În prezenţa autorului Valeriu Butulescu, / O piesă scrisă la Petroşani este...

În prezenţa autorului Valeriu Butulescu, / O piesă scrisă la Petroşani este jucată la… Bârlad

Timp de citire: 2 minute
Comedia „Pacea cu zmeii” a fost scrisă de Valeriu Butulescu în urmă cu două decenii. Cea mai recentă premieră a avut loc pe 18 februarie a.c. pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad.
Au jucat cu vervă, şi mult umor, actorii profesionişti: George Sobolevschi (Făt-Frumos), Oana Florea (Ileana), Lucian Arhire (Zmeul Zmeilor), Alexandru Savu (Pepelea) și Bogdan Manolache (Calul), ultimul aflat la debut. Regia a fost semnată de Dorin Mihăilescu, iar scenografia de Sandu Maftei. Teodora Spînu, secretarul literar al teatrului bârlădean, făcea următoarea declaraţie în cotidianul „Obiectiv” din Vaslui: „Spectacolul, având subtitlul Poveste de adormit adulții, este o comedie în care se reinterpretează basmul clasic Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana. Cele două personaje celebre sunt surprinse într-o ipostază cotidiană, fiind preocupate de banalitatea traiului de zi cu zi. Basmul este, cumva, răsturnat – palatul este o garsonieră, Ileana nu mai este o tinerică, iar numele de Făt-Frumos nu este suficient pentru a plăti facturile. Întreaga acțiune se desfășoară în jurul lui Făt-Frumos, acum șomer, care nu poate să accepte realitatea. Cu mult umor și sarcasm, acțiunea aduce în prim-plan mândria și neacceptarea condiției”.
Valeriu Butulescu a asistat la premieră, fiind invitatul special al directorului Marcel Anghel. La sfârşit, autorul a declarat: „Mulţumesc întregului colectiv al teatrului bârlădean! Acest spectacol m-a încântat! Regizorul Dorin Mihăilescu şi scenograful Sandu Maftei au dat o interpretare deosebită acestui text. Umorul abundă. Bogdan Manolache s-a dovedit a fi un Cal ieşit din comun, care cântă cursiv la chitară solo, deplasându-se prin scenă, biped, desigur, dar cu o eleganţă cabalină desăvârşită. Oana Florea – o Ileană matură, adică şi frumoasă şi înţeleaptă,- domină toate celelalte personaje (masculine). Sub masca policromă a lui Pepelea, Alexandru Savu este un moderator hazliu, dar foarte eficient al coabitării dintre bine şi rău, asigurând contrapunctul. Lucian Arhire, cu statura sa de baschetbalist, creează un Zmeu şarmant, cu înclinaţii de diplomat, cu mare succes în dragoste. Rolul cel mai greu este interpretat cu dăruire şi implicare patetică de George Sobolevschi, un Făt Frumos cam pântecos, pensionat cu limită de vârstă, care încă mai visează la fapte de arme, poate şi unde e nemulţumit de valoarea punctului de pensie, insuficient pentru un fost voinic, chiar după recenta majorare. Nota zece şi administraţiei locale, prezentă la premieră, în frunte cu primarul Dumitru Boroş. S-a râs copios chiar dacă actorii s-au întrecut în aluzii muşcătoare, unele chiar în afara textului. În final, mă bucur că teatrul meu are audienţă pe scenele moldave. După Iaşi, Roman, Piatra Neamţ, Botoşani, Bălţi, Focşani, Galaţi iată că şi Bârladul ia în serios umorul meu dramaturgic”.
În decursul a trei săptămâni, spectacolul a fost jucat la Bârlad, Reşiţa şi Huşi. Pe 14 martie „Pacea cu zmeii” se va juca pe scena din Tecuci. Vor urma alte scene, mari şi mici. (T. A.).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii