Din Raportul privind măsurile de prevenire și combatere a marginalizării sociale pe trimestrul I al anului 2021, realizat de către Direcția de Asistență Socială Petroșani, din cadrul primăriei din localitate, reiese faptul că pentru asistența socială au fost alocați și cheltuiți 2.573.219 lei.
Din această sumă, cea mai mare parte a fost repartizată asistenților personali ai persoanelor cu handicap și indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap grav sau reprezentanților legali ai acestora, respectiv 2.509.486 lei. A doua sumă ca valoare, mai exact 44.668,73 lei, a mers către cantina de ajutor social, în medie fiind servite zilnic 33 de porții de hrană către tot atâtea persoane.
De asemenea, în primele trei luni ale anului au fost acordate un număr de 17 ajutoare de urgență, cu o valoare totală de 16.150 lei.
Prevenirea marginalizării sociale prin plata a 3 mc de apă rece/persoană/lună către Apa Serv pentru persoanele care se încadrează în prevederile legii a scos de la bugetul local o sumă absolut modică, respectiv 2.798,27 lei pentru doar 23 familii sau persoane singure cu venituri mici, semn că de această facilitate, deși există mii de persoane în Petroșani fără serviciu și venituri mici spre deloc (!), fapt recunoscut de altfel și de către consultanții de la PwC în draftul viitoarei Strategii de Dezvoltare, beneficiază de la an la an tot mai puține familii, trendul fiind probabil spre deloc în viitorul apropiat.
Alți 116 lei au fost acordați de primărie drept „ajutoare pentru încălzirea locuinței” pentru 2 familii, asta în condițiile în care vorbim de trei luni foarte reci în zona noastră! Și aici, iată, s-a ajuns încet în ultimii ani spre zero, în condițiile în care există mii de cetățeni care trăiesc la limita sărăciei și care nu-și permit să se încălzească cu nicio formă de combustibil! Interesant (să nu zicem trist) ce vedem, iar Statul Român ne spune prin guvernanți, mereu, ce mare grijă are pentru categoriile vulnerabile… Se vede „sprijinul” din acest exemplu de la Petroșani, cam peste tot prin țară lucrurile stând cam tot așa, fapt pe care de altfel ZVJ i l-a comunicat prin subsemnatul la întâlnirea de la Petroșani și ministrului Muncii și Protecției Sociale. Să sperăm că situația din Vale va fi analizată mult mai serios și mai repede, inclusiv faptul că pe hârtie nu avem mulți șomeri, dar în realitate numărul celor fără un loc de muncă decent este undeva spre 50%!
Tot din Raportul respectiv mai aflăm că, potrivit Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării la învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, s-au acordat în primele trei luni ale anului un număr de 64 de stimulente educaționale sub formă de tichete sociale pentru tot atâția beneficiari.