În Pasul Merişor / Moment omagial

În Pasul Merişor / Moment omagial

Timp de citire: 3 minute
Sâmbătă, 20 august, s-a desfăşurat în Pasul Merişor o manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.
DSC01854[1]Organizată din iniţiativa Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere – Subfiliala „Valea Jiului”- şi având suportul primăriilor din Băniţa şi Vulcan, dar şi al Asociaţiei Judeţene, precum şi al subfilialelor Cultul Eroilor „Regina Maria” din Petroşani, Petrila şi Vulcan, acţiunea constituie debutul unui şir de manifestări închinate evenimentului comemorat ce se vor desfăşura în Valea Jiului.
Concepută ca o introspecţie în istoria acestor meleaguri şi având drept scop principal educarea în spiritul respectului faţă de cei căzuţi pentru ţară (eroi cunoscuţi sau necunoscuţi), al tradiţiilor locului, activitatea a constituit un bun prilej de educaţie patriotică, de dragoste de ţară a celor câtorva sute de cetăţeni, dar în primul rând pentru tinerii prezenţi în număr mare la această acţiune.
A avut privilegiul deschiderii seriei de manifestări închinate omagierii intrării României în Primul Război Mondial Comuna Băniţa deoarece aici, în Pasul Merişor, exact acum 100 de ani trupele române care trecuseră Carpaţii în noaptea de 14/15 august 1916 (în principal prin Defileul Jiului) şi printr-o ofensivă energică ocupaseră Bazinul Carbonifer Petroşani fără să întâmpine o rezistenţă deosebită din partea inamicului, se aflau pe un aliniament incluzând Pasul Merişor. Riposta inamicului fiind mult mai puternică în acest punct, iar situaţia strategică modificându-se pe Frontul din Dobrogea de Sud (atacul de la Turtucaia din 19 august 1916), ofensiva a fost oprită. Au urmat lupte grele în această zonă, cu atacuri şi contraatacuri de o par­te sau alta, în ambele tabere beligeran­te producându-se pierderi importante.
Pe scurt, filmul activităţii a cuprins după momentele iniţiale – semnalul atenţiune, marşul de întâmpinare, primirea delegaţilor cu salutul de bun venit al primarului din Băniţa, anunţarea scopului activităţii – următoarele momente: înălţarea drapelului tricolor pe un catarg amplasat chiar deasupra izvorului din Pasul Merişor în acordurile Imnului de Stat, dezvelirea şi sfinţirea unei plăci comemorative, precum şi a izvorului „Pasul Merişor” renovat, susţinerea unei alocuţiuni de către prof.univ.dr. Mircea Baron despre luptele din Pasul Merişor.
DSC01840[1]Slujba religioasă de pomenire a celor căzuţi în lupte în urmă cu 100 de ani şi de sfinţire a izvorului şi a plăcii comemorative a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu pr.protopop de Valea Jiului Petrache Creţu.
Alături de zecile de localnici, au participat la eveniment vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Sorin Vasilescu, precum şi delegaţi ai A.C.M.R.R. din Brad, Deva, Hunedoara, Orăştie, Tg. Jiu precum şi ai Asociaţiei Judeţene Cultul Eroilor din judeţul Hunedoara şi ai subfilialelor Petroşani, Petrila şi Vulcan. Un grup ai Ansamblului „Bujorii Muntelui” conduşi de prof. Iulian Doda îmbrăcaţi în frumoase costume popu­lare precum şi col.(r.) Doru Poşuş care a interpretat în final moţionante cântece patriotice au fost printre cei mai remarcaţi participanţi.
Merită remarcată contribuţia la buna organizare şi la logistica acestei activităţi a preşedintelui A.C.M.R.R. „Valea Jiului” col.(r.) Constantin Fulga, a secretarului executiv Virgil Sandală, precum şi a primăriilor din Vulcan – primar Gheorghe Ile şi Băniţa – primar Ioan Marc, oameni cu un dezvoltat spirit patriotic care se implică frecvent în acţiunile de acest gen.
Col.(rtr.) Adrian RONAI
Purtător de cuvânt 
A.C.M.R.R. „Valea Jiului”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii