În privința stațiunii Straja, / Primarul Resmeriță – realist și optimist

În privința stațiunii Straja, / Primarul Resmeriță – realist și optimist

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 6 minute

Pe vremea aceasta, stațiunea Straja se pregătea în anii trecuți de noul sezon de schi. Cabanierii și administrația locală puneau la punct ultimele detalii, astfel încât prima zăpadă mai sănătoasă din decembrie, alături de zăpada produsă de tunurile de zăpadă să fie suficientă pentru ca schiorii să poată să se relaxeze pe pârtii. La fel, pregătiri se făceau cam la tot ce ținea de spații de cazare și masă din pensiuni și cabane, plus amenajările pârtiilor și tot ce trebuie pentru un sezon de iarnă reușit.

Anul acesta va fi ceva mai greu în Straja, ca peste tot în țară acolo unde vorbim de stațiuni de schi și de petrecere a timpului liber pe pârtiile pline de zăpadă. Pandemia aproape a distrus în acest an tot ce ține de HORECA. Cabanierii sunt de-a dreptul disperați că nu vor avea prea mulți turiști, după ce în februarie-martie, anul acesta, la final de sezon și când în sfârșit a venit zăpada adevărată, au trebuit să închidă din cauza începutului de pandemie și a regulilor din luna martie impuse de starea de urgență de-atunci.

 

Iarnă pandemică

Primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță, cu care am stat de vorbă în această săptămână și pe acest subiect, nu știe cum va fi iarna aceasta în Straja. Nici n-ar avea cum, că doar nu e prezicător. Însă se gândește cu supărare că vor fi probleme, în condițiile în care România a ajuns la peste 6.000 de cazuri noi pe zi de coronavirus, și județul Hunedoara la 2/ 1000 incidența cazurilor de COVID.

„La Straja nu îmi dau seama cum va fi, dar va fi un sezon foarte greu din câte se pare, cel puțin așa ne arată situația pandemică deocamdată. Vorbim aici din punct de vedere al cabanelor. Noi vedem acum cu toții ce se întâmplă. Sunt vremuri foarte grele. Există și o reticență a oamenilor de a veni de sărbători în stațiune în acest moment – nu numai în Straja, să ne înțelegem, ci peste tot. De aceea în decembrie încolo, în condițiile în care numărul cazurilor tot va crește, sunt șanse slabe anul acesta să mai avem turiștii pe care i-am avut anul trecut și anii de dinaintea sezonului de iarnă trecut. Stăm de vorbă mereu cu cabanierii, sunt necăjiți, cum suntem toți de altfel, dar nu avem ce să facem, asta e viața, cu bune și cu rele mergem înainte”, ne-a spus cu amărăciune primarul Lucian Resmeriță.

 

Cabane de vânzare

Turiști mai puțini înseamnă bani mai puțini nu doar pentru investitori, ci și pentru administrația locală. În acest moment, din cauza virusului SARS-Cov-2, unii cabanieri sunt deciși să-și închidă afacerea din Straja, scoțând cabanele la vânzare. L-am întrebat pe primar de această chestiune, de faptul că există în acest moment mai multe cabane la vânzare, semn că unii vor să închidă afacerea, dezamăgiți de ce s-a întâmplat în acest an, de turismul scăzut până spre zero în stațiune și cu un viitor apropiat ce se întrevede destul de negru, cel puțin în sezonul rece turistic ce dă să înceapă.

„Sunt destul de multe la vânzare, ce-i drept, dar știți ce se întâmplă, poate nu neapărat e vorba de pandemie – nu zic că nu este și asta o cauză care poate a accelerat acest fapt, dar e vorba că poate foarte mulți au în Straja cabane de 10-15 ani. Unii, poate, nu mai pot fizic să facă față deoarece au o anumită vârstă, copiii lor poate nu mai sunt pe-aici, prin zonă, fiind plecați la facultăți sau muncesc în alte orașe mari ori în străinătate. Nu-i simplu să întreții o cabană, să cazezi turiști, să te ocupi de bunul mers al activității…”, a menționat Lucian Resmeriță.

 

Investiții de ieri, de azi și de mâine…

Încercând să schimbăm registrul, am vorbit cu primarul Lupeniului și de investițiile din Straja din ultima perioadă.

„Am introdus apa în Stațiunea Straja. Avem acum un bazin foarte mare și nu vor mai fi probleme, cu siguranță, în stațiune din acest punct de vedere. Cu ajutorul consiliului județean am reușit să facem în stațiune niște lucrări foarte importante. Lucrurile au mers bine, ne-am încadrat în timp și o să dăm drumul cât de curând la această nouă investiție, Straja având de-acum apă clorinată și potabilă. Valoarea investiției a fost de 1.500.000 lei, banii fiind alocați de consiliul județean. Da, tot cu ajutorul consiliului județean, printr-o lucrare a Apa Serv, acum trei ani de zile s-a reușit introducerea canalizării în Straja. Canalizarea și apa potabilă sunt două puncte extrem de importante pentru viața unei stațiuni. Ca și curentul electric, unde, de asemenea, am rezolvat problemele de alimentare, ca și sistemul de hidranți ce se face, toate acestea sunt vitale pentru o stațiune cu pretenții. Avem pârtii amenajate, avem tunuri de zăpadă, avem rezervor de apă pentru acestea și nu numai, de o capacitate de 5.000 mc, avem instalații pe cablu, există telegondolă. Cred că Straja are în acest moment o bază materială serioasă. Păcat că pandemia pune oarecum o frână, cel puțin așa se preconizează pentru iarna aceasta. Dar turiști tot vor fi, vor veni să schieze pentru o zi, plus din oraș sau din orașele apropiate, și cred că și în această iarnă tot vom avea pe pârtii schiori, firește nu ca în anii trecuți, dar vor fi.

Să nu uităm și de drumul ce duce în Straja, reabilitat tot acum, în ultimii ani, un drum care a ajutat și ajută stațiunea foarte mult, să nu uităm că drumul acesta a dezvoltat stațiunea, în sensul că de la modernizarea lui, prima dată, stațiunea practic a înflorit atunci, s-a dezvoltat, cu sprijinul nostru, al administrației locale, care mereu a pus umărul, alături de mediul privat, la dezvoltarea stațiunii de la an la an.

Și ca să închei cu investițiile în Straja, avem, să nu uităm, acest proiect de introducere a gazului metan, de peste 5 milioane de euro. Proiect care se află în faza de depunere la fondurile europene și care va aduce rețeaua de gaz și în Straja, pe lângă cele aproape 2.000 de case din urbe. Cu acest proiect vom rezolva și ultima utilitate pentru stațiune. Odată ce Straja va avea gaz metan, apă potabilă, canalizare, sistem de hidranți pentru incendii, semnal pentru telefonie și internet, va fi practic o stațiune care are toate utilitățile necesare celor care au spații de cazare și masă, dar și turiștilor. Drumul bun, telegondola, instalațiile pe cablu multiple, pârtiile cu zăpadă și amenajate așa cum trebuie, Serviciul Salvamont, jandarmerie montană, cabane, pensiuni, ansamblu monahal și Crucea mare, ce își poate dori mai mult un turist? Dacă vom reuși să facem și acea sală de sport pe care o avem trecută într-un proiect, alături de alte câteva obiective, dar și să dezvoltăm zona de jos, de la „Agrement”, cu bazinul de apă și alte chestiuni, cu culoarul de promenadă de la Agrement și până la C.A.P., plus alte investiții pe care le au și cei din mediul privat în vedere, inclusiv trasee de biciclete mai multe și noi trasee turistice de vară, cred că stațiunea noastră va fi de departe una dintre cele mai moderne și mai frumoase din țară. Scăpăm noi și de pandemia asta, și Straja, sunt convins, își va reveni la ceea ce a fost o dată și mai mult decât atât”, a încheiat optimist primarul Lupeniului.

Rămâne în continuare să vedem cum va decurge acest sezon de iarnă. Cu bune și rele, cum spunea și primarul, cu ajutorul lui Dumnezeu, Straja merge mai departe… Ca și viața noastră a tuturor. Să fim, deci, optimiști și să privim viitorul cu încredere și cu credință în Cel de Sus, altfel, fără El, nimic nu se poate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii