În privinţa taxei de gunoi / Comercianţii vulcăneni nu trebuie să-şi facă...

În privinţa taxei de gunoi / Comercianţii vulcăneni nu trebuie să-şi facă iluzii de mai bine

Timp de citire: 4 minute

Şedinţa de consiliu local „de îndată”, la care au fost strânşi laolaltă, ieri dimineaţă, consilierii locali vulcăneni a fost una mai mult, decât… „deîndată”. Asta, fiindcă pe tabletele domniilor lor nu a apărut nicio ordine de zi, cu toate că „deîndată“ fusese convocată în cursul zilei de luni.

Un singur consilier
local avusese norocul să afle din timp subiectul care urma să fie pus în discuţie. Domnul Ion Tilea, conform obiceiului, a dat luni pe la primărie şi a cerut să i se dea colile de hârtie pe care era printat proiectul de hotărâre „privind aprobarea tarifelor pentru colectarea – sortarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere practicate de operatorul SC Pregotem SA”. Colegii domniei sale au primit colile A4 doar când au ajuns în sala de şedinţe. Lucru care i-a nemulţumit vizibil pe consilierii locali vulcăneni. Culmea, însă, niciunul dintre ei nu a semnalat acest derapaj de la regulile statornicite pentru desfăşurarea unei şedinţe de consiliu local. De orice fel ar fi ea.
Chestiuni legate de tariful
la colectarea, selectarea şi transportului gunoiului menajer au făcut, în ultimul timp, la Vulcan, obiectul mai multor şedinţe de consiliu local. Atât de multe şi de dese, încât îmi vine să cred că şi consilierii – mă rog, o parte dintre ei – au pierdut firul problemei. Numai că aceasta, din câte mi-a fost dat să aud, asta de ieri ar fi avut tâlcul ei. În primele două luni ale anului, la primărie s-au strâns mai multe facturi înaintate de SC Pregoterm SA Vulcan care au rămas neonorate. Cauza? Inexistenţa tarifului pentru colectarea-sortarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere. Off record, unii consilieri locali au fost de părere că, pentru cele patru luni, cât Pregoterm-ul mai are de îndeplinit sarcina asta, ar fi fost bune şi vechile tarife practicate până acum, iar chemarea „deîndată”, pentru majorarea lui, şi-ar avea explicaţia în asigurarea banilor necesari pentru plata angajaţilor cu noul salariu minim pe economie.
Ca atare, aşa cum glăsuieşte
proiectul de hotărâre votat în unanimitate, tarifele sunt următoarele „a) Tarif colectare, sortare deşeuri menajere – 132,84 lei/tonă, conform Anexei nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre; b) Tarif încărcare şi transport deşeuri menajere Vulcan-Dâlja – 6,07 lei/tonă, conform Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta hotărâre; c) Depozitare deşeuri – 113,13 lei/tonă, conform Anexei nr. 3 care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din care: * Depozitul temporar Dâlja – 28,15 lei/tonă * CMID Bârcea (transport şi depunere) – 84,98 lei/tonă”. La şedinţă  fost prezent şi domnul ing. Marius Danci, directorul SC Pregoterm SA Vulcan, numai că a fost nevoie de intervenţia doamnei consilier local Angela Stoica, pentru ca domnia sa să fie lăsat să vorbească. Asta, fiindcă, până în acel moment, doar primarul Gheorghe Ile fusese cel care monopolizase discuţiile şi se oferea să le dea răspuns întrebărilor puse. Asta, deşi, răspunsurile competente erau aşteptate de la domnul Marius Danci.
Unele lămuriri ale dumnealui 
nu au avut însă darul să înlăture suspiciunile deja adânc înrădăcinate în privinţa tarifului perceput în momentul de faţă. Consilierul local liberal Dănuţ Anghel a fost interesat să afle de ce tariful actual, practicat de Pregoterm, este mai mare, decât cel despre care se vorbeşte că va fi luat în calcul de către viitorul operator din zona a IV–a? Acela este un preţ orientativ şi „nu cred că 188 de lei/ t va apărea ca preţ maximal”, a fost de părere domnul Marius Danci. Dănuţ Anghel ar fi vrut, totuşi, o explicaţie limpede a faptului că de ce, la Vulcan, societăţile comerciale sunt taxate la tona de gunoi, iar în alte oraşe este luat în calcul numărul de angajaţi ai fiecărei firme. Numai că intervenţia sa a fost scurtcircuitată brusc  – deşi nu şi-a cerut voie de la preşedintele de şedinţă – de către viceprimarul Cristian Merişanu, care a motivat că „problema nu face obiectul proiectului pus în discuţie”. „Să facem ceva în acest sens, ca să nu fim blamaţi de către cetăţeni!”, a mai apucat să spună Dănuţ Anghel.
„Răspunsul o să vi-l
trimit în plic”, i-a replicat, cu vizibil cinism, primarul Gheorghe Ile. După care s-a aruncat în cunoscuta-i retorică propagandistă încâlcită şi lipsită de noimă: „De ce nu faceţi calculul pe oraş? Suntem cel mai ieftin. Mergem pe suprafeţe pe care avem STAS-uri şi vă prezentăm că fiecare societate plăteşte cât şi pe ce perioadă”. Ceea ce s-ar putea traduce şi prin aceea că promisiunile făcute în 23 februarie – când mai mulţi comercianţi au venit, ca să-şi exprime nemulţumirea, la şedinţa ordinară de consiliu local – nici gând să fie onorate. Comisia aceea de la primărie despre care se vorbea atunci ar fi apă de ploaie. Mediul de afaceri vulcănean nu trebuie să se aştepte la vreo minune în astea două luni rămase. Ile este pus să-i taxeze pe comercianţi tot la tona de gunoi şi tot în funcţie de suprafaţă. Asta, deşi, pe teren sunt situaţii concrete, cum că unele societăţi comerciale pot să deţină câteva sute de metri pătraţi, iar gunoiul pe care-l adună lunar angajaţii să încapă într-o găleată sau două.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii