșant: „Complexul Energetic Hunedoara face cam 1% din energia României, adică nu vorbim de o producție…”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 6 minute

• La 19 mai se va stabili cadrul legal al disponibilizărilor l De ce Sindicatul MUNTELE, partidele de la putere și din opoziție, societatea civilă nu apară locurile de muncă din minerit?  

 

Cererile pentru părăsirea sistemului minier și pentru primirea sumelor compensatorii, de 10.000 de euro (impozitați cu 10%) se închid joi, 13 mai, la ora 13,00! l Conducerea CEH se așteaptă la un număr de 10% din angajați ce vor să plece, dar se pare că se va depăși de aproape patru ori mai mult acest procent!

 

Cum sindicatul MUNTELE, administrația CEH (în frunte cu directorul general saxofonist Dioane și cu demisionarul administrator special sindicalist pensionar Roșu), partidele politice aflate la guvernare sau în opoziție nu le spun angajaților CEH care va fi cu viitorul mineritului, ce s-a stabilit cu disponibilizările și când guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR-minorități va închide și cel două mine de huilă care nu sunt pe program de închidere (Livezeni și Vulcan), credem că putem să-i informăm cât de cât. Iată ce a spus Popescu la B1 TV, un băiat de la liberali, pe numele Virgil Popescu, care răspunde de Energia României. Nimeni nu știe de ce nu vine și băiatul acesta prin Vale, dacă tot din face și drege. (ZVJ)

 

Minele de huilă din Vale își încetează activitatea, definitiv, în 2030, iar până în 2032 va urma ecologizarea perimetrelor miniere

Întrebat de moderatorul emisiuni care este situația actuală a Complexului Energetic Hunedoara și ce se va alege de această entitate energetică a României, ministrul Energiei, Virgil Popescu a răspuns: „Complexul Energetic Oltenia nu are datorii. La Complexul Energetic Hunedoara situația este în prezent diferită. În această perioadă avem acolo un Program de ieșire la pensie, de restructurări și de disponibilizări cu salarii compensatorii, practic un pachet social. La Hunedoara lucrurile sunt, deci, mai diferite. Complexul Energetic Hunedoara face cam 1% din energia României, adică nu vorbim de o producție, dar munca în mină este foarte complicată și foarte grea acolo. Am discutat și am negociat cu sindicatele din CEH și de la patru mine, câte mai sunt, menționez că două sunt deja în Program de închidere. O să urmeze și celelalte două. O să le punem într-un Program de închidere și putem spune că pe huilă o să avem asumat, până în 2030 punerea în siguranță a rezervei, și până în 2032, deci peste încă doi ani de la momentul 2030, ecologizarea perimetrelor. Până în 2032, cei 4.000 de oameni ce mai lucrează la CEH vor avea asigurat inclusiv un pachet social, salarii compensatorii, venituri de înlocuire cu posibilitatea de recalificare și de găsire a unui nou job și aici avem la dispoziție Fondul de Tranziție Justă, care se aplică inclusiv în județele Hunedoara și Gorj, deci la cele două complexe energetice. Putem să folosim acești bani, iar sindicatele s-au angajat că împreună cu autoritățile locale, în planurile de tranziție justă vor include acești bani pentru a putea fi folosiți în acest sens”.

 

De ce nu vine în sala de apel Popescu, băiatul de la Energie?

Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă a aflat „ce s-a întâmplat în trecut, acum 5-6 ani, pe vremea guvernării Ponta”, când „a existat un contract de consultanță cu o firmă a unui domn Gheorghiu, care era consilierul onorific al domnului Ponta, pe probleme de Energie, cheltuindu-se atunci zeci de milioane de lei noi, echivalentul a 10 milioane euro, pentru relansarea mineritului de huilă, că știu că s-au șters și datorii atunci la CEH, în valoare și alea de zeci de milioane noi…”, ministrul Energiei, Virgil Popescu a răspuns: „Da. Atunci s-au șters datoriile vechii companii, s-a creat imediat această companie, acest CEH, cu zero datorii la momentul înființării și dacă ne uităm acum sunt datorii enorme din nou, cu ajutor de stat acordat ilegal… Și aici mai există o veste tristă pe care o dau… Hidroelectrica era la masa credală și a fost nemulțumită de raportul administratorului judiciar, care nu găsea absolut nici un vinovat pentru intrarea în insolvență a CEH. Atacat în instanță Raportul, Hidroelectrica a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Raportul a rămas de principiu în picioare, mai puțin partea prin care administratorul judiciar este obligat să spună cine sunt vinovații pentru intrarea în insolvență a acestui complex energetic. Iar acest lucru mie mi se pare evident: este Ministerul de Finanțe, condus la acea vreme de ministrul Orlando Teodorovici, care a refuzat să acorde Ajutorul de Stat pentru cumpărarea certificatelor de CO2, lucru aprobat de Comisia Europeană.

A refuzat pur și simplu! Nu a dorit să acorde atunci acel ajutor, prin aprilie, dar, ulterior a acordat acel Ajutor de Stat, prin august! Adică când NU se mai puteau cumpăra certificate de CO2! Asta a însemnat 100 de euro/certificat penalități! Asta a însemnat – prin faptul că nu se mai puteau acorda certificate de CO2 la acel moment (nota aut.: în august) – și un Ajutor de Stat acordat ilegal și de aici toată nebunia pe care o avem acum în Complexul Energetic Hunedoara!

Acum aștept și eu rectificarea Raportului administratorului judiciar, pentru că nu ne putem bate joc de această companie (…). Vom intra de mâine sau de săptămâna viitoare cu un Memorandum, care va cuprinde absolut tot acest pachet social de care am vorbit și de care vor beneficia acești oameni, mai exact actuali angajați din CEO, CEH și Compania Națională a Uraniului”.

 

 

Cristian Roșu, administratorul special al CEH, fost sindicalist de frunte la „Muntele” (care la ultimele proteste ale minerilor a anunțat că a demisionat, dar, încă nu a lămurit situația de ce mai încasează de la CEH – n. ZVJ) ,spune: „Sunt interesați să plece din sistem cei care au condițiile îndeplinite și mai au câțiva ani până la pensie, unii chiar mult mai puțin. Dar foarte mulți vor să continue ca să facă anii de pensie sau să mai acumuleze ani de subteran. Cam 10% dintre angajați sunt interesați sau ar trebui să fie, deși se pare că numărul e ceva mai mare, vom vedea exact în perioada imediat următoare numărul lor. Undeva prin jurul datei de 19 mai va fi o ședință de guvern, unde se va stabili cadrul legal la toate acestea printr-o ordonanță de guvern. Noi vedem în această săptămână câți mineri sunt exact dispuși să plece, cererile în acest sens fiind înregistrate până joi, 14 mai, la ora 13,00. Ce pot să vă mai spun este că săptămâna trecută, împreună cu cei din Sindicatul Muntele am modificat Contractul Colectiv de Muncă. Acolo am stabilit sumele care vor reveni celor ce pleacă din sistem, am convenit împreună ca această sumă să fie de 49.998 lei de persoană, cam echivalentul a 10.000 de euro, această sumă fiind impozitată cu 10%, fix, pentru că provine de la bugetul de stat. După data de 24 mai cei ce doresc se plece s-ar putea înscrie la preaviz, asta în condițiile în care se va aproba de guvern acea Ordonanță. Dacă se va amâna, vom amâna și noi acest termen, până se va adopta Ordonanța”, ne-a spus marți Cristian Roșu.

Iată că ce spunea ministrul la televizor acum două săptămâni se și pune în practică lucrurile mișcându-se foarte rapid. Acum o săptămână a fost aprobat de guvern Memorandumul de care vorbea, conducerea CEH și sindicatul reprezentativ s-au pus de acord cu suma, totul pare stabilit. Rămâne de văzut câți oameni vor mai rămâne în rândurile minerilor, auzindu-se faptul că pe liste ar fi mai mult de 10%. Cristian Roșu, aflat marți în Capitală la minister, ne spunea că până luni 10 mai numai dintre mineri, pe liste se aflau deja 728 de angajați, probabil că marți 11 mai s-a sărit spre 1.000. Scăzând energeticienii, sărim de 30% dintre angajații de la cele 4 mine (din care două pe închidere)! Poate și de aceea nu s-a făcut mult tam-tam cu aceste cereri, de frica că nu vor mai rămâne oameni prea mulți să dea producție. Totuși, oamenii au aflat și foarte mulți s-au înscris rapid. Chiar și cei care au, condiția minimă, doar 36 de luni în sistem. Poate că aici s-a făcut o greșeală, minimul, dacă se dorește continuarea mineritului până în 2030, trebuia să cuprindă măcar 10 ani. Acum toți vor să plece și oamenii, firește, nu sunt de condamnat, în condițiile în care mineritul este pe butuci și condițiile de muncă sunt foarte grele, iar salariile de bază cam deloc prea atractive față de condițiile și pericolul în care se muncește. Vom reveni pe măsură ce vom avea alte date despre acest subiect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii