În noaptea de 19 spre 20 iunie, în urma ploilor fără precedent...

În noaptea de 19 spre 20 iunie, în urma ploilor fără precedent căzute în interval de numai două ore, / Pârâul Moşici a lovit crunt câteva zeci de gospodării în Cimpa!

Timp de citire: 5 minute
Dacă într-un material alăturat şi pe pagina de Facebook a ZVJ aţi putut citi şi vedea imagini cu dezastrul lăsat de inundaţii în localităţile noastre, aici vă prezentăm şi un caz din Cimpa, unde am fost solicitaţi să mergem, luni, 20 iunie, o altă zi de mare sărbătoare, Sfânta Treime.
Solicitare disperată
„Domnule Bran, vă chem să vedeţi imaginile dezastrului la Cimpa. Unde, până la această oră, nu ne-a căutat niciun reprezentant din primărie sau din cadrul autorităţilor locale. Eu, ca simplu cetăţean, mă simt umilit de acest lucru şi cred că nu-i normal ce se întâmplă”, ne-a spus telefonic Nicolae Mihăilă, nimeni altul decât un poliţist local din cadrul Primăriei Petrila, undeva în jurul orelor 12:00.
La circa o oră am ajuns la adresa menţionată de domnul Mihăilă, adresa casei părinteşti a omului, unde mai trăieşte mama dumnealui, Maria, în etate de 72 de ani.
Pârâul Moşici, principalul vinovat din Cimpa
Înainte să ajungem la adresa cu pricina, ne-am oprit în două zone de pe strada principală, din apropiere de Cimpa şi din localitate. Acolo unde mai mulţi pompieri din cadrul SVSU Petrila şi angajaţi ai primăriei se chinuiau să desfunde rigola de scurgere de pe partea dreaptă a drumului (sensul spre primărie), care era blocată în câteva locuri de aluviuni aduse de torenţii ce se scurseseră de pe versanţi noaptea trecută, printre ele şi mai multe trunchiuri de copaci şi crengi. „Seara trecută apa din rigolă a dat peste, din cauza aluviunilor, care au creat un fel de baraj, inundând astfel mai multe curţi şi gospodării, dintre care vreo două-trei case mai serios. Acum nu mai depăşeşte apa rigola betonată, dar de câteva ceasuri ne chinuim”, ne-a spus un cetăţean din zonă care dădea o mână de ajutor echipelor de intervenţie.
Pompierii din Ilia, alături de cimpeni
La câteva sute de metri, poate mai bine cu ceva de un kilometru, 11 pompieri erau desfăşuraţi într-o gospodărie, serios afectată de pârâul Moşicului. „Suntem de la Ilia, până acum am scos apa din 17 gospodării din zonă, suntem de azi noapte aici, iar peste puţin timp vor veni alţii de la noi să ne schimbe, că mai e destul de lucru după cum se vede şi după cum ne solicită lumea. Avem două motopompe şi acţionăm peste tot unde e nevoie”, ne-a spus un tânăr pompier de ispravă.
Gospodăria familiei Mihăilă grav afectată de ape şi nămol
Ajunşi la casa părinţilor domnului Mihăilă, am sesizat încă de la drum dezastrul provocat. În primul rând nămolul gros din faţa curţii de la intrare şi din curte, care te fă­cea să nu poţi umbla în pantofi. „V-am pregătit aceste cizme de cauciuc, altfel nu puteţi intra să vă arăt nămolul din casă şi din spatele curţii, unde curge pârâul Moşici, care ne-a mâncat zilele – că nu e prima oară, dar parcă acum a fost cel mai rău”, ne-a spus Nicolae Mihăilă. Luându-ne cizmele în picioare n-am putut să nu constatăm că toate legumele şi zarzavaturile din grădina din faţa casei au fost puse la pământ. „Adio, legume… ceapa verde o mai putem salva, s-o mâncăm, dar roşiile şi toate celelalte sunt compromise”, ne spune cu amărăciune omul.
În curte, tanti Maria nu pridideşte să se roage la Dumnezeu: „Doamne, ai grijă de noi!”, cere cu pioşenie femeia şi îşi face o cruce largă. „Azi e Sfânta Treime, ieri au fost Rusaliile. Ne bate Dumnezeu pe toţi că nu ne rugăm şi ne căutăm alte preocupări de sărbători”, concluzionează femeia, iar noi nu putem spune decât că are dreptate.
Apel disperat: finalizarea regularizării pârâului Moşici ar aduce linişte Cimpei!
Împreună cu Nicolae mergem în spatele curţii, după ce trecem de casă şi de curtea cu anexe, trecând şi pe lângă găini parcă speriate de bombe, probabil şi ca efect al nopţii trecute. „Ştiţi cât avea apa aici azi-noapte? Peste un metru! Dezastru… Uitaţi-vă ce noroi a lăsat retragerea apelor… iar dincolo, priviţi grădina mare. Ce cartofi, ce porumb… nimic!”, gestionează cu amărăciune situaţia Nicolae.
Trecând în spate de tot, peste o punte de lemn, vedem „dragonul”, cel care a făcut duminică noaptea spre luni atâtea pagube şi ravagii, nu numai familiei Mihăilă, ci şi altor zeci de cimpeni. Umflat şi rapid, de un maroniu spre negru urât, „dragonul” îşi arată parcă „colţii”. „Cum de a scăpat puntea?”, întrebăm noi. „Nici eu nu ştiu…”, răspunde Nicolae Mihăilă. Care ne roagă apoi, evident supărat, să transmitem un apel către administraţia locală şi primar, ca un strigăt disperat al durerii unui momârlan al locului lovit de soartă: „Pe la orele 20:30 a venit puhoiul, după precipitaţiile grozave căzute. A intrat apă de un metru în grajd, anexe, garaj, curte… peste tot. Apa cu nămol a ajuns şi în casă de o palmă. Curgea apa, ca printr-un canal, peste tot. Dezastru. Acum e numai nămol peste tot unde te uiţi, cred că nici într-o lună nu-l curăţăm. Neapărat trebuie terminată regularizarea acestui pârâu, cu ziduri de sprijin şi cu tot ce trebuie. E făcută regularizarea până pe la casele cu numere 40. De acolo, încoace, pe o distanţă de vreo 500 de metri a rămas aşa. Am cerut, am tot spus, am solicitat de multă vreme, dar nimeni n-a acţionat. Cer şi acum, nu se poate să ne lase aşa! N-a venit nimeni până la ora aceasta, măcar să evalueze, să ne întrebe dacă mai trăim, să ne dea o mână de ajutor. E strigător la cer! Mulţumesc că ZVJ a răspuns apelului meu, poate aşa cineva se va sensibiliza şi va lua măsuri. La fel gândesc toţi vecinii mei, vorbesc şi în numele lor, trebuie făcută regularizare, oameni buni!”.
Credem că orice alte comentarii sunt de prisos, domnul Mihăilă le-a zis cu subiect şi predicat, autorităţilor locale, soluţia. Sperăm ca cine are urechi de auzit să şi audă şi să prindă la cap şi să rezolve. Totodată îl sfătuim pe cel care are urechi de auzit să nu-şi mai închidă telefonul în situaţii limită şi grele pentru petrileni, oameni care l-au votat cu bună-credinţă şi au speranţe mari în el!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii