În organizarea Universității din Liege, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani și...

În organizarea Universității din Liege, în parteneriat cu Universitatea din Petroșani și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, / În această săptămână la Petroșani – Simpozionul Internațional „Jiu Valley: The Lab of Transitions”

DISTRIBUIȚI

Timp de citire: 4 minute

Nu putem să scăpăm un eveniment important ce se derulează în această săptămână în municipiul Petroșani, ce are în prim-plan mediul academic și științific, precum și societatea civilă. Mai exact spus, Universitatea din Liege (Belgia), în parteneriat cu Universitatea din Petroșani și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, organizează în perioada 3-8 aprilie, la Petroșani, seminarul internațional „Jiu Valley: The Lab of Transitions” („Valea Jiului: Laboratorul tranzițiilor”).

 

Valea a fost un continuu „laborator” pentru politicieni… a venit vremea să fie și pentru cercetători și lucruri bune (să sperăm)

Chiar dacă titlul simpozionului nu pare unul prea inspirat, după părerea noastră, deoarece, într-adevăr, Valea Jiului a fost vreme de vreo treizeci și ceva de ani un adevărat „laborator” pentru politicieni, care, într-un final au distrus mineritul și au slăbit economia vizibil, iar cam la fel tot un „laborator” și în vremea comunismului (când în Vale s-a experimentat, tot zeci de ani, „comunitatea proletară” și „cât poate rezista o familie în condiții grele”, fiind aduși la mine, cu forța nu de puține ori, oameni și militari din toată țara), așa cum ne spun organizatorii în prezentările acestei acțiuni, Valea noastră este „un studiu de caz de interes pentru comunitatea științifică, pentru derularea unor proiecte de cercetare acțiune, unde cercetători și localnici sunt co-producători de informație necesară pentru realizarea strategiilor de dezvoltare post-minerit”. Dar cum titlul l-au pus din câte am aflat belgienii, e normal, că nu aveau de unde să știe ce și cum cu Valea aceasta a noastră. Să sperăm că „laboratoarele” de-acum vor veni cu lucruri bune, că de lucruri rele și neajunsuri lumea s-a cam săturat.

 

Petroșaniul – „oraș-laborator”

Simpozionul care se întinde pe durata întregii săptămâni lucrătoare, timp de șase zile, reunește studenți, profesori și cercetători de la mai multe universități din România, Belgia și Statele Unite ale Americii, precum și membrii din ONG-urile implicate în „Coaliția Valea Jiului”.

Mai mult, timp de cinci zile Petroșaniul este un „oraș-laborator” pentru studenții români și străini de la facultăți de geografie, arhitectură și urbanism, științe agricole, asistență socială, jurnalism, management și turism, practic o întreagă gamă de domenii importante pentru orice societate în care trăim în acest secol XXI.

 

Studenții vor intra în subteranele Minei Vulcan

Studenții sunt îndrumați de cercetători experimentați și de reprezentanți ai societății civile și vor aplica „diferite tehnologii de colectare de date, pentru a elabora apoi proiecte sustenabile de regenerare urbană, de valorificare a patrimoniului industrial și al terenului agricol, precum și strategii de dezvoltare turistică și de comunicare a tranziției”, după cum ne spun organizatorii. La partea de final a seminarului, sunt înștiințați că „studenții vor prezenta proiecția lor asupra viitorului durabil al Văii Jiului, o proiecție care să reflecte aspirațiile de stil de viață ale generației lor”.

Nu în ultimul rând, zilele de duminică, luni, marți și miercuri au fost și sunt dedicate pentru „diagnosticarea teritoriului, vizitelor în subteran la Mina Vulcan (marți și miercuri, după ce luni studenții au făcut instructajul), sondării opiniei publice, interviurilor și dezbaterilor în atelierele de lucru interdisciplinare”, după cum se arată în programul prevăzut de organizatori.

Un fapt demn de menționat, studenții străini care au venit în Vale cu această ocazie au fost întâmpinați cu tradiționalul gest de a le oferi pâine și sare, spre surprinderea lor, care, firește, nu cunoșteau acest gen de primire românească. Aceste „mici amănunte” pot rămâne în mintea unui vizitator toată viața și de aceea trebuie organizat totul până la cele mai mici detalii când ești gazdă la un asemenea eveniment. Iar cei de la Universitatea din Petroșani și ONG-urile care sprijină evenimentul s-au descurcat bine, cel puțin în primele zile, astfel că studenții străini sunt mulțumiți de tot ce au găsit, inclusiv cazarea și masa.

 

Conferință internațională, prezentarea și jurizarea proiectelor și dezbaterea cu presa și autoritățile, intitulată „discuții urbane”

Ziua de joi, 7 aprilie, va fi una plină. Ea va cuprinde o conferință internațională, cu titlul „Jiu Valley: The Lab of Transitions”, care se va desfășura în „Aula Magna” a Universității din Petroșani începând cu ora 9,30, discuțiile vor avea loc în limba engleză. Sunt invitați să participe la această conferință internațională mai mulți cercetători care în timp au efectuat studii în Valea Jiului sau în alte zone foste miniere și care au caracteristici geografice și economice asemănătoare. După acest eveniment, tot la universitate vor fi prezentate și jurizate proiectele studenților de care vorbeam mai înainte, undeva după ora 14,00 din câte am înțeles, iar întregul seminar se va încheia în „Aula Magna”, la ora 17,00 cu o dezbatere din seria „Urban Talks” („discuții urbane”), după cum ne spun aceiași organizatori, la care vor participa localnici, autorități și reprezentanți mass-media și de unde și ziarul nostru vă va prezenta unele aspecte mai importante, în ediția de luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii